(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #39  ’s Lands bekendste voorvechter voor het recht om wiet te kweken is zonder twijfel Doede de Jong. Al jarenlang in een keihard gevecht verwikkeld met justitie, die hem het liefst kapot willen maken. Maar Doede krijg je er niet zomaar onder zo bleek in het hoger beroep van zijn rechtszaak. In een drie kwartier durend slotwoord gaf de Fries nog eens haarfijn aan waarom het idiote cannabisbeleid in Nederland op de schop moet en waarom hij onschuldig is. En verdomd, de rechtbank sprak hem 2 weken later vrij!

TOP502015-39

Donderdag werd er in hoger beroep opnieuw een voorwaardelijke celstraf en werkstraf geëist tegen de biologische en principiële wietkweker Doede de Jong. In een drie kwartier durend ‘laatste woord’ zei de Fries er het zijne van. Wij pikken uit deze legendarische speech de 17 schadelijke gevolgen voor de maatschappij van het wietverbod en de overheidsrepressie, volgens Doede…

Repressiedrift Openbaar Ministerie

Voor we beginnen verwijzen we mensen die geïnteresseerd zijn in de volledige tekst van Doede’s bijzondere laatste woord graag door naar de website van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Daar vind je onder de titel Doede bij Hoger Beroep: ‘Ik zie mezelf als een werktuig om tot een oplossing te komen’ zijn volledige verweer.

RollingStoned publiceert het puntigste gedeelte hieruit, namelijk daar waar Doede de Jong ingaat op de schadelijke en negatieve gevolgen van de hennepoorlog voor de maatschappij. Waar lijdt de exorbitante repressiedrift van het OM toe? Wat heeft het voor allerlei negatieve, voor de samenleving schadelijke gevolgen?

1.

Doede_VOC-vergadering_Zwolle_16-2-2012_0159

Doede de Jong [foto: © Gonzo media]

De rechter wordt in een spagaat gedwongen Hij moet zich baseren op een wet die vervallen is tot een dode letter. Volgens de Opiumwet 3b 2 is het verboden om hennepplanten te verbouwen. Als deze wet consequent uit gevoerd zou worden, dan zouden de coffeeshops wel kunnen sluiten. Bovendien laat de politie weten, dat als ze de achterdeur willen sluiten, ze dit vandaag nog wel kunnen doen. Waarom doen ze dat niet of vinden ze de tijd nog niet rijp?
Waarom niet oplossingsgericht denken en stellen dat als de regels, die vervallen zijn tot een dode letter niet overeenkomen met de werkelijkheid, dan zullen die regels aangepast moeten worden en niet andersom?

Waar lijdt deze afrekencultuur verder nog toe? Ik zet nog een aantal negatieve punten op een rijtje:

2.

Hele gezinnen worden om een paar plantjes in of om hun huis zonder pardon op straat gezet, waar ze maar moeten uitzoeken hoe ze zich verder redden. Dat een rechterlijke macht dit zo laat geworden is een gotspe. (ter illustratie heb ik een artikeltje over een stel ‘Tokkies ‘ uit Amsterdam, die dertien jaar lang hun buurt terroriseerden en toen pas uit hun huis werden gezet, aan het bewijs toegevoegd. Ze hadden beter een paar wietplanten in hun tuin kunnen zetten.)
Want wat moet je wel niet uithalen om uit je huis te kunnen worden gezet? Maar je hebt een paar hennepplantjes in of om je huis, wat in geen enkel verhouding staat tot allerlei andere delicten en je wordt onverbiddelijk op straat gedonderd. Ik vind dit walgelijk en getuigen van een zeer bedenkelijke mentaliteit. Waar ben je in godsnaam mee bezig? Het doel heiligt blijkbaar de meest mensonterende methodes. Waar is de menselijke maat?

3.

Er wordt kwalitatief slechte wiet verkocht die ten koste gaat van de volksgezondheid en waar de staat, zonder controle, vervolgens belasting op heft. De staat is verplicht er voor te zorgen dat zij middels kwaliteitscontrole er zorg voor draagt dat er in een coffeeshop kwalitatief goede wiet wordt verkocht. Bijvoorbeeld middels een tussenstation, waarvandaan gecontroleerde en geëtiketteerde wiet aan de coffeeshops kan worden geleverd. ‘Wet Camulet’ van Hester Kooistra.

4.

Er wordt stroom gestolen, wat brandgevaarlijke toestanden oplevert.

5.

Er wordt gestolen, er vinden ripdeals, bedreigingen en liquidaties plaats.

6.

De wiet is belachelijk duur. De intensivering van de repressie is evenredig met de ontwikkeling van het criminele niveau en omgekeerd evenredig met de kwaliteit van de wiet.

7.

