(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel tegenwoordig meer en meer mensen voorstander zijn van het verdampen of op een andere wijze gebruiken van cannabis dan roken, zijn er ook mensen die het ‘blowen’ verkiezen boven alle andere vormen. Wat heet; nog altijd roken 9 op de 10 Nederlandse cannabisliefhebbers hun wiet of hasj! In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom dat zo is. Cannabis roken heeft namelijk wel degelijk een andere uitwerking, die voor sommige mensen onder ons zeer wenselijk is.

High

Wanneer je high bent, betekent dit niet dat je licht in het hoofd bent. Cannabisgebruikers beschrijven het gevoel op ontelbare manieren. Bezienswaardigheden worden interessanter, geluiden krijgen een nieuwe dimensie, er kan zich een algeheel gevoel van welzijn voordoen. Pijn verdwijnt langzaam.

Het feit is dat het endocannabinoïde systeem – wanneer het wordt gestimuleerd – zowel in de hersenen als zintuigelijk veranderingen kan bewerkstelligen.

Waarom heeft cannabis deze bijzondere invloed? Lees verder en kom erachter. Het hebben van de kennis over waarom je zintuigen veranderen onder invloed van wiet, voegt een nieuwe dimensie toe aan het roken van cannabis en het creëert ook meer begrip voor de die hard rokers onder ons.

Hoe het proces van blowen verloopt

Het eerste deel in het proces is wanneer de dampen door de bronchiën je ademhalingssysteem binnen reizen, verklaarde Dr. Sue Sisley, president van het Scottsdale Research Institute.

De rook bevat moleculen, waaronder het bekende tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), maar ook andere cannabinoïden in kleinere hoeveelheden. Deze componenten gaan via de longblaasjes door de longen de bloedbaan in.

Vervolgens gaat het hierdoor cannabinoïdenrijke bloed richting de hersenen, passeert het een filter dat de bloed-hersenbarrière wordt genoemd, en stroomt het in het centrale zenuwstelsel. En dat is waar de voordelen beginnen.

Het centrale zenuwstelsel zit vol met CB1-receptoren, waar de cannabinoïden zich aan binden. Sisley beschrijft deze receptoren als een soort satellietsysteem; het stuurt eindeloos boodschappen door je hele lichaam.

Het effect wekt bij het gebruik van de juiste strain gevoelens van ontspanning en een gevoel van welzijn op, zegt ze. De cannabinoïden binden zich tegelijkertijd ook met opioïdenreceptoren in de wervelkolom, wat pijn kan dempen.

De scherpe kantjes van de pijn afvijlen

Eugene Monroe, voormalige NFL-speler voor de Jacksonville Jaguars en Baltimore Ravens, zegt dat hij cannabis in 2015 in zijn trainings- en herstelprogramma’s heeft opgenomen als ‘supplement’. Na een combinatie van blessures, operaties en een stevige weerstand tegen pijnstillers, werd hij aangetrokken door de helende effecten van wiet en het vermogen van de plant om de pijn te verdoven.

“Ik kan me de laatste keer dat ik géén cannabis gebruikte voordat ik ging sporten, niet eens herinneren. Het is effectief geweest om de pijn en de ontsteking die ik heb weliswaar niet volledig te elimineren, maar zeker de scherpe randjes eraf te halen. Daardoor kan ik alles op de trainingen doen en heb ik geen last heb van mijn rugklachten, knieproblemen – noem maar op.”

Het roken van cannabis werkt net weer even anders qua emoties en zintuigen dan bijvoorbeeld edibles of olie… [foto: mikeledray/Shutterstock]

Je zintuigen worden geprikkeld

Parallel aan een emotionele verandering worden al je zintuigen versterkt, weet Jordan Tishler, voorzitter van de Association of Cannabis Specialists en CEO van InhaleMD. Deze specifieke combinatie veroorzaakt door cannabisconsumptie zorgt voor ‘een prettigere interactie met de wereld om je heen’.

Als het gaat om visuele veranderingen, kan dit worden toegeschreven aan tetrahydrocannabivarin (THC-V), zegt Tishler. Het is een cannabinoïde die een subtiel psychedelisch effect kent. Je ervaart meer empathie voor je omgeving wanneer je THC-V gebruikt, het maakt je geestelijk als het ware buigzamer, meer flexibel. Hetzelfde geldt trouwens ook voor ‘gewone’ THC natuurlijk!

En hoe zit het dan met geluid? Een paar trekjes van een joint kunnen je ervaring op het gebied van gehoor sterk veranderen. Muziek die je al mooi vond wordt vele malen mooier. Maar ook andere geluiden worden als prettiger ervaren. Zo zou bijvoorbeeld een MS-patiënt die moeite heeft met de vele geluiden om zich heen deze mogelijk beter kunnen filteren en zich focussen op de geluiden die prettig zijn.

Geluidsgolven raken je trommelvlies, zetten zich om in mechanische energie en reizen door je binnenoor, waar meer cannabinoïde-receptoren huizen. De receptoren sturen boodschappen naar je zenuwen die uiteindelijk door het centrale zenuwstelsel stromen, wat bijdraagt tot auditieve stimulatie.

Met blowen in de natuur krijgen je zintuigen een extra boost

Als je wilt dat al je zintuigen actiever worden, breng dan tijd door in de natuur. Heuvels, bomen, rivieren en dieren in het wild worden uitzonderlijk levendig door de bovengenoemde effecten, maar ook door het reukvermogen.

Dat is het meest primitieve zintuig en eentje dat verbinding maakt met het limbische systeem, het emotionele centrum van de hersenen. Dus neem de tijd en ruik de bloemen, letterlijk. Zelfs op grotere afstand zullen ze extra aroma-therapeutisch zijn.

Wat ons weer kan brengen naar het effect van cannabis roken op aromatherapie. Er bestaan vele etherische oliën met een genezende werking. Je kunt je voorstellen dat het gebruik van cannabis met bijvoorbeeld de geur van lavendel, je nog meer zal laten ontspannen.

Het tastgevoel wordt ook veranderd door cannabinoïden, omdat er CB-receptoren op de huid zitten. Het gevoel van zonlicht op de huid kan ineens voelen als een heerlijke warme deken over je lichaam. Daarentegen kun je ook gevoeliger worden voor labeltjes in je kleding, die kriebelen dan ineens…

En hoe zit het met de vreetkick?

Rook je cannabis? Zorg dan – als je het echt goed wilt doen – dat je altijd lekker en gezond eten in de buurt hebt, bijvoorbeeld vers fruit. Het roken van wiet en hasj staat erom bekend dat het de eetlust verhoogt, dat is vast geen nieuws voor je.

Het beste stil je die trek natuurlijk op een gezonde manier – want geloof het of niet: het roken an sich is niet overdreven gezond voor je 😉

[openingsfoto: Vitaly Fedotov/Shutterstock]
(advertentie)