(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na 17 weken gedwongen oogsten; Willie Wietman heeft weleens betere kweekrondes meegemaakt, maar helaas betekent de toprot wel het einde van deze. Gelukkig bleken niet alle toppen aangetast, en valt niet de héle kweekronde in het water. Dit is Willie Wietmans abrupte Mohammed-oogst.

De kweekronde met de Mohammeds is na 17 weken tot een abrupt einde gekomen. Afgelopen dinsdag was ik de toppen aan het inspecteren toen ik het zag: de bruine vlek was groter geworden. Ik vertrouwde het niet want dat is geen goed teken. Een nadere inspectie onthulde dat het inderdaad om toprot ging, en dus was het tijd voor de oogst, voor het te laat was. De meeste toppen in de CNNBS G-Kit XL bleken er gelukkig nog geen last van te hebben…

Na het klaarzetten van de spullen ben ik aan de slag gegaan. Ik begon natuurlijk met de top die er het verdachtst uitzag. Bij het openbuigen van het bovenste deel van de top kon ik in de top kijken en zag ik het al snel. Een bruine en pluizige binnenkant onthulde dat het inderdaad om toprot ging. Vanaf nu is het opletten, want ook al oogst ik kan de toprot zich nog steeds uitbreiden.

 

Ik wilde dus niet dat alles onder die schimmel zou komen. Tijdens het knippen heb ik er daarom een extra felle lamp bij gepakt zodat ik alles goed kon zien. De toprot zat gelukkig alleen in het bovenste deel van de top. Dit vertraagde het oogsten ontzettend. Eenmaal klaar met het knippen van de top, heb ik de oppervlaktes schoongemaakt met alcohol. Toen heb ik een nieuwe schaar gepakt en verse handschoenen aangedaan, en ben ik verder gegaan met knippen.

De volgende top die ik onder handen nam was de top ernaast.Ik was bang dat deze ook besmet zou zijn maar tijdens het inspecteren ben ik gelukkig geen toprot meer tegengekomen. Het was een mooi exemplaar met een redelijk gewicht en een heerlijke zoete geur. Ik werd zelf ondertussen ook weer wat vrolijker en ben eens rond gaan kijken naar een nieuwe top om te knippen.

De dikste top in de kweekkast had één bruin blad en dat is verdacht. Ik knipte hem van de steel en voelde hoe zwaar de top wel niet was. En toen ik hem op de tafel legde viel het me pas echt op wat een mooie grote top het eigenlijk was.
Ik pakte mijn telefoon en maakte trots een foto. Maar toen ik de top omdraaide om al het grote blad weg te knippen rook ik iets zuurs. Nee! Het zal toch niet… Deze top groeide een stuk verderop en was van een andere Mohammed afgekomen maar f*ck! Ook hier toprot! Het rode deel op de foto heb ik weg kunnen gooien.

Na het schoonmaken met alcohol was het wederom tijd voor een schone schaar en nieuwe handschoenen. Ik heb toen de resterende toppen eerst maar eens goed onderzocht op toprot voor ik verder ging. Anders blijf je alles schoonmaken en schiet het helemaal niet op. Ik heb gelukkig geen toprot meer in de andere toppen kunnen vinden.

De Mohammeds hadden gelukkig ook nog wat mooie toppen ertussen zitten. Na zes uur knippen kon ik de pijn in mijn rug niet meer verdragen. De rugklachten zijn helaas nog niet helemaal weg en zo lang in één houding zitten is geen pretje. Ik heb de geknipte toppen in het droognet gelegd, en ben mijn bed in gegaan. De volgende dag had ik nog twee grote toppen te gaan en nog wat klein spul.
Ik werd die dag niet zo vrolijk wakker; mijn rug zat muurvast. Ik ben naar de kweekkast gestrompeld, heb het laatste weggeknipt en te drogen gelegd en weer mijn bed ingegaan. Ik was er ook van overtuigt dat ik foto’s had gemaakt van de vers geknipte Mohammeds in het droognet. Je raad het al… dat had ik dus niet gedaan. Gelukkig kwam ik daar zes dagen later achter.

De toppen van de Mohammeds liggen te drogen in de G-Kit met verhogingsset. Na zes dagen zijn de toppen ondertussen al redelijk droog maar het duurt nog een dag of vijf denk ik, voor het goed droog is. Op de vuilniszak onder in de G-kit liggen de toppen die het dichts bij de geïnfecteerde delen zaten. Er zaten geen zichtbare sporen op van toprot maar ik heb ze voor de zekerheid maar even apart te drogen gelegd.

Na zo’n lange kweekronde wordt er door mij wel eens wat gemorst en ziet de bodem van de CNNBS G-Kit XL er niet meer uit. Deze maak je eenvoudig weer schoon met een schuurspons, wat water en allesreiniger. De zwarte kringen rond de luchtinlaat zijn het makkelijkst weg te krijgen met een vochtige microvezeldoek. Dan nog even alles ontsmetten met alcohol, en klaar voor de volgende kweekronde.

De kleine Mohammeds stekjes die eerst in de G-Kit met verhogingsset stonden, zijn nu verhuisd naar de G-Kit XL. Ik heb de 315 Watt CMH binnenzon op 50 % van zijn vermogen staan en op een hoogte hangen van 50 centimeter boven de kleine plantjes. De plantjes staan onder een lichtschema van 18/6.

(K)weekvideo

Deze week in de (k)weekvideo de laatste uren van de Mohammeds in de CNNBS G-Kit XL. De kleine Mohammed stekjes gaan op reis en staan sinds een nacht of twee op mijn bureau.

Volgende week in mijn kweekavontuur: hoe zwaar zijn de toppen? Groeien de stekjes goed? Hé, zijn dat zaadjes?

Willie Wietman

(advertenties)