(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Consumenten zelf rapporteren via een app dat de cannabinoïde CBN (cannabinol) erg goed scoort als het gaat om het verbeteren van de slaap • Dementie wordt een steeds groter probleem in onze vergrijzende samenleving – kan mediwiet helpen? • Heel soms kun je ook ziek worden van wiet: het cannabis hyperemesis syndroom • Kroatische studie toont aan dat CBD kan helpen om hoge bloeddruk aan te pakken • Cannabis veroorzaakt psychoses hoor je vaak, maar dat is “kletspraat” aldus deze Canadese wetenschapper.

CBN, of cannabinol, is een natuurlijk product van THC-afbraak. Het is te vinden in verouderde, slecht bewaarde cannabisplanten én in cannabisrook. Net als THC is CBN een natuurlijke ontstekingsremmer. Het heeft ook anticonvulsieve eigenschappen zoals CBD, evenals antibiotische eigenschappen.

Het is psychoactief, maar je wordt er over het algemeen niet high van, tenzij je een grote dosis neemt. CBN werkt als een zwakkere versie van THC op de CB1-receptoren, waardoor weinig van de schadelijke effecten en minder bijwerkingen van THC worden veroorzaakt.

CBN bindt zich goed met CB2-receptoren. Bovendien wordt aangenomen dat het de immuunfunctie meer moduleert dan je high maakt. Het helpt naar verluidt ook uitstekend bij het slapen en daarover lees je HIER verder!

In Nederland heeft zo ongeveer 1 op de 1000 mannen en 1,5 op de 1000 vrouwen te maken met een vorm van dementie. Dit komt neer op ongeveer 290.000 personen, waarvan er zo’n 15.000 jonger zijn dan 65 jaar. In de toekomst, wanneer de bevolking in rap tempo vergrijst, zullen de aantallen dementerende ouderen alleen maar toenemen. Een effectieve farmaceutische behandeling bestaat nog niet, dus is de vraag of cannabis wellicht de helpende hand kan bieden?

Al duizenden jaren wordt cannabis ingezet als behandeling voor vele aandoeningen. Aangaande het behandelen van dementie met cannabis, is klinisch onderzoek beperkt. Er zijn echter wel aanwijzingen dat patiënten baat kunnen hebben bij een behandeling met cannabinoïden. Ze kunnen zelfs progressie van de ziekte van Alzheimer voorkomen. Bovendien tonen klinische onderzoeken aan dat op cannabinoïden gebaseerde behandelingen veilig zijn voor mensen met dementie. Lees HIER verder

Ieder mens reageert net even anders op de werkzame stoffen in wiet. De één heeft bijvoorbeeld een veel hogere dosis nodig dan de ander. Sommigen ervaren alleen pijnstilling van wietolie, anderen zweren bij verdampen. Er zijn grote mannen die na hun eerste druppel olie even moeten liggen. Maar ook bejaarden die na datzelfde druppeltje uit hun rolstoel stappen.

Het kan ook gebeuren dat je overgevoelig bent voor wiet en nare symptomen ervaart. En die kunnen in uitzonderlijke gevallen heel heftig zijn. Het cannabinoïde of  is een aandoening die kan voorkomen bij mensen die langdurig hoge doses (medicinale) wiet consumeren. Wat het is en of je het zelf ook kan krijgen – en uiteraard ook wat je ertegen kunt doen – dat lees jeHIER.

In Nederland lijdt ongeveer één op de vier mensen aan een hoge bloeddruk. Bij mensen ouder dan 65 jaar gaat het zelfs om één op de twee. Het verraderlijke aan een hoge bloeddruk is dat het vaak geen klachten geeft. Daarom is het aan te raden om – zeker bij een familiare aanleg – de bloeddruk met enige regelmaat te laten controleren bij een huisarts.

Dit is van groot belang, omdat een hoge bloeddruk (op de langere termijn) een serieuze sluipmoordenaar kan zijn. Bij het tijdig ontdekken van deze kwaal, is er genoeg wat bij kan dragen aan het verlagen van de bloeddruk. Bijvoorbeeld CBD, zo blijkt uit dit wetenschappelijke onderzoek in Kroatië. Lees HIER verder

Jarenlang hebben overheden wereldwijd geprobeerd om het gebruik van cannabis aan banden te leggen. Dit gebeurde onder meer door het verspreiden van allerlei mythes. Wat precies de oorzaak was, zal waarschijnlijk nooit officieel bekend worden. Maar men vermoedt dat het te maken heeft met de lobby van allerlei machtige industrieën die geen baat hebben bij legale cannabis.

Gelukkig worden deze mythes over cannabis de laatste jaren stuk voor stuk ontkracht. Zeker nu de plant haar heilzame en legale status langzaam maar zeker terugverovert. Een van die mythes is dat cannabis psychoses veroorzaakt. Deze wordt door onderzoek echter stellig ontkracht. “Kletspraat”, zo bevestigt ook de Canadese wetenschapper die in dit artikel haar zegje doet. Lees HIER verder

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[Openingsfoto: Talaj/Shutterstock. Voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite.nl]
(advertentie)