(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De zon schijnt, we dromen lekker weg. Dat deden de plannenmakers uit deze serie van de week ook. Ze verzonnen fantastische concepten en de wildste ideeën. Jammer wel dat er geen moer van terecht kwam. Sciencefiction en leedvermaak, part 1!

Spacen bij bizarre concepten die niet veel verder kwamen dan de tekentafel. Proefballonnen die je doen afvragen of de Willie Wortels – in het Engels toepasselijker Gyro Gearloose geheten – van deze wereld niet 24/7 stoned als een aap zijn. Er is in een hoop bullshit geïnvesteerd. Maar toegegeven, een aantal concepten is ook best oké en wie weet wat de toekomst brengt. Geniet deze week van de 10 ultieme prullenbakplannen. Deel 1.

Op en neer naar Colorado via trans-Atlantische tunnel

2007-12-29_transatlantic-tunnelEen van de meest prestigieuze concepten van de afgelopen eeuw is een tunnel onder de Atlantische Oceaan. Een linkje tussen Europa en Noord-Amerika op de bodem van de zee. De eerste suggestie voor zo’n tunnel stamt uit 1895. Het idee is daarna nog vele malen geopperd, er zijn diverse boeken over geschreven en zelfs films over gemaakt. Enorm puik plan natuurlijk om twee continenten met elkaar te verbinden, maar verder dan een idee is het nooit gekomen. Dat heeft met name iets te maken met de enorm hoge investering; de trans-Atlantische tunnel zou zo’n slordige 8,8 biljoen euro gaan kosten. Een getal met 12 nullen!

Hoewel niemand dit project momenteel nastreeft, is het wel leuk om er over te fantaseren. De tunnel zou ruim 100 keer langer worden dan de huidige Japanse recordhouder van ‘slechts’ 54 kilometer. Reizen door de tunnel gebeurt in ultra-gefarceerde magneetzweeftreinen die in een vacuümbuis snelheden tot 8.000 kilometer per uur kunnen halen. In de trans-Atlantische tunnel reis je dan binnen een uur van Londen naar de States. Effe lekker legaal wiet shoppen!

 

Nazi vakantieoord Prora aan de Oostzee

proraIn 1936 begonnen de Nazi’s op het eiland Rügen in Noord-Oost Duitsland met de bouw van een zes kilometer lang appartementencomplex. Dit complex moest het grootste vakantieoord van Duitsland worden. Een plek waar alle(!) Duitse arbeiders voor twee weken konden recreëren aan de Oostzee, onder het genot van een flinke dosis propaganda. Deze vondst van Hitler heet Prora; een giga vakantiecomplex met plaats voor 20.000 arbeiders. Een verzetje op kosten van der Führer.

Als we de oorlog even wegdenken, is het best een leuk idee. Maar de realiteit is bekend. In 1939 viel Duitsland Polen binnen en daarmee begon de Tweede Wereldoorlog. Er was geen grondstof en mankracht meer beschikbaar waardoor het project stilviel. Na de oorlog had het ooit zo veelbelovende Prora geen functie meer en bleef een uitgestrekt en ontzield bouwwerk over. De Russen hebben het na de oorlog nog geprobeerd op te blazen, maar zelfs dat bleef zonder succes.

Morgen deel 2, met een drijvend vuilniseiland in de oceaan en een McDonald’s op de maan

(advertenties)