(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Joggen, weleens van gehoord? Het is een eenvoudige vorm van scroggen waarbij je geen scrogrek gebruikt maar een wietplant als het ware in een cirkel rond zijn eigen pot laat groeien. Henry las er een artikel over en heeft er wat vragen over. Vragen waar onze lieve Muna wel raad mee weet.

Hallo Muna, eerst wil ik jullie even mededelen dat ik RollingStoned geniaal vind. Ik ben een beginnende thuiskweker en ik vind RollingStoned de meest relevante en interessante site over zowat alles wat ik moest weten om te starten met kweken en alles wat daar rond draait.
Onlangs heb ik een artikel gelezen over joggen, wat me zeer interessant lijkt. Ik vroeg me af hoeveel centimeter je daar gemiddeld mee kon winnen? Kan iedere wietplant gejogged worden, en waar moet ik op letten wanneer ik mijn wietplant ga joggen? Ik ben nu een plant aan het kweken, die iets van 36 centimeter is ondertussen (en waarvan ik de afkomst niet ken). Ik heb hem ongeveer een week geleden op 12/12 gezet maar ik zie nog geen bloeiverschijnselen, is dat normaal? Groetjes, Henry

Joggen

Hallo Henry, bedankt voor de complimenten, dat horen we graag! Over joggen; inderdaad een heel interessante kweektechniek, met name omdat die zo eenvoudig is. De beste uitvindingen zijn vaak verrassend eenvoudig. Je hebt voor het joggen niet veel gereedschap nodig, er komt geen scrognet bij kijken en de planten blijven ontzettend laag. Handig bij het joggen is ook dat iedere plant ook na het joggen nog afzonderlijk uit je kweektent te nemen is.

Joggen is eigenlijk een soort bonsai-techniek waarbij je U-vormige metalen pins gebruikt om je planten laag aan de grond mee te pinnen. Je creëert hierdoor een zogenaamde ‘Jungle Of Green’, of kortweg JOG. Wanneer je wietplant ongeveer drie tot vier nodes heeft, kun je ermee beginnen door de hoofdstam voorzichtig horizontaal te buigen en met een pin vast te zetten. Je kunt de plant ook bij de eerste node toppen en twee kanten op joggen. Steeds wanneer de hoofdstam(men) een centimeter of 10 gegroeid zijn, neem je een nieuwe pin en buig je de nieuwe groei naar beneden. Zo maak je een wietplant waarvan de hoofdstam horizontaal een paar centimeter boven de grond groeit. Wanneer de pot bedekt is met een superlage wietplant, schakel je over naar de bloeifase en hou je een plant over die nauwelijks hoger is dan je grootste top.

De metalen pins kun je zelf maken van een gebogen stuk metaaldraad. Handig zijn ook van die hele goedkope draad-klerenhangers, met een beetje handigheid buig je daar prima jog-pins van. Let wel even op want bij het joggen maak je een hele bossige volle plant waarbij alles dicht op elkaar en vlak boven de grond groeit. Om problemen met schimmels te voorkomen valt het daarom aan te raden om de takken die naar beneden groeien te verwijderen.

Hoe lang is een JOG?

Zoals je ziet op het laatste plaatje hierboven van het joggen, is de plant in de bloeifase nog een heel stuk de lucht in gegaan. Hoe hoog je jog uiteindelijk wordt hangt dan ook af van het licht dat je gebruikt en de soort die je kweekt. Met veel licht in het blauwe lichtspectrum (zoals bijvoorbeeld een metaal halide) zorg je ervoor dat wietplanten minder strekken na de omschakeling naar 12 uur. Door een kort ras te kweken (de meeste indica dominante wietsoorten) kun je het strekken nog verder beperken. Iedere wietsoort is in principe te joggen, maar niet iedere wietsoort blijft dus even kort.

Henry’s mystery strain, wanneer begint de bloei?

Over jouw eigen plant tenslotte, die ziet er best gelukkig uit toch? Je hebt het lichtregime een weekje geleden op 12 / 12 gezet dus het kan wel kloppen dat je nu nog geen bloeiverschijnselen ziet. Als ik even in mijn glazen wietbol kijk, dan voorspel ik je dat de plant zo ongeveer nu begint met een explosief snelle groei en dat je ongeveer over een week – misschien een paar dagen langer – de eerste bloeiharen mag verwelkomen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad Henry. Dikke zoen, Muna

(advertentie)