(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een paar dagen geleden gaven de bazen van Green House een interview aan Het Parool waarin ze hoog opgeven over het geweldige Thailand, waar de coffeeshop- en wietzadenketen zo fijn zaken kan doen. Dit in tegenstelling tot het bekrompen thuisland Nederland. Maar de vraag is of het wel zo zwart-wit is, nu de regering van het Aziatische land alle recreatief gebruik van cannabis wil verbieden en uitsluitend nog medicinale consumptie wil toestaan. 

Doodsteek voor duizenden coffeeshops en wiettoerisme?

In juni 2022 legaliseerde Thailand, vrij verrassend, in één formidabele klap cannabis. De verantwoordelijke minister deelde op die dag nog vrolijk 1 miljoen wietplanten uit aan de bevolking, maar van de aanvankelijke feestvreugde is weinig over.

Ondanks dat er in no time meer dan 6.000 ‘coffeeshops’ ontsproten en het wiettoerisme floreert, gaat de Thaise regering zo goed als zeker de klok terugdraaien. Na slechts 18 maanden is het feest daarmee zo goed als voorbij, zo is de teneur in de internationale media over het nieuwe wetsvoorstel dat afgelopen week werd ingediend door de regeringspartijen.

Thailand moves to ban recreational cannabis use, 18 months after historic decriminalization‘, kopt CNN bijvoorbeeld over de voorgenomen ingreep van de Thaise overheid.

‘Zorgen over verslaving’ dwingen regering tot ingrijpen

Thailand stelt een verbod voor op recreatief gebruik van cannabis en zware straffen voor overtreders in een nieuw wetsvoorstel dat een einde wil maken aan een juridisch vacuüm nadat het land als eerste in Azië de plant decriminaliseerde. Het roken van wiet en alle andere vormen van recreatief gebruik worden verboden volgens het wetsontwerp dat op 9 januari werd gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Het gebruik van de cannabisplant of zijn producten wordt beperkt tot medische en gezondheidsdoeleinden.

De ontwerpwetgeving is de nieuwste poging van de autoriteiten om de industrie te reguleren, nadat een eerder wetsvoorstel geen steun kreeg van het parlement. Dit laatste wetsvoorstel komt ook tegemoet aan de verkiezingsbelofte van premier Srettha Thavisin om het gebruik van cannabis te beperken tot medische doeleinden vanwege ‘zorgen over verslaving’.

De vraag is of cannabiswinkeltjes zoals deze op het toeristeneiland Phuket nog zo gelukkig zijn binnenkort..?

Recreatief jointje roken kost je een godsvermogen

Volgens het wetsvoorstel kan iedereen die cannabis rookt voor recreatieve doeleinden een boete krijgen van maximaal 60.000 baht. Dat is omgerekend liefst 1.563 euro voor het blowen van slechts 1 joint. Wie cannabis of extracten ervan verkoopt voor recreatieve doeleinden kan één jaar gevangenisstraf krijgen of een boete van 2.605 euro, of beide.

De Thaise cannabisindustrie opereert in een grijs gebied, omdat de plant in 2022 werd gedecriminaliseerd voordat de wetgevers het eens konden worden over hoe de industrie te reguleren. De nieuwe regering wil een einde maken aan het regelgevingsvacuüm dat heeft geleid tot een wildgroei van duizenden coffeeshops in het hele land.

Die meer dan zesduizend cannabistoko’s verkopen alles van wiettoppen tot olie-extracten die minder dan 0,2% THC bevatten – de psychoactieve stof die de high geeft. Volgens de voorgestelde regels worden reclame- of marketingcampagnes voor wiettoppen of -extracten, of apparaten die gebruikt worden bij het roken, verboden.

Rijden terwijl je high bent van cannabis wordt ook bestraft met een boete van maximaal 20.000 baht of een jaar gevangenisstraf. De regering zal ook de licentieregels voor het planten, verkopen, exporteren en importeren van cannabis aanscherpen.

Inpakken en wegwezen dan maar?

Zodra de nieuwe regels van kracht worden, moeten kwekers binnen 60 dagen een vergunning aanvragen, terwijl bestaande coffeeshops hun activiteiten kunnen voortzetten voordat ze hun vergunning vernieuwen. Of dat überhaupt lukt een nieuwe licentie binnen hengelen, is gezien de nieuwe regeringsmissie natuurlijk maar de vraag.

De regering is gelukkig niet van plan om de wietplant opnieuw te classificeren als verdovend middel, wat zou hebben geleid tot langere gevangenisstraffen en boetes. Het publiek en belanghebbenden uit de sector – hallo Green House, Royal Queen Seeds en alle andere Nederlandse wietbedrijven die inmiddels al commercieel actief zijn in Thailand – hebben tot 23 januari de tijd om “feedback” te geven op het wetsvoorstel.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog wijzigingen aanbrengen in het wetsvoorstel voordat het wordt ingediend bij het kabinet, dat het ter goedkeuring doorstuurt naar het parlement. Gezien de meerderheid die de regering daar heeft, mogen we echter gerust het ergste vrezen.

Het ongebreidelde wietfeestje in Thailand is na anderhalf jaar alweer voorbij, dat staat nu wel zo goed als vast…

[foto’s: Shutterstock]
(advertentie)