(advertentie)
(advertentie)
BUITENWIET Lees ook:
(advertenties)

Er gaat niets boven het buiten kweken, de aarde, de zon en de regen geven je plant alles wat ze nodig heeft. Wie het goed aanpakt kan van vijf mooie buitenplanten het hele jaar door blowen. Om niet te lang te hoeven wachten op je oogst laten we zien hoe je buiten de bloeifase kunt forceren.

Aan het buiten kweken zitten bijna alleen maar voordelen, zoals gezegd doet de zon het meeste werk en ook wordt je als buitenkweker niet als professioneel bestempeld dus loop je geen risico van justitie. Ideaal. Het wordt nog mooier als je de weet hoe je buiten de bloei kunt forceren. Dat maakt het mogelijk om twee buitenoogsten in een seizoen te draaien. Bovendien heb je niet zo snel last van schimmels als je midden in de zomer oogst.

Om buiten midden in de zomer te oogsten kun je natuurlijk ook autoflower soorten kweken, deze soorten zullen vanzelf in de bloei gaan, ongeacht het aantal uren licht per dag. Daarover gaat dit artikel echter niet, maar je kunt het overwegen als je je zaden gaat aanschaffen.

Wat we moeten doen om ook buiten de bloei te forceren is een 12/12 lichtregime (12 uur licht, 12 uur donker) voor onze planten verzorgen. Net als binnen, zal een buitenplant in de bloei gaan als ze maar 12 uur licht per dag krijgt.

Verduisteren in een schuur

Het is handig als je over een donkere ruimte zoals een schuur of garage beschikt. Dan kun je de planten binnen zetten als het tijd wordt voor de nacht. Zet je planten in potten op plant trolley’s om ze gemakkelijk naar binnen te rollen. Trolley’s zijn voor een paar euro te koop bij de bouwmarkten en tuincentrums. Houd er rekening mee dat je dit elke dag moet doen als je er eenmaal aan begint. Je mag geen dagen overslaan, want dan zou de plant terug in de groeifase kunnen gaan of gestrest kunnen raken en hermafrodiet kunnen worden.

Verduisteren met plastic

zwart_wit_folie_1Wie geen schuur of andere donkere ruimte heeft om de planten in de verduisteren, kan zijn planten ook inpakken met lichtdicht plastic. De planten moeten niet al te groot worden, anders lukt dit natuurlijk niet. Met zwart wit folie kun je verduisteren. Vuilniszakken zijn niet dik genoeg om mee te verduisteren, daarvan zou je er wel twee over elkaar kunnen gebruiken.
Als je rondom de plant vier lange stokken in de pot prikt kun je het plastic elke avond over de plant omhoog schuiven en bovenaan dichtmaken met wat paperclips. Het is wel aan te raden om het plastic weer naar beneden te halen zodra het donker is, want anders kan het te vochtig worden door condens in het plastic en krijg je wellicht last van schimmel.

Tip: als je zwart wit folie gebruikt, kun je op warme dagen verduisteren met de witte kant naar buiten, zodat het niet te warm wordt. Omgekeerd kun je op koude dagen de zwarte kant buiten laten zodat er een lekker warm klimaatje ontstaat voor de plant.

(advertenties)