- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
‘Weed, Greed & Billions’ – zijn grote bedrijven de nieuwe drugskartels?
Deze week ging de documentaire ‘WEED, GREED and Billions – Have the US corporations replaced the Drug Cartels?’ in première. Je kunt deze actuele film nu al op YouTube bekijken, met dank aan de makers van FD Finance. Centraal staat de oude cannabisscene versus het Grote Geld dat de legale cannabusiness tegenwoordig domineert. Een actueel thema dat natuurlijk ook in Nederland, Duitsland en andere Europese landen speelt. Voor hun film reisden de makers de halve wereld over, kijken dus!
Wiet van tegencultuur naar Big Busine$$
Vroeger was het allemaal vrij simpel: wiet was verboden en dus was iedereen die er iets mee deed volgens de wet per definitie ‘crimineel’. Een ideaal verdienmodel ook natuurlijk voor de georganiseerde misdaad. In de VS en niet alleen daar trouwens – moet je dan ook zeker denken aan de machtige drugskartels uit de rest van het Amerikaanse continent.
FD Finance, de makers van de spiksplinternieuwe 1,5 uur durende documentairefilm, schrijft: “Tientallen jaren lang was wiet een belangrijk onderdeel van de tegencultuurbeweging. Cannabis werd door president Ronald Reagan in de jaren 80 zelfs ‘waarschijnlijk de gevaarlijkste drug’ genoemd, en door de gevestigde orde verafschuwd.”
Criminaliteit, gezondheid en geld
Dat is tegenwoordig wel anders, nu 15 procent van alle Amerikanen cannabis consumeert en recereatieve wiet in de helft van de staten is gereguleerd. Maar nu de beweging om cannabis te ‘normaliseren’ groeit en steeds meer landen kiezen voor regulering in plaats van een verbod, is de vraag wat er gebeurt als wiet bedrijfsmatig wordt?
“Welke impact heeft legalisering op geweld, volksgezondheid en overheidsfinanciën? Zijn de belangrijkste begunstigden wellicht – zoals wel vaker – de grote commerciële bedrijven?” is de centrale vraag die de filmmakers zichzelf stelden.
LEES OP CNNBS OOK: Cannabis-legende Steve DeAngelo: ‘Weg met die grote legale wietkwekers!’
Voldoet de legalisatie van cannabis aan de verwachtingen?
“In Nederland beschermt de wet de consumenten, maar niet de verkopers, die in een grijs juridisch gebied opereren. Legaal gekweekte wiet in Amerika is nu concurrerender dan de wiet die in Mexico wordt gekweekt en op de zwarte markt wordt verkocht. Kleine dealers worden gedwongen om hardere producten te verkopen.” Aldus enkele topics die aan bod komen in deze interessante docu.
De film is gefilmd in de Verenigde Staten, Canada, Uruguay, Mexico en Europa en geeft een beeld van de ervaringen van pionierslanden. Oftewel: heeft de legalisatie aan alle verwachtingen voldaan?