(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week hebben we een interessante verdamper voor je getest, namelijk de Focus V Carta e-rig voor concentraten. Zijn enige échte concurrent is de (tevens duurdere) Puffco Peak, en daarmee is draagbaar e-dabben misschien wel een geheel nieuw genre onder verdampers. Dit vonden we ervan.

De Focus V Carta (in de rest van deze review simpelweg Carta genoemd) is een draagbare en elektronische dab rig. Hoewel er ook een apart leverbaar opzetstuk voor de Carta bestaat, waarmee je ook gewone wiet kunt verdampen, gaan we dat in deze review niet doen. De Carta is in principe namelijk bedoeld om hasjolie en andere concentraten mee te verdampen.

De Carta is eigenlijk ook niet te reviewen zonder zijn grootste concurrent te noemen: de Puffco Peak. Het zijn beiden namelijk doorontwikkelde – en zo’n beetje de enige twee – elektrische dab rigs, sinds de opkomst van e-rigs een paar jaar geleden. Puffco legde de lat hoger met de Peak, waardoor er nu fabrikanten zoals Focus V zijn, die aan hetzelfde principe hun eigen draai geven. Beter goed gejat, dan slecht bedacht zeg maar…

Maar ook de Puffco Peak is niet perfect, en wordt veel over het apparaat geklaagd. Ik was persoonlijk dus wel benieuwd hoe Focus V het met de Carta er vanaf brengt.

In de Focus V Carta doos

 • 1x Focus V Carta
 • 1x Carbcap van borosilicaatglas
 • 1x USB-C oplaadkabel
 • 2x 18350 1200 mAh vervangbare batterijen
 • 1x Waxkamer
 • 1x Draagtas
 • 1x Reinigingsset
 • 1x Kwarts houder
 • 1x Titanium houder
 • 4x Alcohol schoonmaak doekjes
 • 1x Dabber
 • 1x Borsteltje

Specificaties

Afmetingen: 23 x 15 x 10 cm Manier inhalatie: Direct
Gewicht 480 gram Opwarmtijd: 0-10 sec
Merk: Focus V Instelbare temperatuur: Ja
Verwarmingstechniek: Oven based Temperatuurbereik 260 – 450 °C
Pass-through charging: Ja Verwisselbare batterij: Ja
Draagbaar/Desktop: Draagbaar Batterijcapaciteit: 2400 mAh
Geschikt voor: Voornamelijk olie (met opzetstuk ook gewone wiet)

 

Voorbereiden voor het eerste gebruik

Voor je met de Carta kunt ‘dabben’ moeten eerst twee kleine bijgeleverde batterijen worden geplaatst. Hierna kan je de e-rig opladen door middel van de bijgeleverde USB-C kabel, die je in een computer of een wandoplader kunt stoppen. Omdat de batterijen niet helemáál leeg waren, was de Carta al vrij snel volledig opgeladen. Met lege batterijen doe je er een klein uurtje over, wat op zich een prima oplaadtijd is.

Focus V Carta e-rig CNNBS review

Je kun het niet heel duidelijk zien maar op deze foto is het glazen bakje in de Carta geplaatst.

Na het opladen moet je kiezen of je de bijgeleverde titanium, of glazen bakjes gaat gebruiken. De titanium bakjes heb ik even gebruikt om de Carta snel te testen; uiteindelijk zal je waarschijnlijk alleen de glazen bakjes gebruiken.

Het glazen stuk vul je met water, hooguit tot zo’n 2 cm vanaf de bovenkant. De Carta op zijn kop houden is dus geen goed idee. Onderweg is het aan te raden om een flesje water bij je te hebben om de Carta mee te vullen. Telkens als je de Carta opbergt in de handige bijgeleverde opbergtas, zal je het water er immers uit moeten laten lopen.

Aan te raden is ook om direct wattenstaafjes te gaan kopen. Na iedere dab haal je een wattenstaafje door het glazen bakje (zolang het nog warm is, na het trillen) om ervoor te zorgen dat het bakje schoon blijft en bij iedere dab heerlijk smaakt. Hiervoor gebruik je niet de wattenstaafjes met alcohol want die gebruik je alleen bij een gróte schoonmaak. Voor de tussentijdse schoonmaak gebruik je een normaal wattenstaafje. Meer hierover in het onderdeel schoonmaken.

Gebruik

Eigenlijk zijn er twee manieren om de Carta te gebruiken. Zoals je gewend bent als dabben door de Carta eerst voor te verwarmen, of zoals recentelijk steeds populairder is geworden met een zogenaamde cold start. Zoals de naam al aangeeft, vul je het bakje bij een cold start eerst, en laat je de Carta daarna pas opwarmen. Dit is uiterst efficiënt en fijner voor de longen.

Je kunt kiezen uit vier temperatuurstanden, namelijk 260, 332, 410 en 450 °C. Over het algemeen kun je stellen dat, des te lager de temperatuur, des te beter de smaak. Je zult bij een lage temperatuur alleen iets minder een kick krijgen dan je gewend bent van een dab. Wil je die kick wel, of in ieder geval meer damp genereren? Dan verhoog je de simpelweg de temperatuur.

