- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Tony na 40 jaar wiet-celstraf vrij • nu dreigt deportatie
Antonio ‘Tony’ Bascaro (84) heeft de twijfelachtige eer om de langstzittende cannabis-gevangene in de VS te zijn. Binnenkort komt de Cubaanse vluchteling wegens goed gedrag na 40 jaar vrij. Maar de vreugde kan van korte duur zijn, omdat Amerika hem na zijn vrijlating wil deporteren naar Cuba. Waar Tony dan zeer waarschijnlijk opnieuw in de cel belandt als politieke gevangene..
40 jaar in de cel voor smokkel van wiet
Soms knijp je je toch maar eens in de handjes dat je in een redelijk beschaafd landje woont en niet in pak ‘m beet de VS. De war on drugs die daar is uitgevonden en tientallen jaren in volle hevigheid woedde, heeft geleid tot duizenden schrijnende zaken. Maar zo schrijnend als die van de Cubaanse banneling Antonio ‘Tony’ Bascaro… nee, zo kom je ze gelukkig hoogst zelden tegen.
Deze bejaarde, een piloot die ooit trainde voor de beruchte Invasie in de Varkensbaai op Cuba, komt op 8 juni aanstaande vrij uit de federale gevangenis waar hij al sinds zijn veroordeling in 1980 (!) zit. Bascaro, die tegenwoordig met een rollator loopt, werd 39 jaar geleden gearresteerd wegens zijn aandeel in de smokkel van meer dan 225.000 kilo wiet. Hij gebruikte zijn vliegkwaliteiten om landingsstrips te scouten voor de drop-offs van de partijen op de kust van Florida.
Voor zijn activiteiten kreeg de Cubaan 60 jaar gevangenisstraf opgelegd, maar wegens goed gedrag mag hij komende juni na 40 jaar vertrekken. Wat niet wegneemt dat hij dus al enige jaren de langstzittende wietgevangene van de VS is.
Vliegen voor president Kennedy’s CIA
Maar de ellende voor Tony is allerminst voorbij op 8 juni 2019. Enkele dagen later, op donderdag 13 juni, moet hij zich namelijk melden bij het U.S. Immigration and Customs Enforcement Office. Tony is namelijk geen Amerikaans staatsburger. En hij heeft ook geen advocaat, vertelt hij aan de Amerikaanse krant Washington Examiner. Die hoopt hij over honderd dagen wel te hebben, al moet hij ‘passen binnen mijn economische situatie’.
Een wreed lot dreigt dus nog wat wreder te worden komende zomer, zeker omdat de bejaarde man geen directe familie heeft op Cuba.
Extra wrang is het feit dat nota bene de CIA Tony bijna zes decennia geleden rekruteerde, om hem vervolgens in Guatemala te trainen om Fidel Castro een kopje kleiner te maken. Bascaro werd overgeplaatst naar Nicaragua om de invasie voor te bereiden en iedereen dacht dat het snel voorbij zou zijn met het revolutionaire regime van Cuba…
Scouten voor wietsmokkelaars
Hoe anders was de realiteit. De invasie in de Varkensbaai werd een drama voor president John F. Kennedy. Het vliegtuig van Tony steeg zelfs nooit op, omdat zijn vlucht gecanceld werd. In drie dagen verloren meer dan 100 van zijn vrienden het leven en werden er 1.200 gevangen genomen door de communisten.
Na de mislukte invasie keerde Tony terug naar Guatemala, trouwde met een lokale vrouw, scheidde daar weer van en voegde zich bij mede-vluchtelingen in Florida. Daar werd hij eind jaren zeventig gerekruteerd door een wietsmokkelbende. Een risicovol maar ook zeer lucratief baantje. Tegen de Amerikaanse tv-zender NBC verklaarde hij in 2016 dat ie toentertijd 1 miljoen dollar in twee jaar tijd verdiende, waarvan hij huizen kocht in Miami en Guatemala.
Voor de goede orde: justitie in de VS heeft verklaard dat de bende van Tony zich exclusief met wiet bezighield en nooit harddrugs smokkelde.
Tijden veranderen, maar niet voor Tony
De openbaar aanklager in zijn rechtszaak in 1980 was Nickolas Geeker. Drie jaar geleden vertelde een journalist hem dat Tony Barasco nog steeds in de gevangenis zat. “Ik dacht dat hij waarschijnlijk tegen deze tijd al zou zijn vrijgelaten”, herinnert de officier van justitie zich. Te meer daar bendeleider Jose Luis Acosta al in 1994 – na 12 jaar gevangenis – werd vrijgelaten omdat hij zo goed samenwerkte met de autoriteiten.
Bascaro kreeg na verloop van tijd steeds meer en vaker media-aandacht, omdat hij de status van langstzittende wietgevangene in de VS kreeg. En hij bleef voor wiet in de bak zitten, ook toen 33 staten medicinale en 10 staten zelfs recreatieve wiet legaliseerden…
De nummer 2 op deze bizarre ranglijst is trouwens Calvin Robinson, die sinds 1988 in de cel zucht vanwege cannabis.
Geen gratie van Obama
Ondanks zijn lange periode in de gevangenis, weigerde president Barack Obama om Tony gratie te verlenen. Wel zou hij vorig jaar naar een zogeheten ‘halfway house’ worden overgeplaatst om hem voor te breiden op een terugkeer naar de maatschappij, maar dat werd gecanceld omdat hij geen staatsburger is.
Dit jaar gingen activisten ervan uit dat Tony alsnog direct op vrije voeten zou komen dankzij de First Step Act – die goed gedrag in de cel meer beloont – maar toen bleek dat de nieuwe wet alleen opgaat voor misdrijven na 1987. Hoeveel pech kan iemand hebben? Bascaro zelf blijft dan ook nuchter over zijn aanstaande ontslag uit de cel na 40 jaar: “Ik geloof dat mijn vrijlating werkelijkheid is als ik mijzelf aan de andere kant van het hek zie staan.”
Bidden…
Tony heeft drie inmiddels volwassen kinderen, die hem allemaal steunen. Gedwongen naar Cuba worden getransporteerd ziet de oud-piloot uiteraard niet zitten. “Mijn leven is in gevaar als ik gedeporteerd word”, verklaart hij tegen de media.
Hij wil na zijn vrijlating tijdelijk bij zijn zus gaan wonen en verheugt zich op tijd met zijn kleindochtertje van vier jaar oud. Zij dochter Myra zegt tegen de media in de VS dat ze hoopt dat haar vader van een rustig pensioen mag genieten. “Als hij wordt gedeporteerd naar Cuba wordt hij daar een politieke gevangene. Mijn vader gelooft dat dit niet zal gebeuren. Wij bidden dat hij gelijk heeft.”
(advertentie)