(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Liberty Haze planten van Willie Wietman zijn aan hun laatste weken begonnen. De toppen worden harder en één top lijkt op te zwellen dankzij een per ongeluk uitgevoerde techniek die Bud Swelling heet. Roofmijten blijken sterker dan Willie’s stekken en in de Space Bucket is de bloei in volle gang. 

Bloeiweek #6 zit erop dus de Liberty Haze dames gaan hun zevende week in. Ze vermaken zich goed in de CNNBS G-Kit XL. De ontwikkeling aan de hoofdtoppen neemt langzaam af en lijkt zich naar de onderste delen van de plant te verplaatsen. De topjes hier zitten nu ook vol met trichomen.

De hoofdtoppen

De top op de foto met in het rood een ‘1’ erop heeft inmiddels een diameter van 4,43 centimeter. Die met de ‘2’ heeft een diameter van 4 centimeter. De groei lijkt er wel een beetje uit te zijn in vergelijking tot eerdere metingen. De toppen zijn bijna niet dikker geworden maar voelen wel zwaarder aan, en dat betekent dat ze duidelijk harder worden.

Ook de top die ik vorige week Dikkie Dik noemde lijkt niet veel dikker meer te worden. Deze heeft een diameter van 5,81 centimeter en dat is niet veel dikker dan een week geleden. De topjes eronder zijn wel groter en voller geworden.

Bud Swelling?

Tijdens het meten kwam ik er ook achter dat er een nieuwe koploper is en dat had ik niet verwacht. Het is tot mijn verbazing de top die eerder wat te dicht bij de lamp groeide, en daardoor een verbrand plekje heeft. Deze groeit daardoor niet meer in een punt maar is vlak een de bovenzijde. Het lijkt erop alsof de bovenkant er afgeknipt is. Is dit wellicht een per ongeluk uitgevoerde vorm van Bud Swelling? Ik heb dit exemplaar dan ook maar is opgemeten op de punten aangegeven op de foto (hieronder links) en ik ontdekte daar een diameter van 5.91 centimeter boven in de top.

De twee toppen die boven/naast het armatuur groeien, doen aan de bovenkant niet veel meer. Aan de onderkant groeien ze gelukkig nog wel in het licht, en daar zijn ze dan ook flink aan het uitdijen.

Droge nazomer

Het is een lekker droge nazomer voor de Liberty Haze dames. Buiten wordt het kouder en de lucht daardoor ook wat droger. Binnen is de gemiddelde temperatuur net als vorige week nog altijd 23,94 graden. De gemiddelde luchtvochtigheid s met 50,34 procent iets gestegen. Hier zit ik duidelijk tegen het minimum van wat mogelijk is zonder gebruik te maken van een luchtontvochtiger.

Roofmijt still alive!

Met mijn stekken ging het al niet goed maar nu helemaal niet meer. Helaas kan ik hier alleen mijzelf de schuld van geven want ik ben ze vergeten water te geven. Tja, dat is natuurlijk zonde van de tijd en de moeite maar het kan niet altijd meezitten. Drie van de vier stekken heb ik opgegeven. Ik gooide ze in de vuilnisbak en zag daar tot mijn schrik allemaal witte beestjes!

Lichtelijk in paniek ging ik op zoek naar een vergrootglas om te kunnen zien wat het was. Het zal toch geen spint zijn? Er zat wel bladafval en aarde in de prullenbak. Spint wil ik in deze fase zeker niet in de kamer hebben, en liever helemaal niet. Maar met het vergrootglas erbij kwam ik erachter dat het helemaal niet zo slecht gesteld was. De witte beestjes bleken namelijk de roofmijten te zijn, die ik zelf had uitgezet!

De stekken zijn dood maar de roofmijt is nog springlevend!

Blijkbaar werkt het vooraf behandelen van de aarde met roofmijt erg goed. Aangezien mijn hele prullenbak er vol mee zit. Dit is leuk om te weten want roofmijt is best prijzig. Ik doe er nu al twee kweekrondes mee en gooi de nieuwe aarde op de oude en hussel het even door.

Kweken in een Space Bucket

Zoals je wellicht nog weet heb ik een oude regenton omgebouwd tot Space Bucket om een kleine microkweek in te draaien. Mocht je het gemist hebben, dan is hier een link naar de bouw van mijn Space Bucket.

Het kweken in deze Space Bucket is erg leuk. De ruimte is natuurlijk beperkt en de time lapse camera valt er zo nu en dan af, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb de Liberty Haze die erin groeit vanaf dag één op 12/12 gezet. Na de eerste week heb ik de top eruit geknipt, zodat ze niet te hoog wordt. Door het 12/12 lichtschema stond de plant al na twee weken in bloei.

Nu, in de derde week van deze kweek, staat ze vol in bloei! Het is geen grote plant maar er zitten aardig wat toppen aan. In de Space Bucket hangt een LED lamp(je) met een verbruik van slechts 24 Watt. Toen ik de plant even uit de Space Bucket nam, merkt ik dat het zelfgemaakte koolstoffilter goed zijn werk doet. Het kleine plantje ruikt bijna net zo sterk als de grote dames!
Ik geef het plantje om de twee dagen 500 milliliter water via een slang. Ik doe erg voorzichtig zodat ik niet te veel water geef. Ik kan er namelijk niet goed bij om te voelen of de aarde nat of droog is.

Wietman op YouTube

In het time lapse (k)weekoverzicht van deze week: de ontwikkeling van de toppen van de Liberty Haze gaat nu te langzaam om in de time lapse goed te kunnen zien. Wat wel goed zichtbaar is, is dat de toppen zwaarder aan het worden zijn. Ze zakken namelijk langzaam steeds verder omlaag.

In de Space Bucket heeft vooral de cámera last van de zwaartekracht. Deze blijft maar slecht hangen aan de wand van het vat. Ik heb nu een schroef met hete lijm vastgezet en daar de camera op gemonteerd. Hopelijk blijft ie nu wel hangen…

Volgende week in mijn kweekavontuur: de toppen gaan op de foto, wordt er al iets geoogst? En… met welke zaadjes ga ik de volgende ronde aan de slag?

(advertenties)