- 5 redenen waarom wiet bij iedereen een verschillend effect heeft
- Anatomie: de ontleding van een wietplant
- Doe het zelf: in vijf stappen een wietplant scroggen
- Bertje switcht met zijn genetic gems naar 12/12
- Gefjon kweekt Super Sativa Seeds (deel #9, op de helft…)
- Pimp je gezondheid: 7 manieren om rauwe wiet te eten of drinken
Stichting Mediwiet en VOC eisen gelijke rechten voor cannabisconsument

In principe heeft elke Nederlander dezelfde (grond)rechten, maar in de alledaagse cannabispraktijk valt dit soms tegen. Zo kun je in dit land voor enkele wietplanten uit je huurhuis worden gegooid. Of je rijbewijs kwijtraken omdat je medicinale cannabis gebruikt en positief uit de speekseltest rolt. Hoog tijd om ook voor cannabisconsumenten gelijke rechten op te eisen, vinden Stichting Mediwiet van wietolie-goeroe Wernard Bruining en het VOC in de persoon van voorzitter (en CNNBS columnist) Derrick Bergman. Zij publiceerden gezamenlijk het ‘Manifest Vrije Cannabis’.
Waarom wiet anders behandelen dan alcohol?
Wernard Bruining ken je van zijn onvermoeibare inzet voor het volksmedicijn cannabisolie met zijn stichting Mediwiet. Oudere lezers weten wellicht ook dat hij een van de eerste coffeeshops in Amsterdam uitbaatte – de Mellow Yellow – en met Positronics de eerste growshop van Europa runde. Kortom, Wernard is al zijn hele leven bezig met wiet en de strijd om die vrij te krijgen van overheidsbemoeienis.
Omdat hij zich zorgen maakt over de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en binnen de cannabiswereld, zocht hij contact met Derrick Bergman. Samen besloten ze een manifest te schrijven met als voornaamste doel het opeisen van gelijke rechten voor cannabisconsumenten en zeker ook van mensen die hun eigen wietplantjes kweken. Gelijk met wie, vraag je? Nou, met alcoholconsumenten bijvoorbeeld!
Beide activisten presenteerden hun ‘Manifest Vrije Cannabis‘ onlangs op een bijeenkomst van coffeeshopbond PCN. CNNBS publiceert hieronder de volledige tekst, met als welgemeend leesadvies: verspreidt het woord!
MANIFEST VRIJE CANNABIS
Ruim een miljoen volwassen Nederlanders consumeren min of meer regelmatig cannabis. Bezit en thuisteelt zijn nog steeds verboden, ongeacht reden of noodzaak, aantal grammen of planten. Nu, na bijna vijftig jaar repressie en “gedoogbeleid” is het tijd voor gelijke rechten voor cannabis- en alcoholconsumenten.
Wij zijn van mening dat:
- Consumptie van cannabis is een persoonlijke keuze die niet door derden mag worden bepaald. Rechten die gelden voor consumenten van alcohol, een veel schadelijker roesmiddel dan cannabis, moeten ook gelden voor cannabisconsumenten. Immers aan cannabis is in 10.000 jaar nog nooit iemand overleden, aan alcohol overlijden jaarlijks wereldwijd 2,6 miljoen mensen. De veiligheid van genotmiddelen wordt grotendeels bepaald door de cultuur die het gebruik daarvan omgeeft. Een open, sociale, eerlijke, beschermende cultuur zoals in coffeeshops is voor cannabis belangrijk.
- Ook consumenten van cannabis hebben recht op zelfvoorziening zoals alcoholconsumenten. Zelf kweken stelt consumenten in staat cannabis nauwkeurig af te stemmen op hun persoonlijke behoeften en voorkeuren. Thuisteelt en alcoholproductie voor eigen genoegen bevordert bewuste consumptie, zelfredzaamheid en zelfstandigheid.
- Cannabis is een entheogene drug, die mensen in contact kan brengen met het Goddelijke in zichzelf én in anderen. Keuzevrijheid en een sociale en veilige gebruikerscultuur zoals in coffeeshops is daarom heel belangrijk.
Onrechtvaardigheid en onderdrukking van keuzevrijheid
Juridische ongelijkheid: wie een biertje heeft gedronken mag doorrijden na een blaastest. Een cannabisconsument die niet onder invloed is maar op basis van aantoonbare afvalstoffen meerdere dagen tot weken geleden cannabis gebruikt heeft, kan zijn rijbewijs alsnog verliezen en verplicht worden tot hoge kosten.
Juridische ongelijkheid: elke volwassen Nederlander mag thuis zonder limiet bier brouwen en wijn maken, zolang die drank niet wordt verkocht maar privé wordt geconsumeerd. Maar wie voor eigen gebruik cannabis kweekt, al is het maar één plant, kan uit zijn eigen huis worden gezet op grond van de wet Damocles of een huurcontract.
Steeds meer coffeeshops sluiten hun consumptieruimte, al dan niet daartoe verplicht door de lokale overheid. Zo verliezen zij juist hun sociale functie als sociale derde ruimte, naast die voor wonen en werken, een plek waar je samen komt met gelijkgestemden en van cannabis geniet.

Derrick (L) en Wernard presenteren hun ‘Manifest Vrije Cannabis’
MANIFEST VRIJE CANNABIS
Wij eisen:
- Gelijke rechten voor cannabisconsumenten zoals die gelden voor alcoholconsumenten, alles in overeenstemming met artikel 1 van de Grondwet.
- Wettelijke erkenning van het recht op thuisteelt van cannabis zoals geldt voor alcohol.
- Een eerlijk verkeersbeleid, waarbij rijvaardigheid en daadwerkelijk onder invloed zijn het criterium is en niet afvalstoffen van cannabis of alcohol.
- Het beëindigen van de hypocrisie in regelgeving rondom alcohol en cannabis, repressie is ongeloofwaardig en schadelijk.
Wij roepen overheid en samenleving op om deze ongelijkheden te erkennen en er een einde aan te maken. De moderne tijd is rijp voor een cannabisbeleid dat mensenrechten, gezondheid, keuzevrijheid en sociale cohesie boven repressie stelt.
Wernard Bruining, Stichting Mediwiet & Derrick Bergman, stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)