- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Mediwiet researchcentrum VS dankzij Australische filantropen
Kijk, dat zouden meer rijke mensen moeten doen: een flinke zak geld geven aan het goede cannabisdoel! Dankzij drie miljoen dollar van de Australische filantropen Barry and Joy Lambert start de Amerikaanse Thomas Jefferson universiteit een nieuw onderzoekscentrum voor medicinale cannabis.
Het nieuwe onderzoek- en researchcentrum gaat officieel ‘The Lambert Center for the Study of Medicinal Cannabis and Hemp’ heten, zo maakte de Thomas Jefferson University in Philadelphia bekend. Het wordt de eerste universitaire instelling in de VS die zich hier fulltime op gaat richten. En dat is ook weer niet zo raar, want inmiddels is mediwiet legaal in 28 staten plus hoofdstad Washington D.C.
‘Visionaire gift’
‘Wij zijn de Lamberts extreem dankbaar voor de robuuste en visionaire gift, die een directe impact zal hebben op onze research- en onderwijs inspanningen’, zegt Charles Pollack Jr., directeur van het Institute of Emerging Health Professions van de beroemde privé-universiteit waar slechts zo’n tweeduizend gelukkigen mogen studeren.
De donatie van 3 miljoen dollar wordt gebruikt voor onderzoek naar de therapeutische potentie van medicinale cannabis en een reeks van cannabinoïden die uit wiet gedevieerd kunnen worden. Daarnaast gaan de studenten en docenten kijken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van hennep. Die wordt nu nog vooral gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld papier, textiel, touw e.d. maar het niet-psycoactieve zusje is natuurlijk ook een potentiële bron van cannabinoïden.
Heldere doelen
Het researchcentrum stelt zichzelf 3 doelen. Allereerst wil men ‘deskundig vergaarde en onbevooroordeelde informatie’ over het medicinale gebruik van cannabis/hennep verstrekken aan medici en patiënten. Ook wil men ‘onderzoek uitvoeren en als een netwerk dienen om op dit gebied onderzoeken te laten uitvoeren’, zodat er wetenschappelijke en multinationale bewijzen op tafel komen voor ‘cannabinoïden therapie bij diverse medische condities’. Het derde doel is om de allerbeste support te regelen voor de ontwikkeling van ‘zakelijke en sociaal verantwoordelijke bedrijven en een klinische benadering binnen de snelgroeiende medicinale cannabis industrie’.
Universitaire start-up
Om al deze idealen te verwezenlijken heeft Jefferson al een aantal gerenommeerde wetenschappers weten te verleiden om op de universiteit met wiet te komen werken. En daar zijn ze in Philadelphia dus ook trots op, ook omdat de 200 jaar oude instelling de eerste is in de VS die met een samenhangend academisch programma komt voor medicinale cannabis/hennep. De 3 miljoen van de Australische weldoeners wordt dan ook naar eigen zeggen gezien als het startkapitaal van een start-up; het moet de weg vrijmaken voor nog veel meer geld…
Doodzieke kleindochter
Barry en Joy Lambert worden trouwens niet alleen in de VS als cannabishelden gezien. Twee jaar geleden gaven ze in hun thuisland ook al een grote zak geld aan het goede doel. Toen kreeg de universiteit van Sydney liefst 33,7 miljoen dollar voor wetenschappelijk onderzoek naar wiet.
En vanwaar de interesse van het rijke koppel in mediwiet? Nou, hun kleindochtertje Katelyn bleek te lijden aan een zeer ernstige – genetisch bepaalde – vorm van epilepsie: Dravet syndroom. Cannabisolie is één van de weinige, zo niet het enige medicijn dat de tientallen heftige aanvallen die ermee gepaard gaan kan doen ophouden. Barry Lambert: ‘We have directly experienced the miraculous life-saving benefits of medicinal cannabis derived from hemp.’
(advertentie)