(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In plaats van The Big Apple kunnen we New York voortaan beter The Baked Apple noemen. Want high zijn is er een populaire lifestyle, met name onder de jonge inwoners van de metropool. Een derde (!) van alle New Yorkers tussen 18 en 25 jaar gebruikt cannabis. Dat blijkt uit het eerste wietonderzoek ooit door het Health Departement  van de grootste stad in de Verenigde Staten.

 

Jonge New Yorkers zijn gek op wiet

Dat er nu zo’n onderzoek op tafel ligt zal geen toeval zijn, want in de staat New York woedt een pittige discussie over legalisering van recreatieve wiet. Er wonen in totaal ongeveer 20 miljoen mensen, waarvan bijna de helft in de stad New York zelf, waar het wietonderzoek werd uitgevoerd.

Meest opvallende uitkomst van die studie is dus dat cannabis enorm populair is onder jonge mensen in The Big Apple: 1 op de 3 inwoners van 18 tot 25 jaar rookt, eet of verdampt wiet. En van de daarop volgende leeftijdsgroep van 26 tot 34 jaar gebruikt nog altijd een kwart cannabis. Op vallend genoeg ligt het gebruik onder middelbare scholieren dan met 16% weer lager dan het landelijke gemiddelde in de VS (20%).

Volgens de gezondheidsdienst van New York – die gegevens uit 2016 en 2017 analyseerde – is de consumptie van wiet onder jongeren in het afgelopen decennium stabiel gebleven. Ook voor wat betreft het geslacht is er evenwicht in de stad: meisjes (16%) rapporteren net zo veel wietgebruik in de afgelopen maand als jongens (15%).

Discriminatie naar huidskleur

Wel blijkt uit dit eerste onderzoek van het Health Department dat meer blanke inwoners stoned worden dan anderen. Zo vindt bijna een kwart (24%) van de witte New Yorkers het lekker om high te worden, tegenover 14% van de Afro-Amerikaanse bevolking en 12% van de Latijns-Amerikaanse inwoners. En toch heeft 90% van de mensen die worden gearresteerd voor wietbezit een zwarte of bruine huidskleur…

Een bestelbusje van bezorgdienst Weed World Candies in New York… [foto: NYCStock/Shutterstock]

Uiteraard keken de onderzoekers ook naar ‘misbruik’ en wel door het aantal bezoeken aan de Eerste Hulp te tellen, waarbij cannabis de hoofdrol speelt. Daardoor kunnen ze weer doorrekenen in welke wijken er zeer waarschijnlijk ook het meeste wiet wordt gebruikt. Nou, dat is in The Bronx, waar 61,6 ziekenhuisbezoekjes per 100.000 inwoners werden geteld. En dat is 1,5 keer zoveel als in Staten Island, Brooklyn en Manhattan. En 2,5 keer zoveel als in de wijk Queens, waar ‘slechts’ 25,4 van de 100.000 inwoners met wietgerelateerde klachten op de Eerste Hulp belandden.

Justitie pleit ook voor legalisering

Het rapport komt, zoals gezegd, niet toevallig op dit moment uit. Want het zijn met name zwarte en jongere inwoners die relatief vaak gepakt worden op wietbezit. Burgemeester Bill de Blasio van New York is voorstander van legalisering, maar de gouverneur en de politici van de staat New York kwamen eerder dit jaar helaas (nog) niet tot een akkoord over de verkoop van legale wiet.

Justitie in New York juicht dit nieuwe rapport echter van harte toe. Manhattan District Attorney Cy Vance Jr. zegt tegen New York Post: “Dit baanbrekende rapport voorziet beleidsmakers in New York van de data die zij nodig hebben om cannabis voor eens en altijd te legaliseren en reguleren. New York is al één van ’s werelds grootste wietmarkten, maar de voortdurende criminalisering door onze staat zorgt er voor dat er een veel gevaarlijkere, illegale markt bloeit.”

(advertenties)