800.000 volwassen mensen die boven of naast alcohol iets anders prefereren, namelijk wiet, en hier niemand mee tot last zijn en waar niemand aan dood gaat, worden op denigrerende wijze onderdrukt. Zij zijn niet de vijand en je kunt gewoon met hen praten.
De persoonlijke levenssfeer, integriteit van eigen lichaam en het recht op zelfbeschikking, wat een geboorte recht is, worden niet geëerbiedigd. Een mens is een autonoom wezen en het is niet aan iemand of een overheid om te bepalen wat je wel of niet met je geest en lichaam (je enige concrete bezit) doet. Het criterium is altijd dat je met je gedrag een ander niet concreet tot last moet zijn.
Bovendien is er wel enige discrepantie tussen het feit dat je er verbaal alles uit moet kunnen gooien, maar dat wat je in je lichaam stopt ineens door een overheid moet worden bepaald.
Wat vrijheid?!

9.

Doede 15 oktober 4De medicinale gebruiker. In 2011 bleek ik een niertumor van negen centimeter te hebben, die vergroeid was met mijn hoofdader. Ik ben hier succesvol aan geopereerd en voor ‘de tweede keer’ ternauwernood aan de dood ontsnapt. Dientengevolge kwam ik in aanraking met wietolie, die mij werd aangeboden als preventief middel om eventuele uitzaaiingen voor te zijn. Ik ben deze materie (wietolie) gaan bestuderen en kwam er toen achter wat voor een geweldig medicijn dit was. Het kan bijvoorbeeld helpen bij artrose, artritis, Asperger, ADHD, borderline, Crohn, depressie, slapeloosheid, Parkinson, chronische pijn, glaucoom, migraine, multiple sclerose, OCPS, reuma, spastische darmen, schizofrenie, spierspasmen, trauma, misselijkheid, kanker, fibromyalgie, wratten en diabetes.
Rick Simpson, een Canadees die bij mijn weten aan deze materie bekendheid heeft gegeven, toont in een protocol (2013) 28 bladzijden van getuigenissen van mensen, die door middel van wietolie van hun kanker af zijn gekomen. Kort geleden nog heeft de Amerikaanse regering onderkend, dat wiet een remmende werking op kanker heeft.

Ik wil wel stellen dat ik met dit schrijven absoluut geen valse hoop wil creëren. […]

10.

Vijftig procent van de politie en 75 procent van de 1300 rechercheurs houdt zich op kosten van de belastingbetaler bezig met drugsbestrijding. Legalisering zal bij benadering een miljard euro opleveren.

11.

De consument en de kweker worden geofferd op het altaar van hypocrisie, het zogenaamde zondebok principe.

12.

Discriminatoire wetgeving! Het principe van gelijkberechtiging wordt door deze wetgeving geschonden. Voor de wet is iedere Nederlander gelijk. Maar niet als het de Opiumwet betreft, dan geldt blijkbaar voor de coffeeshophouder ineens een andere wet dan voor de kweker. Hij mag verkopen en kopen, terwijl een kweker dit niet mag. Dit staat op z’n minst op gespannen voet met elkaar. De coffeeshophouder valt onder het zogenaamde opportuniteitsbeginsel. Waarom de kweker niet ?
Waarom is hij de zondebok!

13.

De drugsproblematiek hoort niet onder het ministerie van V en J te vallen, maar onder het ministerie van VWS. Die dan zorg kan dragen voor goede objectieve voorlichting en kwaliteitscontrole en zo voorkomen dat consumenten ziek worden van baggerwiet.

14.

Spreker en wietkweker Doede de Jong met 1 van de wietplanten op het VOC-podium

Doede de Jong op het VOC-podium [foto: Rob Tuinstra]

Steeds maar doorgaan met dit averechtse beleid, waarmee je voortdurend datgene bereikt wat je pretendeert niet te willen bereiken, is volgens Einstein een vorm van krankzinnigheid, waar ik mij overigens volledig bij aansluit.

15.

De staat lokt met haar beleid, wel verkopen/niet verbouwen en het heffen van belasting op illegaal geteelde waar, wat wettelijk verboden is, de teelt zelf uit.
Wat overigens ook bij wet verboden is!

16.

De invoering van de wet ‘Strafbaarstelling voorbereiding illegale hennepteelt’ is sinds 1 maart 2015 van kracht. Deze ‘growshopwet’ stelt niet alleen teelt strafbaar, maar ook ‘voorbereiding en het faciliteren’ van teelt.
Het is de zoveelste afknijpmethode, hoe moet een coffeeshop nu nog aan wiet kunnen komen?
Zeg dan eerlijk dat je de coffeeshops, met hun duizenden werknemers, tegen de wil van de Tweede Kamer meerderheid in, wilt sluiten en kom niet met zulke achterbakse methodes aanzetten.
De coffeeshop als een kikker in een kookpot met steeds heter wordend water. Zo onwaardig en onder de maat.

17.

Alle drugsproblematiek tezamen is slechts een marginaal verschijnsel ten opzichte van de alcoholproblematiek en krijgt desondanks onevenredig veel aandacht. Waarom is dit?!

Doede J. de Jong
Biologische wietkweker en VOC medewerker

PS; De uitspraak in het hoger beroep is donderdag 29 oktober. Er volgt later ook nog een aparte rechtszaak over de ontnemingsvordering van dik twee ton…

 

(advertenties)