(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ruim twee jaar kent Canada nu een volledig gelegaliseerde cannabisketen. Maar nog steeds bloeit de illegale wietmarkt er volop. Ambtenaren van de deelstaat Ontario denken wel te weten hoe dat komt: de slechte kwaliteit van het legale aanbod!

80% van consumenten blijft kopen op illegale markt

De toch wel opmerkelijk te noemen bal kwam maandag aan het rollen door een artikel op CTV News met de titel: Cannabis customers have been complaining Ontario’s pot is ’too dry’. Ofwel, kopers van legale wiet vinden die niet goed genoeg.

‘Ongereguleerde transacties’ (illegaal wiet dealen) zijn goed voor ongeveer 80 procent van de cannabisverkopen in Ontario, stelt een rapport van de provincie Ontario dat door de nieuwszender op de kop is getikt. ‘De meerderheid van de consumenten die nog steeds koopt buiten de legale markt om, zegt dat de ongereguleerde producten van betere kwaliteit zijn’, aldus CTV News. Die tachtig procent geldt trouwens voor zowel 2019 als 2020.

‘Illegale wiet is sterker en verser’

De hoogste ambtenaar die moet toezien op de cannabismarkt in Ontario is de auditor general. Deze Bonnie Lysyk zegt in haar jaarlijkse overheidsrapport: “In onze discussie met managers van cannabiswinkels en reguleringsdeskundigen horen we dat sommige mensen illegale cannabis prefereren omdat het meer potent is en het product verser is.”

Onderzoekers in dienst van de autoriteiten ontdekten dat kwaliteit en niet de prijs de belangrijkste reden is waarom mensen niet naar de Ontario Cannabis Store (OCS) of een private wietwinkel (met provinciale licentie) gaan.

De Stay High Live High ‘smoke shop’ in Victoria, een van de vele legale cannabiswinkels in de provincie Ontario… [foto: Paul McKinnon/Shutterstock]

Kwaliteit legale aanbod lastig in te schatten

Specifiek wordt er volgens de winkeliers veel geklaagd over de ‘staatswiet’ omdat die te droog zou zijn. Dat zou deels ook komen omdat er geen uiterste houdbaarheidsdatum staat op de cannabisproducten die via de OCS naar ‘private retailers’ worden verstuurd. Dat maakt het natuurlijk ook lastig om de kwaliteit van het product in te schatten.

Auditor general Lysyk stelt in het rapport ook vast dat de Ontario Cannabis Store (de keten die onder de vlag van de provincie Ontario legaal wiet verkoopt) de illegale websites heel goed in het snotje houdt, om ‘prijzen en producten te vergelijken’.

Te veel legaal aanbod levert nieuw gevaar op!

Tja, het zijn waardevolle lessen die wij in Nederland kunnen leren van de legalisering in Canada en de soms onverwachte hobbels die dan opduiken. In Ontario doemt het volgende issue al weer op. De auditor general waarschuwt voor ‘ernstige consequenties’ als gevolg van een gebrek aan producten-overzicht, die het gevolg kan zijn van het voornemen om 10 (!) legale wietwinkels per week te gaan openen.

“As more stores open and competition increases among retailers, they will have an incentive to generate greater profit margins by selling illegal products that compromise consumer health” – Bonnie Lysyk

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)