(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijke oproep deze week in Londen, waar Amerikaanse reguleringsambtenaren pleiten voor het inzetten van voormalige dealers en kwekers om in een gelegaliseerde markt te zorgen voor ‘veilige, legale cannabis’. Een actueel thema, omdat ook in Nederland de 10 wiettelers voor de wietproef nog moeten worden aangewezen, en velen in de huidige cannabisbranche bang zijn dat er voor hen geen plaats zal zijn.

 

Illegale dealers rekruteren voor de legale wietindustrie

Shaleen Title, de commissaris die de leiding heeft over de verkoop van legale wiet in de Amerikaanse staat Massachusetts tekent voor deze toch wel opmerkelijke oproep. Ze deed dat tijdens een werkbezoek in Londen op uitnodiging van de Transform Drugs Policy Foundation, die pleit voor legalisering in Groot-Brittannië.

Volgens de Amerikaanse cannabisbestuurder moet de UK hun voorbeeld volgen om illegale dealers en ‘mensen uit wat eens de underground markt voor wiet was’ te rekruteren en te trainen om voor de productie van legale wiet te zorgen.

Kennis van zaken

Voormalig advocaat Title sprak er – samen met 2 andere Amerikaanse experts – deze week in Londen over met parlementariërs in Westminster (die dus ook nog wel iets anders doen dan eindeloos over de Brexit ouwehoeren). Ze onthulde dat een soortgelijk project inmiddels loopt in haar staat Massachusetts, waar recreatieve wiet in 2016 werd gelegaliseerd.

Vanuit de underground naar de legale wietindustrie, het kan verkeren. Maar het is natuurlijk best logisch eigenlijk, want de kennis van zaken die tijdens tientallen jaren war on drugs is opgebouwd door per definitie illegale kwekers en dealers is groot. Veel groter in ieder geval dan die van al die zakenmannen, vastgoedboeren, tomatenkwekers en advocaten e.d. die staan te springen om een graantje mee te pikken indien er gelegaliseerd gaat worden.

Shaleen Title heeft in Massachusetts de leiding over de gereguleerde cannabisindustrie. Daar loopt een project om ex-dealers in te zetten voor de productie van legale wiet…

Training om legaal wiet te produceren

In Massachusetts zijn er tot nu toe 150 mensen gerekruteerd, vertelt Title. Zowel ex-dealers als mensen uit gebieden in Boston en andere delen van de staat waar het aantal drugsarrestaties het hoogste zijn geweest. “Zij hebben de kwaliteiten al, uiteraard opgedaan over een lange periode. Het is een manier om de mensen en de kiezers die legalisering steunden te geven wat zij wilden. Zij wilden de cannabisindustrie niet overdragen aan enkele grote bedrijven die de legale branche zullen gaan exploiteren.”

Briljante teksten, die wij helaas in Nederland niet snel zullen horen aangezien de kiezers hier – jij en ik – nu eenmaal geen zak te vertellen hebben over de legalisering van wiet. Shaleen Title vervolgt: “We zitten in ons eerste project met 150 mensen en we hebben verkoopdeskundigen aangeschreven die hen kunnen leren hoe ze gereguleerde cannabis kunnen produceren. Daarbij is ook een ‘eigendomsprogramma’ opgenomen om mensen te trainen die ooit entrepeneurs waren in de undergroundmarkt.”

Compensatie voor slachtoffers van war on drugs

De Amerikaanse drugstsaar verdedigt met verve de keuze om ex-dealers en mensen met drugsveroordelingen op te nemen in het project. Title: “Het algemene model, niet alleen in Massachusetts maar ook in Illinois en Californië, is om vanuit de nu legale industrie te herinvesteren in die gemeenschappen omdat het een fundamentele zaak is van eerlijkheid en rechtvaardigheid.” De afro-Amerikaanse verwijst daarmee expliciet naar de door de war on drugs onevenredig hard getroffen zwarte bevolking.

“Als je tijdens al die jaren van het wietverbod de veiligheidsfocus op deze gemeenschappen hebt gericht, kan je na de legalisering moeilijk tegen hen zeggen: ‘Oh, vergeet dat maar; de grote bedrijven pakken deze business van jou af, zij nemen het vanaf nu over’. Hoe eerlijk is dat?”

[openingsfoto: Seth Michael/Shutterstock]
(advertentie)