(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eerder brachten we al de visie van de Britse zanger Sting t.a.v. drugs en hij is dan ook 1 van de meer dan 90 (!) Engelse beroemdheden die donderdag een brief naar premier Cameron hebben gestuurd met een duidelijke boodschap: bezit van drugs moet niet langer strafbaar zijn!

Meer dan negentig Britse beroemdheden, politici, advocaten en gezondheidsexperts hebben de conservatieve premier David Cameron opgeroepen om het overheidsbeleid met betrekking tot drugs te herzien. De brief komt bij de premier aan op de dag (vandaag dus) dat er in de hele wereld in zo’n 100 steden wordt gedemonstreerd tegen de War on Drugs. Ondertekenaars zijn onder andere Sting, Sir Richard Branson, acteur Russel Brand en schrijver Will Self.

Sir Richard Branson is al langer voorvechter van legalisering. Hij kreeg er al eens een Cannabis Culture Award voor!

Sir Richard Branson is al langer voorvechter van legalisering. Hij kreeg er al eens een Cannabis Culture Award voor!

Drugsbezit geen misdrijf

De kern van hun oproep aan de politiek is om drugsbezit niet langer als een misdrijf te beschouwen. De brief maakt onderdeel uit van een wereldwijde actiedag tegen de War on Drugs (Nederland? België?), waarbij in o.a. Parijs, Warschau, Mexico Stad en Rome geprotesteerd wordt tegen die waanzin. In Londen werd er op donderdagochtend gedemonstreerd bij het parlement. De Britse brief heeft ook handtekeningen van juridische groeperingen als de Prison Governors Association en de National Black Police Association!

“De wereldwijde actiedag is een manier voor het publiek om druk uit te oefenen voor een hervorming van het drugsbeleid”, zegt Ann Fordham, directeur van het International Drug Policy Consortium. Die organisatie focust op zaken die gerelateerd zijn aan drugsproductie, smokkel en gebruik. “Het tij is aan het keren en regeringen moeten dringend hun drugsbeleid op orde maken, de schade repareren die er is toegebracht”, vinden Fordham en de bijna 100 Britse beroemdheden en experts. In hun brief stellen ze dat de juridische straffen voor het bezit van drugs in de UK hebben geleid tot ‘onnodige criminalisering van meer dan anderhalf miljoen mensen in de laatste 15 jaar”.

Hulp en advies i.p.v. vervolging

Ze wijzen er ook op dat er bewijzen genoeg zijn uit landen als Australië, Tsjechië en Portugal dat drugsgerelateerde gezondheidsproblemen “dramatisch” zijn verminderd wanneer gebruikers medische steun en adviezen kregen in plaats van te worden vervolgd door justitie.

 

(advertentie)