(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geen Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer deze week, zoals gebruikelijk na Prinsjesdag. Iedereen wacht op een nieuw kabinet, dus wordt het tweedaagse debat over de begroting gecombineerd met het debat over de regeringsverklaring van de nieuwe ploeg. Een goed moment voor VOC-voorzitter Derrick Bergman om in de glazen bol te kijken: wat gaat politiek Den Haag met wiet doen?

Ellenlange formatie

Na een half jaar formeren beginnen er nu namen te circuleren van politici die in de nieuwe regering kunnen gaan komen. Alom wordt verwacht dat fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) in de Tweede Kamer blijven zitten; mocht de nieuwe regering snel vallen, dan lopen zij niet teveel schade op. Een cruciaal ministerie voor de verdere ontwikkeling van het cannabisbeleid is het ministerie van Veiligheid & Justitie. Simpel gezegd: als hier een CDA-minister de baas wordt, kunnen we het voorlopig wel schudden. Zelfs een VVD-minister zou beter zijn.

Wat wil de ChristenUnie?

Het CDA is sowieso de grootste risicofactor; de partij pleit al jaren voor sluiting van alle coffeeshops en keert zich resoluut tegen enige verdere regulering. De andere christelijke partij in de regering, de ChristenUnie, is zeker geen fan van coffeeshops, maar vaart een veel pragmatischer koers. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers ging voor het EO-programma Knevel en van de Brink in de zomer van 2013 op werkbezoek bij de Rotterdamse coffeeshop Colosseum. ’s Avonds zei hij in de talkshow letterlijk dat hij “regulering niet uitsluit maar bezorgd is over de jeugd”.

Nog een veelzeggende uitspraak van Segers: ”Wat ik interessant vond en wat mijn beeld nuanceert is dat er ook een heel grote groep is die er behoorlijk goed mee om gaat (….). De keuze waar ik voor sta is: kom ik op voor de vrijheid van mensen die daar op een goede manier mee omgaan, of voor de vrijheid van mensen die verslaafd zijn?” Destijds was Segers nog Kamerlid, nu is hij fractievoorzitter van de ChristenUnie en onderhandelaar aan de formatietafel. Een kwestie als voortijdige levensbeëindiging is voor hem veel meer een principekwestie dan regulering van cannabis.

Afhankelijk van hoe hard Buma het heeft gespeeld aan de formatietafel kan dat een vertragingstactiek zijn of een serieuze poging om uit de achterdeur impasse te komen

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat D66-leider Pechtold het wetsvoorstel over voortijdige levensbeëindiging heeft opgeofferd in de onderhandelingen. De kans dat hij ook de wietwet van collega Vera Bergkamp weggeeft zou daardoor hoe dan ook kleiner worden. Bergkamp pakt de verdere behandeling van haar wietwet zorgvuldig aan. Ze heeft een flinke lijst vragen gekregen van de Eerste Kamer en neemt haar tijd om die te beantwoorden.

Er kan een compromis komen, waarbij de VVD vóór de wietwet gaat stemmen in de Eerste Kamer, al dan niet in aangepaste vorm. Maar er kan ook een nieuw wetsvoorstel of andersoortig plan komen van het nieuwe kabinet. Afhankelijk van hoe hard Buma het heeft gespeeld aan de formatietafel kan dat een vertragingstactiek zijn of een serieuze poging om uit de achterdeur impasse te komen.

CDA-politicus met een gezonde kijk op legalisering van de wiet(teelt): Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland

Medicinale wiet uit Westland

Het nieuws dat de eerste glasteler in het Westland medicinale cannabis mag gaan produceren is in dat opzicht bemoedigend. De gemeente Westland is niet alleen het hart van de Nederlandse glasteelt, maar ook een CDA bolwerk. Vertrekkend CDA-burgemeester Sjaak van der Tak toonde zich in een van zijn laatste brieven aan de gemeenteraad enthousiast over cannabisteelt in het Westland. “In de kassen bestaat een stabiel klimaat waar de kweker de protocollen goed kan na leven, zodat de farmaceutische kwaliteit gegarandeerd wordt.” Van der Tak wordt per 1 oktober voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, belangenorganisatie voor glastelers.

Wietkassen bouwen

De tuinders en ook de kassenbouwers ruiken kansen en geld. ‘Cannabis is nieuwe goudmijn voor kassenbouwers’ kopte het Financieele Dagblad vorige week boven een verhaal over het Nederlandse bedrijf Havecon, dat in Canada en de VS kassen bouwt voor de legale cannabisteelt. Directeur Henk Verbakel: “In 2016 riep ik nog dat ik niet in die handel wilde, maar ik heb mijn mening inmiddels bijgesteld. Toen ik in gesprek raakte, bleek het om gewone, beursgenoteerde bedrijven te gaan die veel geld in de projecten willen steken.”

Optimisme

Betekent dit alles dat het wel goed komt en het nieuwe kabinet cannabis eindelijk gaat legaliseren? Dat is wat al te optimistisch. Zeker is wel dat de wietwet de druk op de ketel houdt; het nieuwe kabinet moet iéts met het onderwerp cannabis. De omslag in het Westland en de internationale ontwikkelingen – van Zwitserland tot Canada en van Lesotho tot Californië – geven verdere hoop dat er deze keer echt iets gaat veranderen.

[openingsbeeld:  Michael Gordon/Shutterstock]
(advertentie)