(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De temperatuur het hele jaar onder controle houden is voor hobbykwekers in de lage landen niet altijd eenvoudig. Warme kweeklampen en schommelende buitentemperaturen helpen daar ook niet bij. Een goede fancontroller kan temperatuurzorgen echter voor je uit handen nemen.

Bij het horen van het woord fancontroller denk je misschien aan ingewikkelde apparaten voor professionele kwekers. Ze zijn echter ook bijzonder handig voor kleine hobbyisten die puur voor eigen gebruik cannabis kweken. Een fancontroller is eigenlijk niets meer dan een thermostaat voor je binnentuin. Alleen stuurt hij niet de verwarming aan zoals de thermostaat in je huis, maar je afzuiger.

Stabiele stofwisseling

Kweken mét een fancontroller is in feite makkelijker dan zonder, omdat wietplanten dan niet geplaagd worden door temperatuurschommelingen en extreme temperaturen. Wanneer wietplanten het ’s nachts namelijk meer dan tien graden kouder hebben dan overdag, duurt het ’s ochtends lang voor de stofwisseling om op gang te komen, en verlies je kostbare groei-uurtjes.

Wanneer een fancontroller de temperatuur stabiel houdt, groeien en bloeien wietplanten natuurlijk een stuk beter. De sapstroom komt ’s ochtends sneller op gang omdat het ’s nachts niet zo veel afkoelt, en overdag wordt het niet te heet voor je groene vriendinnetjes. Daarnaast bespaar je met een fancontroller energie, omdat de afzuiger ’s nachts minder hard hoeft te draaien.

Koele zomers, zachte winters

Het instellen van een fancontroller is gemakkelijk, en een kwestie van de gewenste maximumtemperatuur instellen. Komt de temperatuur daarboven, dan laat de fancontroller je afzuiger op het maximale toerental draaien zodat er meer warme lucht wordt afgevoerd. ’s Nachts stelt hij de afzuiger in op een minimaal toerental, omdat er dan minder warmte afgevoerd hoeft te worden.

Het gevolg is een stabiele temperatuur en een kleiner verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts. Zomers houdt een fancontroller je kweekruimte koel en ’s winters zorgt hij ervoor dat het niet al te koud wordt voor wietplanten.

Er zijn losse fancontrollers, zoals de Uniteck 5 standen trafo fancontroller die je op bestaande afzuigers kunt aansluiten maar er bestaan ook afzuigers met een ingebouwde fancontroller zoals deze van G-Tools.

(advertentie)