(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Het drugsfenomeen op repressieve wijze behandelen, zoals in de jaren 80 en 90 toen de gevangenis de enige bestemming was voor drugsgebruikers, is absurd.” Aldus Carlos Velasco in Ecuador, de politicus die over drugs gaat en nu voorstelt om gelijk maar alles te decriminaliseren.

Het is inmiddels wel duidelijk dat je voor hervormingen op drugsgebied op het Amerikaanse continent moet zijn en niet in Europa. Nu is het weer het Zuid-Amerikaanse land Ecuador dat van zich laat horen met een voorstel om alle(!) illegale drugs te decriminaliseren. Ingegeven door de overtuiging dat het verbod op cannabis of zelfs cocaïne niets doet voor de verslavingscijfers en de florerende zwarte markt, stelt politicus Carlos Velasco nu een radicale koerswijziging voor. En hij is de baas van de parlementscommissie Right to Health (Recht op Gezondheid), dus wetsvoorstel Ecuador is zeker geen symboolpolitiek!

Boete in plaats van celstraf

Ook in Ecuador gingen mensen in het eerste weekend van mei de straat op om te demonstreren voor legalisering van cannabis
Ook in Ecuador gingen mensen in het eerste weekend van mei de straat op om te demonstreren voor legalisering van cannabis

Met het wetsvoorstel ‘Organic Law on Comprehensive Drug Prevention’ worden alle justitiële straffen weggenomen die er nu staan op het bezit en gebruik van illegale substanties. Daarvoor in de plaats komt een systeem dat voorziet in preventie- en rehabilitatieprogramma’s als een alternatief voor gevangenisstraf. Indien de wet wordt aangenomen komt er ook een ‘Technical Secretariat of Drugs’ (zeg maar een staatssecretariaat van drugs) dat meer dan 100 substanties gaat controleren, waarbij ieder aspect gereguleerd wordt: van import tot algemeen gebruik. Iedereen die van het systeem gebruik wil maken – of het nu een consument of een dealer is – zal zich moeten registreren bij dit agentschap en moet aan hun regels voldoen.

Voorbeeldje? De huidige wet bestraft individuen die gepakt worden op het kweken of verkopen van illegale drugs met gevangenisstraffen van maximaal 16 jaar. Onder de nieuwe wet moeten overtreders alleen nog hun stash afstaan en een boete betalen…

Niet iedereen wil verandering

Niet iedereen – ook niet binnen het parlement van Ecuador – staat te juichen bij het voorstel van Velasco en de zijnen. Veel parlementariërs vrezen dat de wet veel te liberaal is om effectief te kunnen zijn, waarbij het pad geëffend wordt voor een escalatie in drugsgebruik en de drugsdealers een vrijkaartje krijgen toegespeeld. Sommigen denken zelfs dat dit plan er alleen maar is om cannabis te legaliseren, maar dat zoiets alleen kan via een volksreferendum… Voorstanders wijzen graag naar een land als Portugal, dat na decriminalisering prima cijfers kan overleggen.

Hoe dan ook, het lijkt er op dat er binnen het parlement wel aardig wat steun is voor de aanpak van drugs via het gezondheidstraject in plaats van het strafrecht. De komende weken zal er nog volop gedebatteerd worden over het wetsvoorstel, maar dat er een verandering aankomt in Ecuadors huidige drugsbeleid van verbieden en straffen  staat wel zo goed als vast.

(advertentie)