Cold start

De eerste keer probeerde ik wat Karma Genetics Sour Diesel extract (van Lume Extracts). Eerst druk je 5x op de aan/uit knop, waarna de Carta even trilt, ter bevestiging. Daarna is één maal drukken op de aan/uit knop voldoende om de Carta te laten opwarmen. Druk je nog eens, dan schakelt hij over op de volgende temperatuurstand.

Ik begon op de laagste stand, wat achteraf gezien misschien iets té conservatief was. Jazeker, ik hoefde niet te hoesten en kon wat van de smaak proeven. Maar mede omdat glas langzamer opwarmt dan titanium was het misschien een beter idee geweest om iets heter te beginnen.

Om maar even bij Karma Genetics te blijven, deed ik daarna wat Headbanger (Biker Kush x Sour Diesel) in het bakje; eveneens van Lume Extracts. Weer een cold start, maar dit keer vanaf de tweede temperatuurstand. Mauwiewauwie, wat een heerlijke dab! Zeker, ik kan nog twee standen omhoog maar dat verbetert de smaak niet. Het was ook direct duidelijk zichtbaar dat dit een hogere temperatuur was, omdat de damp duidelijk eerder opkwam.

Wel is het misschien raadzaam om een glazen balletje (carb cap) te halen bij de betere vape/dab shop. Deze plaats je op het glazen bakje, zodat je nóg efficiënter hasjolie kunt verdampen.

Eerst voorverwarmen

Daarna eens op de normale manier proberen zoals je met een reguliere dab-rig gewend bent. Weer Karma Genetics, deze keer Sweets (Guava Gelato x Sour Diesel) extract van Southern Terps. Ik deed wat op de dabber en wachtte na het opwarmen op de trilling. Pas daarna ging de dabber met het extract het bakje in. In tegenstelling tot de cold start, kon ik nu wat extra roeren. Lekker!

Terwijl ik het deed vroeg ik me af waarom iemand het eigenlijk nog zo zou doen. Met de dabber kun je namelijk het glas beschadigen. Ook is het niet handiger met een leek of een groep. Doordat je met de dabber in het glas zit te roeren tijdens het verdampen, en daarna nog de glazen carb cap moet gebruiken… Dan kan je beter wat hasjolie in het bakje laten vallen vooraf en het roeren overslaan.

Met voorverwarmen of cold start: in beide gevallen kun je zo’n 4 tot 5 trekjes nemen van een mini dab (baby dab).

Met wiet

Met gewone wiet heb ik de Carta dus niet geprobeerd. Standaard zit er ook geen opzetstuk bij om wiet mee te verdampen. Wel kan je die apart kopen bij VapoShop. De kans is echter klein dat je de Carta hiervoor gaat gebruiken. Het is een e-rig, waarbij de ‘e’ voor elektronisch staat, en het ‘rig’ gedeelte voor de dab rig (of bong). Waarschijnlijk is nadat de Carta is ontworpen, er iemand geweest die bedacht dat je er ook een opzetstukje op kan zetten, en de Carta op die manier ook met wiet gebruikt kan worden. De meeste kopers van een e-rig, zo verwacht ik, zullen andere manieren hebben om hun wiet te gebruiken.

Draagbaarheid en batterij

Thuis is de Carta wat relaxter dan mijn andere opties (VapeXhale, reguliere dab-rig, of roken). Het apparaatje staat makkelijk op je bureau naast je computer tijdens werk, gamen of naast je bed voor een nachtelijke dab. En het is vrij snel te bedienen, schoon te maken en dan weer een ander soortje te kunnen gebruiken.

De meegeleverde draagtas is heel relaxt! Dat is bij veel vaporizers een optionele koop waar je gerust nog 50 euro extra voor neertelt. Wanneer je met een paar bekenden aan een tafel zit, is het ding best goed met een groep te gebruiken. Wel gaat de batterij dan wat sneller leeg natuurlijk, maar je kunt de batterijen verwisselen of de vaporizer binnen een uurtje opladen. Alleen voor jezelf kom je met één keer laden per dag wel toe.

Smartphone app

Aanvankelijk was ik hier wat sceptisch over. Het is namelijk echt geen goed teken als een applicatie om zoveel permissions vraagt. Anderzijds, toen ik die gaf, zag het er wel goed uit en werkte het naar behoren.

Eerst moet je de Carta connecten met je telefoon en de Carta een naam geven. Daarna opent de app direct het use-scherm. Mocht de applicatie op Fahrenheit staan in plaats van Celsius, kan je rechtsonder klikken om dat te veranderen. In dit menu kun je ook de vibraties uitzetten, wat ik sterk afraad.

Door terug op de home-knop te drukken kom je weer terug in het use-scherm. Hier kan je onder andere de tijd instellen hoe lang je wil dat de Carta blijft verwarmen. Evenals natuurlijk de temperatuur.

