(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het heeft even geduurd – ruim 3,5 jaar – maar vanaf juli ligt er dan eindelijk legale cannabis in de apotheken van Uruguay. Al in december 2013 (!) werd dat besluit genomen, waarmee Uruguay het eerste land op aarde werd dat volledig legale cannabis aankondigde.

3,5 jaar wachten op apotheekwiet

De aankondiging, of beter gezegd het parlementaire besluit in Uruguay om cannabis vrij te geven is dus ongeveer even oud als deze website, die in de eerste week van 2014 de lucht in werd geblazen. Maar dat er een levensgroot verschil is tussen de theorie en de praktijk – zeker ook in Zuid-Amerikaanse landen – blijkt wel weer uit het feit dat er deze zomer pas de eerste ‘staatswiet’ in de schappen van de apotheken ligt.

Een troost is natuurlijk wel dat iedere volwassen Uruguayaan ondertussen gewoon zes wietplanten thuis mocht kweken of lid kon worden van een cannabis social club, waar in gezamenlijkheid cannabis geteeld wordt.

Legale wiet voor 1 euro per gram

In juli ligt er dan toch eindelijk wiet in de apotheken van Uruguay… [beeld: Soru Epotok/Shutterstock]

Met de wiet in apotheken wordt dan eindelijke de laatste stap gezet in de revolutie. Uruguay blijft natuurlijk wel gewoon het eerste land ter wereld waar dan recreatieve cannabis legaal over de toonbank gaat. ‘Wiet zal worden gedistribueerd in apotheken te beginnen met de maand juli’, zei Juan Andres Roballo namens de regering op een persconferentie.

Het goede nieuws is natuurlijk ook de prijs van deze (buiten)wiet: slechts 1 euro per gram!

Volgens de wet moeten blowers zich dan wel registreren in een landelijk register, dat volgens Roballo op 2 mei actief zal worden. Consumenten kunnen straks dan iedere maand maximaal 40 gram wiet kopen.

Succes is nog onzeker

Voordat het register daadwerkelijk open gaat komt er nog een voorlichtingscampagne. Op dit moment heeft de regering afspraken gemaakt met 16 apotheken. Dat zijn er nog niet erg veel, omdat sommige apothekers weinig brood zien in het verkopen van een staatsgecontroleerd product met een vaste prijs.

De wiet zelf wordt onder staatscontrole – en bewaakt door het leger – door twee buitenlandse bedrijven geteeld: ICCorp en Simbiosys. Zij mogen beide vooralsnog 2000 kilo per jaar produceren.

Of het allemaal een doorslaand succes wordt, die wiet via de apotheek, moeten we afwachten. Vanuit de cannabis scene klinken namelijk ook bezwaren tegen het registratiesysteem – het zou de privacy aantasten – en de maximaal toegestane hoeveelheid…

[openingsbeeld: alajean/Shutterstock]

 

 

(advertentie)