(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De regering van de Amerikaanse president Obama en veel Republikeinse congresleden willen nog geen stap zetten in de buurt van Colorado en andere staten waar wiet legaal is. Maar door toenemende druk zullen ze toch echt een standpunt moeten innemen over marihuana en snel…

Afgelopen december klaagde de procureur-generaal van zowel Nebraska als Oklahoma bij het nationale Hooggerechtshof dat door de legalisering in buurstaat Colorado het aantal arrestaties en rechtszaken voor cannabisbezit in hun staten was toegenomen. Hierdoor raakt de politie overwerkt. Toename van het rijden onder invloed van drugs behoort ook tot de klachten. Maar de omliggende staten nemen ook de federale overheid op de korrel, die maar geen standpunt lijkt in te nemen. Het ministerie van Justitie en het Congres zijn nu gedwongen om te verduidelijken wat wel en niet ok is op het gebied van cannabis.

Spinnenweb

gdrs3

Wat wil Obama nou eigenlijk?

Het gaat een hele klus worden voor de nieuwe minister van Justitie, Loretta Lynch, om te bepalen of Washington D.C. zich niet mag bemoeien met het wietbeleid van de staten, zoals haar voorganger Eric Holder deed. Door het spinnenweb van Amerikaanse regels en wetten op zowel staats- als federaal niveau weet niemand meer helemaal zeker wat staten wel en niet kunnen doen. Nebraska en Oklahama willen dat de regering de ‘Controlled Substance Act’ (anti-drugswet) strenger naleeft. Tot nu toe hebben zowel president Obama als Eric Holder laten weten dit niet van plan te zijn.

Wie wordt het?

Tegenstanders van legalisering willen de huidige status van marihuana als klasse 1-drug behouden en het beleid van Colorado en andere wietvriendelijke staten opheffen. Als een Republikein in 2016 de presidentsverkiezingen wint, zit die kans er dik in. Voorstanders willen dat het Congres of de Obama-regering de illegale status van cannabis juist verandert. Onder klasse 1-drugs vallen ook heroïne en LSD. Zelfs cocaïne is volgens de Amerikaanse wet minder gevaarlijk dan wiet. Het is de vraag naar wiet het Congres en ministerie van Justitie gaan luisteren.

DCMJ_legalization_ends_discrimination

De legalisering van wiet in Washington D.C. zit nog even in de koelkast…

Hoge nood

De nood voor een reactie wordt steeds hoger nu vijf staten zich klaar maken voor legalisering van recreatieve cannabis: Arizona, Californië, Maine, Massachusetts en Nevada. Missouri, Montana en Florida zijn aan het overwegen om hetzelfde te doen. Stemmers in Washington D.C. zijn grotendeels voor legalisering in het hoofdstedelijk district, maar dat initiatief werd tegengewerkt door Republikeinse politici in het Congres.

Weinig effect

Volgens vele deskundigen zal de aanklacht tegen Colorado weinig doen bij het Hooggerechtshof. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat er delen van de wet worden aangepast. De verkoop via winkels en apotheken zal illegaal worden, maar bezit en gebruik van hoeveelheden voor persoonlijk gebruik blijft toegestaan.

Tegenstrijdig

Tegenstrijdigheid heerst bij het merendeel van politici uit de Republikeinse partij, Zij zeggen allemaal tegen legalisering te zijn en dat ze willen dat federale wetten streng gehandhaafd worden. Anderen menen dat dat in strijd is met het beleid van de partij om staten zo veel mogelijk eigen rechten te geven.

Conflicten

Zonder actie van het Congres of verduidelijking van het ministerie van Justitie, zullen conflicten tussen staten alleen maar toenemen, zeggen deskundigen. Volgens Brandon Denning, hoogleraar Recht aan de universiteit van Samford, is het besef belangrijk dat het niet goed is als iedereen zomaar zijn gang kan gaan. “In sommige gevallen is het goed als er juist een landelijke wet komt die van kracht is in alle 50 staten.”

 

 

(advertentie)