- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
- Hoe silicium voor sterkere wietplanten zorgt
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#2)
- 9 Quick tips voor beginnende steenwolkwekers
- Wat niemand je vertelt over wiet knippen (maar wij wel)
Medicinaal Cannabis Journaal – week 26
De hele wietplant doet meer voor je dan 1 afzonderlijke cannabinoïde, ofwel het entourage-effect en in dit dossier lees en leer je er alles over • Wel de lusten maar niet de lasten van THC – tips om de high af te zwakken • De 10 meest voorkomende ziekten en aandoeningen waarbij cannabis helpt • Voorzichtigheid geboden bij het combineren van anti-depressiva en wiet • Wat weten we nu van het gebruik van THC in een medicinale context?
Heb jij al eens van het entourage-effect gehoord? De hypothese van het entourage-effect werd voor het eerst in de vroege jaren 2000 gesuggereerd en berust op het idee dat het consumeren van een hele plant effectiever kan zijn dan het nemen van een geïsoleerd middel dat alleen op één van de actieve bestanddelen van een wietplant is gebaseerd. Hoe zit dit precies?
Bovengenoemde hypothese omtrent het entourage-effect is veel onderzocht sinds deze voor het eerst werd geponeerd. Tegenwoordig geloven sommige wetenschappers dat verschillende soorten cannabis meer of minder effectief kunnen zijn voor specifieke aandoeningen en symptomen en het type high dat ze op basis van hun chemische profielen kunnen veroorzaken. In dit uitgebreide dossier lees en leer je alles over het entourage-effect en we geven je tips om zelf je wiet te verrijken! Lees HIER verder
THC in cannabis heeft enorm veel heilzame eigenschappen. Maar het werkzame bestanddeel heeft ook een ‘bijwerking’: je kan er high van worden. Sommige mensen vinden dit effect fijn en gebruiken juist daarom cannabis; de recreatieve gebruikers dus. Sommige medicinale gebruikers vinden (te) high worden echter niet prettig.
Laten we eerst een fabeltje uit de wereld helpen. Je hoeft niet high te worden van mediwiet om te profiteren van de medicinale voordelen in het algemeen en van THC in het bijzonder. Bij veel aandoeningen is een kleine dosis al voldoende; het zogenaamde micro-doseren. Voor het geval je toch iets teveel psychoactief effect voelt, geven we 5 tips om je high af te zwakken:
- Tip 1: Doe een dutje
- Tip 2: Ga douchen en maak een wandeling
- Tip 3: Neem CBD-olie
- Tip 4: Eet iets en drink water
- Tip 5: Wacht het af
Lees HIER verder
Dankzij het toenemende aantal onderzoeken die de therapeutische waarde van cannabis bij een reeks gezondheidsproblemen aantonen, is het aantal gevallen waarbij mediwiet wordt ingezet ook enorm gestegen. Dit zijn de 10 meest voorkomende ziektes waartegen wiet wordt ingezet:
- Multiple sclerose
- Ruggenmergletsel
- Ruggenmergziekte
- Kanker
- HIV/AIDS
- Artritis
- Epilepsie
- Inflammatoire darmziekte
- Palliatieve zorg
- Slapeloosheid
Lees HIER verder waarom cannabis effectief is bij bovenstaande aandoeningen en ziekten!
Zeker bij mild depressieve klachten kan medicinale cannabis positieve effecten hebben. Maar wat gebeurt er als je tegelijk antidepressiva slikt en cannabis gebruikt? Er blijkt verrassend weinig onderzoek te zijn gedaan naar de effecten en mogelijke risico’s van het combineren van cannabis en antidepressiva.
In 2010 publiceerde de universiteit van Connecticut in de VS een metastudie van de beschikbare wetenschappelijke literatuur: Psychotropic Medications and Substances of Abuse Interactions in Youth. Eén van de conclusies: er bestaan verbazingwekkend weinig meldingen van negatieve effecten van de combinatie cannabis en antidepressiva.
Dat wil niet meteen zeggen dat er geen negatieve effecten zijn. Bij enquêtes en in contact met artsen kunnen patiënten hun cannabisgebruik verzwijgen. De onderzoekers concludeerden dat moderne antidepressiva minder risicovol zijn, ook in combinatie met cannabisgebruik. Lees HIER verder
Eerst gaan we back to basics. Hoe werkt THC nou eigenlijk? We leggen het nog eens kort uit. Het menselijk lichaam bezit een zogenoemd endocannabinoïdesysteem (ECS). Dit systeem reguleert een aantal belangrijke functies, zowel fysiologisch als mentaal en emotioneel.
Ons lichaam heeft speciale receptoren die op de endocannabinoïden reageren die we zelf aanmaken. Deze activeren vervolgens acties om een goede gezondheid te behouden. Als het lichaam niet genoeg van bepaalde endocannaboïden produceert, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan.
THC lijkt veel op deze endocannabinoïden en kan zich ‘inpluggen’ in de receptoren, het gat opvullen en de balans herstellen. In dit artikel kijken we naar wat tetrahydrocannabinol is, hoe het werkt en wat de huidige en toekomstige rol ervan in de geneeskunde is. Lees HIER verder
Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl
Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Duizenden mensen gingen je reeds voor!