(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het beursgenoteerde Canadese bedrijf Tilray Brands staat in de wereldwijde top 5 van grootste legale cannabisproducenten. Maar het is niet alleen maar wiet wat de klok slaat, de onderneming koopt ook de ene na de andere bierbrouwer. Reden? Voorbereid zijn op de langverwachte federale legalisering van recreatieve wiet in de Verenigde Staten, veruit de meest interessante commerciële cannabismarkt op onze aardbol.

Wietbedrijf koopt twee Californische bierbrouwers

Deze week kwam via de zakelijke website MJBIZDaily naar buiten dat Tilray recent weer twee ambachtelijke bierbrouwers in de Amerikaanse staat Californië heeft gekocht. Het betreft een deal ter waarde van 5,1 miljoen dollar en daarvoor krijgen de Canadezen – die overigens ook aan de aandelenbeurs in New York genoteerd staan – het eigendom van brouwerijen Alpine en Green Flash.

Zoals vaker wordt de overname gefinancierd met een deel cash geld en een deel aandelen Tilray. De poen en aandelen gaan overigens naar WC IPA, dat beide overgenomen brouwerijen zelf in 2018 had gekocht.

Federale legalisering in de VS is kip met gouden eieren

Het nieuws van deze overnames komt koud een week nadat Tilray het nieuws haalde doordat het voor 102,9 miljoen dollar eigenaar werd van Breckenridge Distillery in de Amerikaanse staat Colorado. Het is ook pas een jaar geleden dat Tilray de portemonnee trok – en niet zuinig ook met 300 miljoen dollar – voor de aanschaf van SweetWater Brewing Co. in weer een andere Amerikaanse staat: Atlanta.

Dat zijn dus zomaar even vier bier/borrelbedrijven die in handen zijn gekomen van een wietteler. De acquisities maken allemaal deel uit van de strategie van Tilray om – op termijn – de lucratieve Amerikaanse markt te veroveren. Nee, niet met bier of borrels, maar met recreatieve wiet.

Het leven is soms wel eenvoudig: “weed & beer… just enjoy it”… [foto: Jo Galvao/Shutterstock]

De regulering van cannabis in de VS ligt doorgaans namelijk bij dezelfde instantie die over alcohol gaat. Handig als je dus al in heel de VS een bestaand distributienetwerk hebt klaarstaan op het moment dat wiet federaal gelegaliseerd wordt. Daarnaast winnen cannabisdrankjes (met THC en/of CBD erin) ook steeds meer marktaandeel in Noord-Amerika.

En wist je trouwens dat wiet en bier sowieso genetisch gezien wel enige verwantschap hebben? Nee, check dit dan maar eens: ‘Studie • Wiet en hop zaten ooit in één plant

CEO Tilray: ‘Federale legalisering wiet niet in komende 2 jaar’

Een tegenvaller voor de Tilray-mensen is dan wel dat de grootste bierbrouwer ter wereld AB InBev – bekend van o.a. Budweiser, Jupiler, Leffe en Hertog Jan – onlangs in alle stilte de samenwerking met de Canadezen heeft opgezegd om cannabisdrankjes te maken. Goed, het zal een reden te meer zijn om op het overnamepad te blijven voor Tilray.

In een ouder interview ten tijde van de SweetWater-deal gaf de financiële topman van Tilray enige toelichting over het kopen van bierbrouwers en drankdestilleerders. Carl Merton: ‘Sweetwater heeft een ongelooflijk bereik bij consumenten en denkt zelf reeds na over cannabis. Deze overname geeft ons toegang tot die consumenten jaren vóór de federale legalisering.’

Met de actuele aanwinsten Alpine en Green Flash erbij (dus bij SweetWater) krijgt het strategische plan van wietkweker Tilray om nu al in alle 50 Amerikaanse staten aanwezig te zijn steeds meer vorm. Al zei Tilray-topman Irwin Simon deze week tegenover business analisten wel dat hij denkt dat federale legalisering in de komende twee jaar er nog niet in zit…

[openingsbeeld: Talaj/Shutterstock]
(advertentie)