Daaronder kan je zien hoe veel Vape Sessions je hebt gedaan en een Dab Counter raadplegen. Aanklikken doet niets. Vape Sessions blijft op 0 staan omdat je daarvoor het opzetstuk nodig hebt. Maar de Dab Counter werkt dus wel, en ook best goed. Het is eigenlijk iets heel simpels, maar heb het in nog geen een andere vaporizer applicatie gezien. Dat moet gewoon standaard worden ingebouwd zodat je kan bijhouden hoe ver je weg bent… topfunctie!

Schoonmaken

Na iedere dab haal je dus even een wattenstaafje door het bakje, terwijl het nog warm is en de overgebleven olie nog vloeibaar. Omdat je niet alles op deze manier mee krijgt, kan je het bakje apart in schoonmaak-alcohol laten weken. De overgebleven olie lost dan op in de alcohol. Op de foto hieronder zie je hoe een glazen bakje er uit ziet waar 20 dabs mee zijn genomen en waarbij een wattenstaafje is gebruikt. Bruikbaar, maar niet helemáál schoon dus.

Dat geldt ook voor andere delen van de vaporizer. Geheid dat je na langdurig gebruik ergens olie tegenkomt. Daar kun je de meegeleverde alcohol-doekjes voor gebruiken maar je kan ook een doekje (of wattenstaafje) in wat alcohol dopen om te reinigen.

Het glas maak je op dezelfde manier schoon als je met een bong zou doen. De meeste mensen gebruiken hier ook schoonmaak-alcohol voor. Als jouw manier in het verleden werkte, zal het bij de Carta ook werken.

Voordelen
+ Nieuwe dimensie in cannabis gebruik
+ Vervangbare batterijen
+ Draagtas standaard bijgeleverd
+ Relatief makkelijk in gebruik (goed voor groepssessies!)
+ Dab ervaring
+ Snel opladen
Nadelen
– Geen standaard carb cap koortje/elastiekje
– Eenvoudig design
– App werkt alleen als je (veel) toegang verleent tot je telefoon

Conclusie

De high is fijn en de Carta is te controleren met de applicatie. Het glas zorgt voor een heerlijke smaak en op een lage temperatuur zal je niet of nauwelijks hoesten. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid is het een zeer handzaam apparaatje. De standaard bijgeleverde draagtas helpt daarbij. Enige minpuntje is dat je nogal wat kleine onderdelen mee zult dragen. Ben je een beetje onhandig is dit niet zo fijn.

Met de duurzaamheid zit het ook goed, immers de batterijen zijn te vervangen. Met een prijs van 249 euro is de Focus V Carta ook 100 euro voordeliger dan de Puffco Peak, maar is het nog steeds een aanzienlijk bedrag. De batterij(en) gaat lang genoeg mee voor eigen gebruik voor een hele dag en ongeveer voor een goede sessie met een aantal mensen (en meerdere dabs). Is de batterij leeg, kan je ze dus vervangen of snel weer opladen. Zelf zit ik al langer te kijken naar een e-rig, en dat kan best wel eens de Carta worden!

Samen zorgt dat voor een totaalscore van 8,6

De FOCUS V Carta e-rig, zoals ik hem getest heb, is verkrijgbaar bij VapoShop voor €249,00.

Focus V Carta vs Puffco Peak

Een extra vergelijking met de Carta’s concurrent, geeft wat meer duidelijkheid. De Carta heeft glas om je concentraat in te doen en te verwarmen, de Peak gebruikt keramiek. Je hebt liever glas dan keramiek (of titanium). Ook is de batterij van de Peak niet te verwisselen. Daarnaast is de Peak is 100 euro duurder. Enige minpuntje van de Carta ten opzichte van de Puffco Peak, is het design. Je kunt zelfs stellen dat het minder een statussymbool is dan de Peak. Maar dat zit hem vooral in het glas van de Carta.

Gelukkig heb je 100 euro over als je de Carta kiest, dus kun je dat ook uitgeven aan een ‘cooler’ glas. Daarnaast heeft de Carta een app (die je niet per se hoeft te gebruiken) en de Peak niet. Om al deze redenen, komt de Carta als winnaar uit deze strijd tussen twee nieuwe verdampers voor concentraten.

Focus V Carta vs niet-draagbare e-rigs

Een van de dingen die ik me begon af te vragen, was of eigenaars van een e-rig zoals deze, ze thuis ook zouden prefereren boven hun e-nails of andere rigs (met torches). Ik heb wat rondgevraagd en de een zegt van wel, de ander niet. Persoonlijk kan ik de Carta sneller gebruiken dan een dab-rig met torch of een vaporizer als de VapeXhale. En dat zorgt ervoor dat ik de Carta thuis ook gebruik. Helemaal naast mijn computer op mijn bureau.

Eindrapport

 • High: 9
 • Gebruiksvriendelijkheid: 9
 • Duurzaamheid: 8
 • Prijs: 8
 • Batterij: 9
 • Totaalscore (gemiddeld): 8.6
De Firefly 2+ is exclusief voor publicatie op CNNBS getest, gefotografeerd en beschreven door Mauro van thestonedsociety.com en de Homegrown Cup. Mauro is daarnaast werkzaam als secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
(advertenties)