(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een ‘spending bill’ (begroting) van het Amerikaanse Congres heeft de legalisering van recreatieve wiet in de hoofdstad terug gedraaid. Maar gelukkig is er ook zonneschijn achter deze donkere wolk. Want wat veel mensen niet weten, is dat deze wetgeving ook een einde heeft gemaakt aan de federale bemoeienis met medicinale cannabis in individuele staten.

In de dieptes van het document, dat uit maar liefst 1603 pagina’s bestaat, staat geschreven dat federale wetsdienaars geen invallen bij cannabisretailers mogen doen in staten waar medicinaal gebruik legaal is. “Dit is de eerste keer in jaren dat de landelijke regering zijn onderdrukkende verbod op marihuana inperkt”, vertelt Dana Rohrabacher, co-auteur van het rapport en lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinse partij, aan de Los Angeles Times. Hoewel president Obama dit beleid altijd heeft ondersteund, kan zijn opvolger deze wet ook niet zo maar terug veranderen.

obama wiet meme

Zou Obama na al die backlash toch van mening zijn veranderd?

Sectie 538

Volgens sectie 538 mogen geen van de financiële middelen die het ministerie van Justitie krijgt gebruikt worden om verkoop, bezit, gebruik of kweek van mediwiet te dwarsbomen in de staten Alabama, Alaska, Arizona, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Florida, Hawaii, Illinois, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missisippi, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Utah, Vermont, Washington en Wisconsin. Sectie 539 luidt dat het ministerie en de DEA niet mogen handelen in strijd met sectie 7606 (dit heeft betrekking op cannabisresearch) van de Agricultural Act 2014.

Lobbyen!

Marihuana is nog altijd een klasse 1 drug zonder medicinaal voordeel volgens de federale wet. De nieuwe wetgeving zou nu toch wel een einde moeten maken aan het cannabisverbod, zeker vanuit het oogpunt van het Congres. Nu er weinig bedreiging komt vanuit het Capitool, willen wij aan de activisten aan de andere kant van de oceaan graag zeggen: nu is het tijd! Tijd om te lobbyen voor de legalisering van medische wiet als je in één van de 18 staten woont waar het volledig verboden is. Geen excuses. Op weg naar een Amerika met legale medicinale en recreatieve cannabis voor iedereen!

(advertenties)