- Opstaan met een lekker kopje compostthee voor de Erdberen
- 8 mei • 1e Dag van de Slachtoffers van de Speekseltest
- Waarom gaat mijn wietplant niet in bloei?
- Australiërs testen hoe het zit met cannabis (THC) en autorijden
- Wietplanten gemakkelijk voeden voor beginners
- Buitenwiet test ’25 update #4: een tropische kweekweek!
Legalisatie cannabis Canada: iets meer consumptie, minder misbruik

Bij de politieke discussies over het al dan niet legaliseren van cannabis, speelt de angst dat er daardoor steeds meer geblowd gaat worden, zowel door bestaande consumenten als nieuwelingen. Gelukkig is er sinds 2018 Canada, het eerste grote westerse land dat recreatieve cannabis legaliseerde. En dus kunnen we die angst met feiten bestrijden!
Jaagt legalisatie de cannabis consumptie omhoog?
Wereldwijd legaliseren steeds meer landen het gebruik van recreatieve cannabis of zijn ze van plan dit te doen. Canada legaliseerde cannabis al in oktober 2018 en werd daarmee het eerste land van de G7 dat zo dapper en verstandig was.
Vóór de legalisatie was er – ook in Canada natuurlijk – bezorgdheid dat het gebruik en misbruik van cannabis zouden toenemen. Sinds de legalisatie is er enig bewijs dat dit ondersteunt, maar andere studies hebben tegenstrijdige resultaten gevonden.
Om deze leemte op te vullen, werd in deze studie geprobeerd de veranderingen in cannabisgebruik en -misbruik te onderzoeken in een groep volwassenen. Daarnaast werd onderzocht of de frequentie van cannabisgebruik vóór de legalisatie het gebruikstraject na de legalisatie veranderde.
Opzet van de studie
Voor de verandering heeft deze actuele wetenschappelijke studie die eind april is gepubliceerd op Jama Network Open een heldere titel gekregen: ‘Cannabis Use and Misuse Following Recreational Cannabis Legalization‘.

Zoals op deze illustratie is het dus niet gegaan nadat Canada in 2018 cannabis legaliseerde…
Deelnemers in de leeftijd van 18 tot 65 jaar werden geworven bij St. Joseph’s Healthcare Hamilton in Ontario. Deelnemers kwamen in aanmerking voor deelname als ze minimaal de 3e klas van de middelbare school hadden afgerond en geen terminale ziekte hadden.
De primaire doelen van het onderzoek waren de gebruiksfrequentie en het misbruik van cannabis. Om de frequentie van cannabisgebruik te meten, beantwoordden de deelnemers vragen van de Canadese Cannabis Survey. Voor het meten van cannabismisbruik werd de Cannabis Use Disorder Identification Test – Revised (CUDIT-R)-schaal gebruikt.
Er wordt meer geblowd, maar er is ook minder misbruik
In totaal deden 1.428 volwassenen, met een gemiddelde leeftijd van 34,5 jaar, mee aan deze studie. Er werd een significante toename in de frequentie van cannabisgebruik waargenomen, zodanig dat het aantal dagen dat cannabis werd gebruikt met 0,35% toenam, per jaar.
De CUDIT-R scores lieten echter een significante afname zien in de algehele frequentie van cannabisgebruik. Er was een significante afname in cannabisgebruik bij personen die bij de start wekelijks wiet consumeerden, terwijl er een lichte toename was bij degenen die maximaal één keer per maand cannabis gebruikten.
Wat betreft de voorkeuren voor cannabisproducten was er een significante afname in het gebruik van onder andere concentraten en wietolie. Wel populairder werden het gebruik van edibles, drankjes en vape-pennen voor eenmalig gebruik.
Conclusie
In dit onderzoek onder volwassenen in Canada nam de frequentie van cannabisgebruik bescheiden toe in de 5 jaar na legalisatie, terwijl cannabismisbruik bescheiden afnam.
Deze veranderingen werden aanzienlijk gematigd door het cannabisgebruik vóór de legalisatie, waarbij frequenter cannabisgebruik vóór de legalisatie de grootste afname in beide uitkomsten liet zien. Samengevat vond deze studie een toename in cannabisgebruik en een afname in misbruik.
“Hoewel toezicht op langere termijn nodig is, suggereren deze resultaten dat de Canadese legalisatie van recreatieve cannabis geassocieerd werd met bescheiden negatieve en positieve gevolgen onder volwassenen”, besluiten de onderzoekers.