(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de hoofddoelen van de legalisering van recreatieve wiet in Canada op 17 oktober was het uitschakelen van de zwarte markt. Uit een peiling van Ipsos onder meer dan tweeduizend Canadezen blijkt echter dat 6 weken later nog steeds een derde van alle consumenten zijn wiet koopt bij illegale dealers.

Gezondheid en de zwarte markt

Behalve de gezondheid van de honderdduizenden Canadezen die cannabis gebruiken (en wellicht een leuke opsteker voor de economie), was het terugdringen van de illegale markt een belangrijke overweging voor de regering van premier Trudeau om de volledige legalisering door te voeren. Nou gaan dit soort grote veranderingen natuurlijk nooit van het ene op het andere moment, maar uit de eerste grote opiniepeiling na de legalisering 6 weken geleden blijkt het gewenste effect op de zwarte markt toch nog behoorlijk ver te zoeken!

Honderden illegale/gedoogde dispensaries

Marktonderzoeksbureau Ipsos stelde in opdracht van GlobalNews aan 2.402 Canadezen de vraag waar zij nu – ruim een maand na de legalisering – hun cannabis kopen? Een relevante vraag aangezien er voor 17 oktober sprake was van een uitgebreid illegaal en/of gedoogd circuit, met bijvoorbeeld honderden dispensaries en vape lounges in de Canadese steden. Vancouver, Toronto en andere steden worstelen met het bestrijden daarvan, ook omdat de regering zich niet keihard opstelt en de illegale shops niet wenst op te ruimen onder het motto ‘guns and head-bashing’.

Welnu, na zes weken legale funwiet in Canada blijkt nog steeds 35 procent van de consumenten te vertrouwen op hun ‘pre-legalization sources’, ofwel de illegale aanbieders van weleer.

Weer of geen weer, er staat een lange rij klanten voor de deur van deze Cannabis NB store in Saint John op 17 oktober, de dag dat de legalisering van funwiet inging… [foto: Doug McLean/Shutterstock]

Waar koopt de Canadees nu zijn wiet?

Uit de poll – die een foutmarge heeft van 2,3% – blijkt ook precies wáár de Canadees nu zijn wiet koopt:

  • 28% gebruikt websites van de overheid
  • eveneens 28% gebruikt de (fysieke) winkels van de overheid
  • 22% bezoekt private winkels met een licentie
  • 16% shopt online bij privéwinkels met een licentie
  • 35% blijft trouw aan hun non-government dealers

Aanloopproblemen

Natuurlijk is het nog te vroeg om exact te kunnen zeggen wat deze cijfers betekenen. De start van de legale recreatieve wietmarkt wordt namelijk enigszins ontsierd door drie factoren: het tekort aan legale voorraad, klachten over de hoge prijzen en onzekerheid over de regels van de regulering.

Deskundigen en overheidsambtenaren verwachten dat deze zaken vanzelf opgelost worden naarmate de tijd verstrijkt, en zeker voor wat betreft aanbod en regulering zal dat ook wel kloppen. En als het aanbod op niveau is, of er zelfs te veel aanbod komt (zoals in een aantal Amerikaanse staten is gebeurd), dan zullen de prijzen vanzelf dichter naar die van de zwarte markt kruipen.

Aanbod, prijzen en regels

Allan Rewak is de executive director van de Cannabis Council of Canada, en hij wijst erop dat legalisering een proces is en geen handeling. “Wij concurreren met zeer goed gevestigde, erg robuuste en zeer rijke illegale marktplaatsen die al bijna honderd jaar de Canadezen bedienen.” Hij verwacht dan ook dat het aantal consumenten dat toetreedt tot de legale markt zal stijgen, en dat hij zich gesteund ziet door de cijfers van de Ipsos-poll.

Maar niet iedereen is er zeker van dat het hier alleen maar ‘groeipijnen’ betreft. Sommige experts wijzen naar de huidige, te hoge prijzen terwijl anderen het punt aanhalen dat edibles (eetbare cannabisproducten) nog steeds niet legaal zijn zodat sommige mensen niet het product wat zijn nodig hebben kunnen aanschaffen via legale bronnen. Die regulering gaat naar verwachting pas over een jaar in.

En tot slot zijn er ook cannabis liefhebbers die worden gedwarsboomd door het feit dat je in sommige provincies moet beschikken over een permanent adres en een creditcard.

Canada heeft voorbeeldfunctie

Eén ding is echter wel zeker: de hele wereld kijkt nauwlettend toe hoe Canada tegelijk problemen ontdekt én oplost die te maken hebben met de legalisering van cannabis in een geïndustrialiseerd land…

[openingsfoto:  nhungboon/Shutterstock]
(advertentie)