(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je het effect van iets op mensen wetenschappelijk wil staven, dan zijn tweelingen ideaal onderzoeksmateriaal. Zij hebben grotendeels dezelfde genen, dus kan je effecten veel puurder meten dan wanneer je met willekeurige niet-tweelingen werkt. In de VS gaan ze nu onderzoeken welke impact het gebruik van – legale en illegale – cannabis heeft bij liefst 5000 tweelingen!

Tweeling is ideaal studiemateriaal

Eén van de doelstellingen van het enorme tweelingen & wietonderzoek is om uit te vogelen waarom sommige mensen meer vatbaar zijn voor negatieve impact van cannabis dan anderen. Zoals gezegd zijn tweelingen bij dit soort vraagstukken bijkans ideaal studiemateriaal en voor dit onderzoek wordt dan ook 5,5 miljoen dollar beschikbaar gesteld door het National Institute on Drug Abuse.

De vijfduizend tweelingen zijn ook nog eens ideaal gehuisvest, want ze wonen in de staten Colorado – waar cannabis volledig legaal is – en het aangrenzende Minnesota waar recreatieve wiet verboden is. Overigens worden er zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen onder de loep genomen door wetenschappers van Colorado University en de University of Minnesota.

Legalisering ‘zeldzame gelegenheid voor onderzoek’

De analyse van beide universiteiten komt op een cruciaal tijdstip nu steeds meer staten en landen recreatieve cannabis legaliseren maar er weinig kennis is over de gezondheids- en sociale consequenties van zo’n snelle verandering in het drugsbeleid. Dat zegt John Hewitt, mede-onderzoeker en directeur van het Institute for Behavioral Genetics  in de stad Boulder, Colorado. ‘Er is een duidelijke noodzaak voor solide wetenschappelijk bewijs en het experiment dat we nu uitrollen in Colorado (legalisering van cannabis, red.) biedt een zeldzame gelegenheid om zulk bewijs te verzamelen.’

Colorado versus Minnesota

Hewitt en professor in de psychiatrie Christian Hopfer van dezelfde universiteit werken samen met collega’s van de University of Minnesota. Samen gaan ze 1250 setjes tweelingen in de leeftijd 23 tot 29 jaar in Minnesota onderzoeken (waar funwiet verboden is) en eveneens 1250 tweelingen in Colorado (waar funwiet sinds 1 januari 2014 legaal is).

Overigens worden de participanten al 15 tot 20 jaar gevolgd als onderdeel van langlopende tweelingstudies. Zodoende hebben ze al data van de deelnemers over wiet, alcohol en andere drugs gedurende hun adolescentie, evenals gegevens over hun psychologische gezondheid en sociaal functioneren. Door middel van telefonische interviews en online enquêtes in de komende vijf jaar wordt data vergaard van tweelingen in Colorado t.a.v. gedragsveranderingen voorafgaand en na de legalisering van recreatieve cannabis.

Tweelingen vormen ideaal onderzoeksmateriaal, dus ook voor wat betreft de impact van legale cannabis… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Frequentie en methode van wietconsumptie

Door ook tweelingen mee te nemen die in Minnesota leven kunnen de onderzoekers controle uitoefenen op factoren – los van legalisering – die wellicht de uitkomsten zouden kunnen beïnvloeden ongeacht in welke staat iemand leeft. Naast de frequentie van wietgebruik, worden ook de methode van consumptie onderzocht, inclusief edibles, dabben (het inhaleren van hasjolie/concentraat) en roken.

Uiteraard houden Hewitt en co daarbij rekening met het THC-gehalte. ‘Dit is een grote culturele verandering in de manier waarop cannabis wordt gebruikt als gevolg van legalisering’, stelt de wetenschapper tegenover The Cannabist. ‘Dabben is net zo legaal als het roken van grootmoeders wiet maar de consequenties zouden heel verschillend kunnen zijn.’

Familie en carrière

Behalve over hun cannabisgebruik gaan de onderzoekers ook vragen stellen aan de participanten over hun relaties met familieleden, of de tweelingen hun carrièredoelen vervullen en of er eventuele juridische of psychische uitdagingen zijn die ze ervaren.

Maar door naar identieke en twee-eiige tweelingen te kijken zijn de wetenschappers ook in staat om te onderzoeken welke genetische of omgevingsfactoren een rol spelen in het feit dat sommige mensen meer kwetsbaar zijn dan anderen voor eventuele negatieve gevolgen van legalisering. ‘Sommige mensen zullen zich prima voelen. Sommigen zullen profiteren. Maar voor een kleine groep mensen verwachten wij dat er nadelige consequenties aan vastzitten’, zegt Hewitt.

Dokters weten niks van cannabis

De consumptie van recreatieve wiet is in de VS de afgelopen 15 jaar verdubbeld. Maar er is weinig bekend over hoeveel consumptie te veel is en welke populaties geadviseerd zouden moeten worden om zich van cannabis afzijdig te houden, stellen de onderzoekers in Colorado en Minnesota.

‘Wanneer je naar de dokter gaat zijn er vastgestelde richtlijnen voor wat je veilig en geschikt alcoholgebruik zou kunnen noemen’, verklaart professor Christian Hopfer. ‘Maar dokters hebben geen idee wat ze tegen patiënten moeten vertellen als het op cannabisgebruik aankomt.’

[openingsbeeld: Zheltikov Dmitry/Shutterstock]

 

(advertentie)