(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee jaar, zolang duurt het gesteggel al tussen de International Church of Cannabis en de autoriteiten in de Amerikaanse staat Colorado. Justitie daar vervolgt de oprichters omdat ze ‘in het openbaar’ wiet gebruikten. De uitkomst van deze bitterzoete strijd zal gegarandeerd menige wenkbrauw doen fronsen…

 

Niks (cannabis) paradijs op aarde

Hoewel Colorado ook wel bekend staat als het cannabis paradijs op aarde – te danken aan de legalisering van recreatieve wiet die ze als eerste in 2012 doorvoerden – betekent het niet dat alles er maar kan. Nog steeds doet de politie invallen in illegale wietkwekerijen bijvoorbeeld, want als je geen licentie hebt mag je als volwassen inwoner maximaal zes planten kweken. Iets waar wij in de polder al megablij mee zouden zijn, maar dat terzijde.

Ook de drie founders van de International Church of Cannabis weten erover mee te praten dat er van een paradijs of walhalla geen sprake is. Ga er even voor zitten, want hun verhaal leest als de betere soapserie!

Je zou ook zonder wiet al bijna gaan trippen bij het zien van de cannabiskerk…

Opening van kerk op 4/20

De wietkerk in Denver bestaat sinds 4/20 2017, ofwel 20 april 2017. En eigenlijk is dat ook de datum waarom de hele gerechtelijke soap draait: de officiële openingsdag. De lancering ging uiteraard gepaard met een 4/20 evenement, dat door de kerk – via de sociale media met name – werd aangekondigd als:

‘The first large venue in the world where adults can legally consume cannabis in a social environment’

En precies daar wringt ‘m de schoen.

Op 4/20 – wereldwijd de feestdag van cannabis – pakt de kerk in Denver vanzelfsprekend groots uit…

Nadat het openbaar ministerie in Denver het cannabisfestijn in het snotje kreeg, stuurde men de kerk een brief waarin stond dat “een geloof in de voordelen van cannabis niet hetzelfde is als een religieus geloof”.

Daar hadden de drie founders – Steve Berke, Lee Molloy en Briley Hale – echter geen boodschap aan. De feestelijke opening van de cannabiskerk in Denver ging gewoon door zoals gepland op de internationale wietfeestdag 4/20. Alle ‘elevationists’ zoals de aanhangers zichzelf plegen te noemen waren welkom!

Undercoveroperatie politie

En legalisering of niet, de politie stuurde minimaal acht (!) undercover agenten naar het evenement. Smerissen die allemaal getuigden in de latere rechtszaak tegen de oprichters. De aanklager in deze zaak betoogde dat omdat één van die dienders de kerk binnen wist te komen zónder dat ie een uitnodiging op zak had (waar je trouwens vrij eenvoudig via email aan kon komen, maar dit terzijde), er sprake was van ‘een publiek evenement en openlijke consumptie van cannabis’.

En dat is in strijd met de wietwetten én vooral met een anti-rookwet die de naam ‘Colorado Clean Indoor Air Act‘ heeft meegekregen.

Rechtszaak van 4 dagen met als inzet een boete van $100

Goed, vorige week was dan het proces tegen Steve Berke, 1 van de 3 founders van de International Church of Cannabis, na een voorbereiding van bijna twee jaar en een eerdere ‘mistrial’. De andere twee oprichters komen volgende week aan de beurt.

Liefst vier dagen lang kwam de gemeentelijke rechtbank bijeen en uiteindelijk vond de zeskoppige jury Berk schuldig aan ‘openbare wietconsumptie’. En dan de straf. Schrik niet, maar Berke kreeg vrijdag een geldboete opgelegd van 50 dollar en hij moet liefst 21 dollar bijdragen aan ‘kosten van de rechtbank’.

Ook met kerst doet de wietkerk leuke dingen voor de mensen…

Hahaha, inderdaad. Berke zelf noemt zijn veroordeling een ‘hollow victory’ voor de aanklagers. “Ik snap niet hoe de stadsadvocaten de overwinning kunnen claimen, omdat ze tienduizenden dollars hebben uitgegeven en daar nu 50 dollar via een boete van terugkrijgen. Ik weet niet of de belastingbetalers hierom woedend zijn, maar ik ben een belastingbetaler en ik zou woedend zijn als ik zou weten dat de aanklagers vier dagen spenderen om iemand tot een maximale boete van $100 veroordeeld te krijgen.”

Religie en ‘Wedding Crashers’

Uiteraard had de kerkvader ook nog wel iets te zeggen over religie. Volgens hem is het niet de overheid die beslist of iets gekwalificeerd wordt als religieus. Berke: “Voor zover ik weet en de laatste keer dat ik het controleerde hadden we godsdienstvrijheid in dit land. En omdat ik geloof dat cannabis mij helpt op mijn spirituele reis, geeft dat niet iemand anders het recht om te zeggen dat het geen valide religie is.”

Welja.Rob Corry, de advocaat van Berke, deed trouwens ook nog een aardige duit in het zakje. Hij vergelijkt de hele aanklacht en met name de undercoveroperatie van de politie met een bekende film. “We kennen allemaal Wedding Crashers; twee acteurs die op andermans bruiloften terechtkomen – dat maakt nog niet dat de film dan ineens ‘Open and Public Weddings’ heet. Zij sluipen bij een privé-huwelijk naar binnen. Dat verandert het totale evenement niet ineens in ‘voor iedereen vrij toegankelijk’.”

Op 12 februari gaat de soap verder als de overige twee oprichters van de International Church of Cannabis voor de rechter moeten opdraven…

(advertentie)