(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ieder jaar sterven er tienduizenden mensen voortijdig door een – al dan niet bewuste – overdosis medicijnen. Het is met name opioïde-medicatie op doktersvoorschrift die voor ellende zorgt. Maar wat blijk? In Colorado is het aantal overdosisdoden met 6% gedaald in de twee jaar nadat de staat cannabis legaliseerde!

Legale funwiet is gezond

De opmerkelijke trendbreuk van het stijgende aantal opiaten-doden in Colorado (nadat recreatieve wiet er legaal werd) is vastgesteld door wetenschappers uit de staten Texas, Georgia en Florida. Hun onderzoek met de titel ‘Recreational Cannabis Legalization and Opioid-Related Deaths in Colorado, 2000–2015‘ staat in het novembernummer van het vakblad American Journal of Public Health.

‘Na Colorado’s legalisering van de verkoop en het gebruik van recreatieve cannabis is het aantal opioïden-gerelateerde doden met meer dan 6 procent afgenomen in de volgende twee jaar’, schrijven auteurs Melvin D. Livingston, Tracey E. Barnett, Chris Delcher en Alexander C. Wagenaar. Ze zeggen erbij dat de conclusies nog prematuur zijn omdat hun onderzoek slechts 2 jaar data kan gebruiken van ‘vrije wiet’ in Colorado, aangezien de eerste funwiet winkels op Nieuwjaarsdag 2014 open gingen.

Patiënt kiest wiet ipv medicatie

Er zijn natuurlijk al veel eerdere wetenschappelijke onderzoeken geweest die de associatie hebben aangetoond tussen de legalisering van medicinale cannabis en overdosisdoden door opiaten, maar deze studie is de eerste die kijkt naar de impact van recreatieve wietwetten op ‘medicijndoden’. Cannabis blijkt vaak bijzonder effectief in het bestrijden van de soorten chronische pijn waarvoor patiënten meestal opiaten of opioïde medicatie krijgen voorgeschreven. Wanneer mensen de keuze krijgen tussen wiet en medicijnen lijken de meesten te kiezen voor eerstgenoemde.

Naast de legalisering van medicinale cannabis blijkt ook de legalisering van recreatieve wiet een positief effect te hebben op het aantal doden door een overdosis opioïde medicijnen [foto: SageElyse/Shutterstock]

Vanuit het standpunt van volksgezondheid is dit een positieve ontwikkeling, wanneer je bedenkt dat in vergelijking met de zwaar verslavende farmaceutische pijnstillers cannabis in essentie NUL risico geeft op een fatale overdosis.

6,5% minder doden na legalisering

Het nieuwe onderzoek in American Journal of Public Health suggereert dat soortgelijke conclusies opgaan voor de legalisering van recreatieve cannabis. De wetenschappers bestudeerden de maandelijkse ‘opiate overdose fatalities’ in Colorado voor en nadat de recreatieve wietmarkt openging in 2014. Ze isoleerden het effect van ‘recreatief’ door Colorado met Nevada te vergelijken, een staat die gedurende die periode wel legale mediwiet kende maar geen vrije funwiet (inmiddels natuurlijk wel, sinds 1 juli 2017).

Nadat ze dit gedaan hadden en ook nog een verandering in het monitor-systeem van opiaten-patiënten in Colorado meenamen, ontdekten de onderzoekers dat het aantal opiaten-doden in de twee jaar na ingang van legalisering met 6,5 procent daalde.

Vervolgonderzoek

De wetenschappers raden politici en beleidsmakers aan om de cijfers de komende jaren nauwlettend in de gaten te houden om te zien of deze trend doorzet. Ook willen ze zien of hun resultaten zich ook gaan voordoen in andere staten die recent recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd, zoals Washington en Oregon. Puntje van zorg is nog wel cannabisgebruik in het verkeer: zorgt legale wiet (recreatief en medicinaal) voor meer fatale ongelukken op de wegen?

Maar hoe dan ook voegt deze studie opnieuw bewijs toe aan de stelling dat de ruimere beschikbaarheid van cannabis ervoor zorgt dat de tol van de ‘opiaten epidemie’ – die dus alleen al in de VS ieder jaar goed is voor meer dan 20.000 voortijdige sterfgevallen – vermindert…

[openingsfoto: Creative Family/Shutterstock]
(advertentie)