(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #45  Eindhoven de gekste zeggen ze wel eens, maar afgelopen zomer nam burgemeester Rob van Gijzel – die helaas volgend jaar vrijwillig afscheid neemt – een wijs besluit. Per direct schafte hij de vermaledijde wietpas af, waardoor er ook direct een einde kwam aan de overlast van straatdealers op zoek naar klanten van buiten Eindhoven zo bleek uit een latere tussentijdse evaluatie. Het gedrocht van minister Opstelten van Justitie kan daarmee zeer waarschijnlijk definitief de prullenbak in. Belgen, Fransen, Duitsers… iedereen is weer van harte welkom in de coffeeshops in de Lichtstad en zo hoort het ook natuurlijk, in heel Nederland!

TOP502015-45Eindelijk toont burgemeester Rob van Gijzel eens ballen (in plaats van alleen maar praten). De komende zes maanden schaft hij de wietpas in Eindhoven af en als dat positieve effecten heeft komt ie ook nooit meer terug!

Hoewel PvdA-burgemeester Rob van Gijzel een voorstander is van regulering van wietteelt voor coffeeshops (hij was 1 van de initiatiefnemers van Joint Regulation bijvoorbeeld) liep zijn gemeente wel heel braaf in de pas met het beleid dat Den Haag oplegt. Zo gebeurde er helemaal niets wat betreft die wietteelt behalve plannen maken. En coffeeshops moeten er controleren op het ingezetenencriterium (in de volksmond wietpas genoemd).

Proef van zes maanden

11225617805_ecf7c7af8f_z

Het licht schijnt weer wat vrolijker in Eindhoven nu de wietpas van tafel is [foto: Michiel Buijse/Flickr]

Maar nu is Van Gijzel het toch zat, die wietpas dan. Bij wijze van proef mogen de shops voortaan weer verkopen aan iedereen, bewijzen dat je staat ingeschreven in de Lichtstad (of Nederland) is verleden tijd. Althans voor de duur van 6 maanden, maar als die proef goed verloopt – ‘in die tijd kan gemeten worden of het middel erger is dan de kwaal’, aldus de burgervader tegenover het Eindhovens Dagblad – komt het onding ook niet meer terug. Overigens vergadert de commissie Financiën en Bestuur er dinsdagavond nog over, maar elk zinnig mens zal moeten toegeven dat de wietpas sinds de invoering in 2013 een gedrocht is met averechtse bijwerkingen.

Discriminatie van Eindhovense coffeeshops

Sowieso is het al raar natuurlijk dat het ingezetenencriterium alleen in de drie zuidelijke provincies werd gehandhaafd, de rest van Nederland is er gelukkig nooit aan begonnen. Maar ook in Brabant en Zeeland en vooral in Limburg lieten steeds meer gemeenten de wietpas vallen. De oorspronkelijke doelstelling dat het drugstoerisme erdoor moest afnemen werd namelijk nauwelijks bereikt, omdat de straat en thuisdealers het stokje vrolijk van de coffeeshops overnamen. En dat leidde alleen maar tot meer (straat)overlast en extra criminaliteit.

De coffeeshops in Eindhoven zagen ondertussen hun omzet kelderen en gaven aan dat ze zich gediscrimineerd voelden omdat er elders in het land (en op steeds meer plaatsen in het zuiden dus) niet meer werd gehandhaafd. Van Gijzel beloofde de zaak te onderzoeken en concludeert nu hetzelfde: het merendeel van de gemeenten doet niet aan een wietpas en door het verkoopverbod aan buitenlanders is de straathandel opgebloeid.

Belgen weer welkom

Wij feliciteren dus de Eindhovense coffeeshops (en Belgen) met het afschaffen van de wietpas en we hebben er alle vertrouwen in dat uit de evaluatie na 6 maanden blijkt dat het ding ook definitief in het lokale gemeentemuseum kan worden bijgezet!

 

(advertenties)