(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een interessant vraagstuk m.b.t. de legalisering van recreatieve wiet is in hoeverre dit de Mexicaanse drugskartels treft? Vooralsnog is het verschil tussen de ‘officiële wietprijs’ en de straatprijs zo groot dat er een zwarte markt in tact blijft, en jongeren blijven sowieso een doelgroep.

Bijna alle voorstanders van legalisering van cannabis menen dat de zwarte markt voor drugs daaronder zal lijden. Het is ook de voornaamste reden bijvoorbeeld dat Uruguay cannabis legaliseert: de drugsmaffia moet uitgeschakeld worden. Maar in Uruguay gaat de staat wiet in apotheken aanbieden voor 1 dollar per gram – men heft er ook geen BTW en accijns op – en daar kan natuurlijk geen misdaadorganisatie tegenop. In Amerika daarentegen wordt er zwaar belasting geheven op met name de recreatieve wiet, soms tegen de 30 procent. Dat drijft de officiële wietprijs op tot 15 tot 20 dollar, weet The Los Angeles Times. En dat is dus twee keer zo hoog als de prijs van 1 gram Mexicaanse wiet op straat!

Tekort aan legale wiet

mexico-marijuana-highDaarnaast spelen er nog andere factoren mee die het onzeker maken of de drugskartels wel enorm gaan lijden onder een volledige legalisering, zoals iedereen (op de Mexicanen na dan) van harte hopen. Zo is er een groot tekort aan partijen wiet voor de recreatieve pot shops, men kan bij lange na niet aan de enorme vraag voldoen. Daar hebben de kartels geen last van. En als je niet via de officiële weg aan je wietje kan komen… Belangrijker nog is de minimum leeftijd van 21 jaar die er in Colorado, Washington en later dit jaar wellicht Oregon, Alaska en Washington D.C. wordt gehanteerd. Zeker in de leeftijdscategorie 12 tot 21 zijn jongeren nieuwsgierig naar blowen en zij kunnen dus uitsluitend terecht op de zwarte markt. Conclusie: zolang de Mexicanen vergelijkbare kwaliteit wiet tegen een concurrerende prijs kunnen blijven leveren zal de jongerenmarkt wellicht hun belangrijkste doelgroep zijn.

Daarmee is niet gezegd dat de Mexicaanse drugskartels geen inkomstenderving ondervinden door legalisering van recreatieve wiet. Volgens het Instituto Competitivo de México zal alleen in de staat Washington hun inkomen dalen met 20 procent, in geld uitgedrukt ruim een miljoen euro. Nu zijn de twee staten waar wiet volledig legaal is niet de grootste, maar juist kleine staten qua inwoneraantal. De grote vis is natuurlijk Californië, daar wordt ongeveer een zevende deel van alle cannabis in de VS geconsumeerd! In 2010 schatte Rand Corporation in een onderzoek dat legalisering van recreatieve wiet in die staat – die direct aan Mexico grenst ook nog – de Mexicaanse misdaadkartels 2 tot 4 procent van hun omzet kost.

Andere drugs en jongeren

Hoe dan ook, de kartels hebben te maken met een aantal vaste kosten: kweken, consumptieklaar maken van de wiet (oogsten, verpakken), beveiliging, transport e.d. Al die zaken maken hun wiet duurder dan die van de staat, mits die voldoende kan produceren en het niet te dolletjes maakt met de belasting op wiet. Het is dus volgens de meeste deskundigen een kwestie van tijd, voordat de Mexicanen het in de portemonnee beginnen te voelen. Immers, over ongeveer driekwart jaar verwacht men in de staat Washington het aanbodprobleem opgelost te hebben, omdat er dan voldoende wietproducenten een vergunning hebben en er inmiddels genoeg oogsten zijn – waaronder de niet onaanzienlijke buitenwietoogst – om wel aan de vraag van legale consumenten te kunnen voldoen.

Medelijden hoeven we echter ook niet te hebben met de Mexicaanse misdadigers. Zij verdienen tenslotte ook nog aardig wat geld met andere drugs als cocaïne, heroïne en chrystal meth. En met zaakjes als afpersing, ontvoeringen, overvallen, wapenhandel en mensensmokkel. Gelukkig zaken die buiten de legaliseringsdiscussie van cannabis vallen. Blijft eigenlijk slechts 1 groot probleem over: blowers jonger dan 21 jaar…

(advertentie)