- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Studie: cannabis consument is socialer, vriendelijker en empathischer
Wij grappen hier op de redactie van CNNBS wel eens dat als iedereen op aarde nou eens een joint per dag rookt er overal vrede zou heersen. Welnu, uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat we er niet eens zo ver naast zitten. Mensen met THC in het lijf blijken namelijk beter te scoren dan niet-blowers op zaken als empathie, pro-sociaal gedrag, het maken van morele beslissingen en vriendelijkheid!
Cannabis zorgt voor meer betrokkenheid van binnenuit
De studie is uitgevoerd door researchers van het Medical Cannabis Research Fund van de University of New Mexico (UNM). Hun resultaten publiceerden ze eind mei onder de titel ‘Cannabis consumption and prosociality‘ in het vaktijdschrift Scientific Reports.
Professor psychologie aan de UNM en hoofdonderzoeker Jacob Vigil kwam op het idee voor deze studie nadat hij op een lezing van het National Institute of Health hoorde dat cannabisgebruikers minder door geld worden gemotiveerd. Hij vroeg zich daarom af of er hierbij andere factoren in het spel waren dan het bekende stereotype van luiheid dat doorgaans op cannabis consumenten wordt geplakt?
“Het lijkt erop dat cannabis consumptie neigt om te resulteren in een psychologische shift van extern opgelegde doelen… Mijn observatie is dat cannabis juist de neiging heeft om van dergelijke egocentrische – of misschien van buitenaf opgelegde routes – te bewegen naar een resultaat dat meer primair is en meer betrokken is bij de mensheid in een bredere collectieve context”, aldus de hoofdauteur van de studie.
Alle THC-mensen scoren hoger dan de niet-cannabisgebruikers!
Voor zijn onderzoek rekruteerden Vigil en zijn team 146 gezonde jongvolwassenen in de leeftijd 18 tot 25 jaar, die studeren aan de universiteit. Zij kregen een hele rits psychologische assessments en vragenformulieren voor hun kiezen.
De conclusie is dat de proefkonijnen op de UNM die THC in hun systeem hadden, vergeleken bij niet-cannabisgebruikers, meer empathie laten zien, meer pro-sociaal gedrag (een sociaal gedrag dat ‘andere mensen of de samenleving als geheel ten goede komt’, ‘zoals helpen, delen, doneren, samenwerken en vrijwilligerswerk doen’, aldus Wikipedia) en beter scoren bij het maken van morele keuzes.
De data toont ook nog eens ‘de statistische grootte van de verschillen’ tussen de twee groepen. THC-gebruikers scoorden allemaal (!) hoger dan niet-gebruikers in de metingen van pro-sociale relaties, empathie, een morele fundering van onschuldigheid en een morele basis van eerlijkheid. Het enige punt waarbij blowers lager scoorden dan niet-blowers was bij het meten van groepsloyaliteit…
Socialer gedrag echt veroorzaakt door (recent) cannabisgebruik
De pro-sociale voordelen die in de studie zijn aangetoond waren duidelijker meetbaar bij participanten die recent THC in hun systeem hadden gepompt. Dat wijst volgens UNM-professor economie Sarah Stith op een echt oorzakelijk verband tussen cannabisgebruik en pro-sociaal gedrag.
“Positieve voordelen lijken echt gecorreleerd aan het recent tijdstip van cannabisgebruik, wat het daarom lastig maakt om te zeggen dat mensen alleen cannabis consumeren wanneer ze zich pro-sociaal voelen”, stelt Stith. Met andere woorden: het is de wiet die het doet, meer nog dan de mens zelf zoals ie altijd al is.
Liever wiet dan opioïde pillen bij behandelen ziektes
De uitkomsten van deze studie kan ook impact hebben op welke drugs/medicijnen mensen gebruiken om hun medische kwalen te behandelen. Vergeleken met opiaten/opioïden – die negatieve veranderingen in emoties en anti-sociaal gedrag kunnen veroorzaken – heeft cannabis de neiging om iemands gezelligheid en gemoedelijkheid te verhogen en het kan gebruikt worden om dezelfde ziekten te behandelen als opioïden doen.
“Uiteraard zijn de meeste mensen die cannabis gebruiken geneigd om dat opnieuw te doen, omdat ze de effecten prettig vinden”, vult professor Vigil aan. Dat is bij verslavende medicatie (opiaten/opioïden) natuurlijk ook het geval, maar “cannabis heeft ook nog eens de neiging om sociaal gedrag te promoten”.
‘Beter met elkaar omgaan dankzij cannabis’
De onderzoekers hopen dat er nu ook meer onderzoek komt in andere groepen dan de 18-25 jarigen, al vindt Stith dat er nu al veel duidelijkheid is gekomen voor wat betreft dit soort sociale effecten van cannabis. We sluiten dit onderzoek dan ook af met een (Engelstalige) quote van professor Stith die het allemaal nog eens heel mooi samenvat: