(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Miljoenen Nederlanders zijn – al dan niet bewust – verslaafd aan benzodiazepinen, in de volksmond ook wel benzo’s genoemd. Kalmerende middelen die massaal worden voorgeschreven bij angst, pijn en slapeloosheid. Welnu, uit Canadees onderzoek blijkt dat 45 procent van deze mensen hun benzo’s de prullenbak in mikt als ze eenmaal kennis hebben gemaakt met medicinale cannabis!

 

10 miljoen recepten per jaar, alleen in Nederland

Benzodiazepinen worden alleen al in Nederland tien miljoen keer per jaar voorgeschreven, om je een indruk te geven van het massale gebruik van deze psychotrope middelen. ‘Het aantal problematische verslaafden neemt sterk toe’, schrijft Wikipedia dan ook over benzo’s en hun populariteit bij artsen en patiënten.

Kortom, best wel verontrustend allemaal. Gelukkig blijkt steeds vaker en overtuigender dat het puur-natuurproduct cannabis een uitstekend alternatief is, met een shitload minder bijwerkingen bovendien.

Cannabis vermindert gebruik benzodiazepine

Afgelopen week maakte het Canadese bedrijf Aleafia Health Inc. de resultaten bekend van het – naar eigen zeggen – eerste onderzoek dat bewijst dat patiënten minder benzodiazepine gebruiken wanneer ze eenmaal kennis hebben gemaakt met cannabis als alternatieve behandeling voor o.a. angsten en slapeloosheid.

Nou is Aleafia Health zelf een zogeheten ‘verticaal geïntegreerd cannabisbedrijf’, dus je zou kunnen denken dat ze alleen voor eigen parochie preken. Maar dat is te kort door de bocht en zo werkt het bovendien niet in Canada, waar de overheid strak reguleert. Aleafia heeft klinieken met meer dan 50.000 patiënten waar gediplomeerde artsen en verpleegkundigen werken, eigen research & development faciliteiten en wietkwekerijen. Jaarlijks wil men onder de federale licentie liefst 98.000 kilo gedroogde wiettoppen produceren en verkopen.

Helft van patiënten dropt zijn benzo’s

Het onderzoek is bovendien online gepubliceerd in het peer-reviewed vaktijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research, onder de welluidende titel: ‘Reduction of Benzodiazepine Use in Patients Prescribed Medical Cannabis‘.

Daaruit blijkt dat 45,2 procent van de patiënten die regelmatig benzodiazepinen slikken, daarmee gestopt is binnen zes maanden nadat men begint met medicinale cannabis. Bovendien rapporteren deze mensen die mediwiet op recept krijgen ook nog eens verminderde dagelijkse ongemakken gerelateerd aan medische condities.

Aan het onderzoek deden 146 patiënten mee, die door artsen werden begeleid in Canabo Medical Clinics, eigendom van Aleafia Health. Daar beschikt men over ’s werelds grootste database voor wat betreft mediwiet-patiënten. Gegevens die worden gebruikt voor ‘unieke inzichten in de behandeling met medicinale cannabis en productoontwikkeling gebaseerd op best pratices’, aldus de onderzoekers.

Minder risico op opioïden-overdosis

Het vervangen van benzo’s door wiet is ook meer dan alleen een advies van Aleafia. Het Canadian Centre on Substance Abuse and Addiction (CCSAA) waarschuwt bijvoorbeeld dat benzodiazepinen kunnen leiden tot serieuze langetermijn complicaties, inclusief afhankelijkheid, overdosis en dood. Volgens het CCSAA neemt tien procent van de Canadese bevolking kalmeringsmiddelen op recept.

Uit een ander wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in The British Medical Journal, blijkt dat de massaal voorgeschreven benzo’s het risico op een opioïden-overdosis aanzienlijk vergroten. Alleen al in Noord-Amerika overlijden jaarlijks vele tienduizenden mensen voortijdig door zo’n overdosis. Waaronder ook bekende mensen als Michael Jackson en Prince.

“Onze onderzoeksresultaten zijn bemoedigend, en dit loopt synchroon met een groeiende publieke interesse in een snel groeiende Canadese cannabismarkt”, stelt hoofdonderzoeker Chad Purcell. “Wij adviseren het publiek echter wel om voorzichtigheid te betrachten. De resultaten suggereren niet dat cannabis gebruikt moet worden als alternatief voor conventionele therapieën. Ons doel is het om anderen te inspireren meer te begrijpen van cannabis, terwijl wij sterkere efficiency- en veiligheidsdata verzamelen die zullen leiden tot verantwoord beleid en aanbevolen methoden voor gebruik.”

Je mag het niet zeggen, maar ruil die benzo’s om voor wiet!

Veel moeilijke woorden van Purcell, maar zoals gezegd: in Canada is alles rondom (medicinale) cannabis strikt gereguleerd door de federale overheid en dus moeten onderzoekers wel voorzichtig zijn met conclusies trekken.

Dat blijkt ook wel uit het commentaar van Dr. Michael Verbora, Chief Medical Officer bij Aleafia Health. “Dankzij obstakels in de regelgeving en aanhoudende vooroordelen, blijft er een tekort aan medicinale cannabis research. Bij Aleafia gaan we door met het delen van onze data en intellectueel eigendom om de patiëntenzorg verder te verbeteren door middel van geavanceerde behandelmethoden en gespecialiseerde productontwikkeling.”

Waarna hij afsluit met de opmerking dat deze onderzoeksresultaten ‘niet verrassend zullen zijn’ voor de vele mensen die al geswitcht zijn van voorgeschreven pijnstillers en kalmeringsmiddelen naar een door artsen begeleide cannabis therapie… “I thank the study authors for this significant contribution to evidence-based medicine”, aldus deze dokter en Chief Medical Officer.

[openingsfoto:  Eskymaks/Shutterstock]
(advertentie)