(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sinds 1 januari van dit jaar heeft de stad New York een nieuwe burgemeester: Bill de Blasio. Het is de eerste Democraat in die functie in ruim 20 jaar. De hoop was dat hij (op basis van zijn eigen woorden) een einde zou maken aan de golf arrestaties onder zwarten en latino’s voor wiet. Helaas!

Eerst maar eens even de keiharde  cijfers uit de stad met ruim 22 miljoen inwoners (als je de voorsteden meerekent). Elk jaar worden er liefst 50.000 mensen gearresteerd voor het bezit van een kleine hoeveelheid wiet. Zo’n overtreding lachen we in Nederland weg, maar in Amerika kan je er later in je leven serieus last van krijgen, bijvoorbeeld als je een studiebeurs wil aanvragen of werk of een huis zoekt. En vriend en vijand zijn het over nog 1 ding eens: die massale golf aan arrestaties is ronduit racistisch!

Zelfs president Obama noemt wietarrestaties racistisch

Zelfs president Obama heeft zich hierover uitgelaten en zijn partijgenoot en de nieuwe burgemeester Bill de Blasio liet er tijdens zijn verkiezingscampagne helemaal geen misverstand over bestaan hoe hij over de cannabisarrestaties dacht. “Arrestaties voor kleine hoeveelheden wiet hebben desastreuze consequenties voor de betrokken individuen en hun families. […] Recente onderzoeken laten duidelijk zien dat er een racistische teneur is bij die wietarrestaties, waarbij African-Americans vier keer zo vaak worden gearresteerd als blanken. Ondanks dat ze ongeveer net zoveel blowen. Dit beleid is oneerlijk en verkeerd.”

Van deze nieuwe burgemeester van New York - hier met vrouw en kinds - werd meer verwacht...

Van deze nieuwe burgemeester van New York – hier met vrouw en kinds – werd meer verwacht…

Dus dan verwacht je dat de burgemeester – de baas van de politie tenslotte – er gas op geeft en zorgt dat deze verfoeide praktijk ophoudt. Welnu, uit de cijfers van zijn eerste acht maanden als burgemeester blijkt het tegendeel. IN een rapport tonen de Marijuana Arrest Research Project en de Drug Policy Alliance aan dat er meer wietarrestaties plaatsvinden onder het beleid van De Blasio dan onder dat van zijn (Republikeinse!) voorganger Michael Bloomberg in de maanden maart tot augustus… Volgens de organisaties een “regelrechte schande” voor de meest progressieve burgemeester van New York in decennia.

86% van wietarrestaties betreft zwarten en Latino’s

Niet alleen steeg het absolute aantal wietarrestaties in de onderzochte maanden met vijfhonderd, ook het racisme leeft nog als vanouds onder de politieagenten van New York. Van alle mensen die in de eerste acht maanden van 2014 werden opgepakt voor het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis, was maar liefst 86 procent zwart of Latino. Slechts 10 procent was blank. Dat is dus bij gelijk gebruik van marihuana onder de verschillende rassen. In het nieuwe rapport worden de data ook geografisch bekeken en dan blijkt dat er veel minder arrestaties zijn in welgestelde, blanke wijken dan in zwarte en Latino-buurten met lagere inkomens.

“Er is geen excuus mogelijk voor de golf wietarrestaties die gewoon doorgaat in 2014”, zegt Kassandra Frederique van Drug Policy Alliance in een reactie. “New Yorkers hebben duidelijk gemaakt dat zwarte levens ertoe doen toen ze voor de kandidaat kozen die zei dat hij de bevooroordeelde praktijken van het politiekorps zou beëindigen, inclusief de racistische wietarrestaties. Het wordt tijd voor die burgemeesterskandidaat om burgemeester te worden en zijn politiechefs te bevelen om direct te stoppen met deze schadelijke marihuana arrests.”

Oh ja, extra zuur: burgmeester Bill de Blasio is dus getrouwd met een afro-Amerikaanse vrouw…

(advertenties)