(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Ich bin ein Tilburger”, worden dat binnenkort de meest uitgesproken woorden in mediwietland? Het zou zomaar kunnen nu de Brabantse gemeente als eerste in Nederland patiënten onder strikte voorwaarden toestemming geeft om zelf thuis 5 wietplanten te kweken als medicijn!

Mediwiet revolutie in Tilburg

Afgelopen juni diende de Tilburgse patiëntenvereniging PGMCG bij de Brabantse gemeente een verzoek in om voortaan zelf thuis wiet te kweken omdat de officiële medicinale cannabis in apotheken niet voor iedereen voldoet of haalbaar is. Burgemeester Noordanus, niet direct de grootste cannabisvriend in het land tot nu toe (zo handhaaft hij in Tilburg strikt de wietpas voor buitenlanders) sprak met PGMCG en later ook met politie en openbaar ministerie. En zie: dinsdag kwam de verlossing in de vorm van een brief waarin Tilburgse cannabispatiënten die zelf telen worden gevrijwaard van vervolging!

Voorwaarden legale/gedoogde thuisteelt door patiënten

Uiteraard zijn er wel strikte voorwaarden gesteld aan het thuis kweken van wiet. Alhoewel wij eigenlijk de voorwaarden volstrekt normaal vinden, zoals een veilige setting en het niet verkopen van de oogst. Affijn, dit is de nu al legendarische brief van Tilburg m.b.t. de legale/gedoogde thuisteelt van medicinale cannabis, gericht aan de voorzitter van PGMCG, Marian Hutten:

noordanus-brief-aan-pgmcg-over-thuisteelt-sept-2016

Wat betekent dit voor Nederland?

Vanzelfsprekend is PGMCG heel erg blij met deze ‘doorbraak’ zoals ze het noemen. Marian Hutten: “Noordanus heeft zich de laatste tijd steeds meer van zijn menselijke kant laten zien. We hebben zijn ogen geopend.” En: “Als deze burgemeester het toestaat, moet het in andere gemeenten ook kunnen. De gebruikers hoeven niet meer bang te zijn dat planten en kweekmateriaal in beslag worden genomen.”

14222300_1764991543789718_9203292892298013771_n

PGMCG-voorzitter Marian Hutten: “Absolute doorbraak maar strijd nog niet gestreden”…

Toch is de strijd nog lang niet gestreden, beseft Hutten ook wel. Tegenover NRC zegt ze dat ze verder wil praten met de gemeente over de situatie van mensen die niet de ruimte hebben om zelf thuis te kweken, ook voor hen moet er een oplossing gevonden worden (waarbij wij dan denken aan de vorm van een cannabis social club, een ledenvereniging waar gezamenlijk wiet geteeld wordt voor eiogen gebruik, red.)

En Tilburg is maar 1 gemeente, dus PGMCG wil ook in debat met andere gemeenten in Nederland. Hutten: “Er wordt schandalig met mensen omgegaan. Patiënten worden hun huis uit gezet voor een schamele drie plantjes.”

Volgen andere gemeenten en mogen niet-patiënten nu ook thuis wiet kweken?

Advocaat Tjalling van der Groot zegt in de Leeuwarder Courant dat het besluit van Tilburg “wel eens een olievlekwerking zou kunnen hebben”, omdat tot nu toe slechts in een zeer beperkt aantal individuele gevallen toestemming is verleend aan patiënten om zelf thuis te mogen kweken.

Omdat gemeenten in Nederland de vrijheid hebben om binnen de zogeheten lokale driehoek – politie, justitie en burgemeester – het gedoogbeleid vorm te geven, zou Tilburg dus zomaar de (medicinale) cannabis revolutie kunnen hebben ontketend…

En daar voegen wij dan aan toe: als het voor patiënten geldt geldt het net zo goed voor niet-patiënten wat ons betreft, indien die zich ook netjes aan de 5-plantenregel, veilige kweek set-up en puur voor eigen gebruik teelt houden. De laatste slag in deze lange oorlog is wat ons betreft begonnen!

[openingsbeeld: J.K. York/Shutterstock]
(advertentie)