(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu het eten van cannabis wereldwijd steeds populairder wordt, verschijnen er ook meer berichten in de media dat het gevaarlijk kan zijn vanwege de moeilijk in te schatten dosering met THC. Toch is dat niet zo lastig als het lijkt. Er gelden redelijk eenvoudige rekensommetjes!

In met name Amerika zijn de edibles  (eetbare producten met cannabis) gigantisch populair. Maar soms zijn ze zo sterk dat er vervelende dingen kunnen gebeuren en de autoriteiten werken dan ook hard aan een strenge regulering voor eten en drinken met THC. Zo moeten de verpakkingen niets aan het toeval overlaten over wat er precies in zit, waarbij uiteraard vooral het THC-percentage van belang is. Immers, dat is de psychoactieve stof in wiet die voor de high zorgt. Maar juist met eten van cannabis kan de uitwerking heftig zijn, dus voor alle thuisbakkers en keukenprinsessen in de Lage Landen geven we je een simpele manier om zelf te bepalen hoe sterk je brownies, cake of pizza worden.

Learn-to-cook-cannabisThe Ganja Kitchen Revolution

Dit verzinnen we natuurlijk niet zelf, we hebben het van Jessica Catalano, mede-auteur van het boek ‘The Ganja Kitchen Revolution’ en chef-kok bij Cultivating Spirits, een in cannabis gespecialiseerd reisbedrijf in (wat dacht je) Colorado, U.S.A. Wat je volgens haar allereerst moet doen is het vaststellen van het THC-precentage van de wietsoort die je gebruikt. Volgens Catalano hebben de meeste strains rond de 10 procent THC, maar in Nederland is dat volgens het Trimbos-instituut 15 procent. Dus als je niet zelf weet hoeveel THC jouw plantje heeft en je kunt de info ook niet terugvinden bij zadenbanken of headshops (of op RollingStoned; check de categorie ‘Cannabis Soorten’, waarin inmiddels vele tientallen wietsoorten uitgebreid staan beschreven, inclusief THC-percentage!) Mocht je er nu op geen enkele manier achter kunnen komen, ga dan uit van het gemiddelde van 15%.

Elke 1 gram cannabis heeft een droog gewicht van 1.000 milligram. Indien een wietsoort een THC-percentage van 10 heeft, dan zit er dus 100 milligram THC in per gram. Voor Nederlandse wiet geldt dan dus dat je er vanuit kunt gaan dat er gemiddeld 150 milligram THC per 1 gram in zit (immers, onze wiet heeft gemiddeld 15% THC). Met deze maatstaf kan je aan de slag als je wilt bepalen hoe hoog de dosis THC moet worden in je baksels of kookdingetjes.

Vet duurt langer, zoet korter

Volgens Catalano is een goede en veilige dosis voor beginners 5 milligram THC per portie. In Colorado is de maximaal toegestane hoeveelheid THC in edibles  die via officiële kanalen verkocht worden, vastgesteld op 10 procent, dus hou dat hier ook maar aan als veilige bovengrens. Je kan altijd nog een extra koekje nemen tenslotte 😉 In wat voor omhulsel je de wiet stopt heeft vanzelfsprekend ook invloed op het effect. Zo duurt het effect langer als je vet en proteïnerijk voedsel consumeert, maar minder lang als het een zoete bedoening is. Neem een marge van 2 uur in acht voordat je een nieuwe portie neemt. Als je vindt dat je niet stoned of high genoeg wordt na het eten van je cannabisproduct, eet dan niet direct een tweede portie maar eet iets vets om het effect te versterken. En als je juist te high of stoned bent, adviseert Catalano om sinaasappelsap te drinken (of ander fruitsap) om je bloedsuikerniveau op te krikken.

(advertentie)