(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel ik geen Amsterdammer ben, ken ik de straten om en rond de Amsterdamse Albert Cuypmarkt goed. Mijn zus heeft jaren in de Van Ostadestraat gewoond en ik heb in die tijd vaker weekjes op haar huis gepast wanneer ze op vakantie was. Het is een leuk gebied in Amsterdam en de markt is een gezellige janboel van verschillende mensen, geweldige koopjes en heerlijk eten.

Ongeveer halverwege de marktstraat, ter hoogte van het Sarphatipark ligt een kleine, maar uitstekende buurtshop die gerund wordt door liefst drie verschillende eigenaren. Stuk voor stuk echte wietrokers en dat kun je merken aan de zeer uitgebreide menukaart waarvan alle rookwaar open en eerlijk uitgestald is in de bar van het establishment.

menVoor ieder wat wils

Het is nog vroeg op de dag als ik bij coffeeshop Katsu aankom. Terwijl ik een paar foto’s maak van de kleurig beschilderde gevel van de coffeeshop, tref ik op het nu nog lege maar gezellig ogende terras Ab. Hij is een van de drie eigenaren van de coffeeshop en een fervent fan van exclusieve sativa’s, zo leer ik later als ik de kans krijg om even aan zijn tafel te schuiven. ‘Het liefst rook ik Haze’, vertelt hij me, ‘de energieke high en het sociale effect van sativa’s, vind ik veel lekkerder dan het moker-effect van sommige van de zware indica’s. We hebben overigens wel veel mooie indica-dominante wietsoorten op het menu staan hoor. Er zijn nu eenmaal veel gasten die wel voor die zware body-stone gaan. Voor iedereen wat wils, zo is het gewoon.’

20150902_100510

Een prachtige Lemon Haze

DSC_0815Katsu bestaat al heel lang, sinds 1986 ongeveer. De shop is dus al zo’n tien jaar na de invoering van het wereldberoemde gedoogbeleid opgericht. Hij ligt dan ook op een van de mooiste plekjes in Amsterdam, in het oude stadsdeel De Pijp. De locatie is ideaal voor iedereen die een dagje op de Albert Cuypmarkt komt snuffelen of Amsterdammers die er gewoon hun boodschappen komen doen en meteen ook even wat eersteklas rookwaar willen meenemen. Met de auto is de shop goed bereikbaar via afslag S109 (Rai) en de APCOA parkeergarage zit in net als Katsu zelf in de Eerste van der Helststraat, op loopafstand dus. Op zaterdag en zondag kun je je auto daar de hele dag laten staan voor slechts één tientje.

Ideaal voor iedereen die een dagje op de Albert Cuypmarkt komt snuffelen of Amsterdammers die er gewoon hun boodschappen komen doen en meteen ook even wat eersteklas rookwaar willen meenemen

Coffeeshop Katsu

Als ik klaar ben met de buitenfoto’s stap ik naar binnen in de shop die recentelijk nog een metamorfose heeft ondergaan. Ik ben er voor de verbouwing helaas nooit geweest dus ik weet niet hoe het er toen uitzag, maar nu is het werkelijk een plaatje van een coffeeshop. Er is veel licht, ondanks de grote groene planten voor het raam die je een natuurlijk beschermend gevoel geven. Planten zorgen bij mensen altijd voor ontspanning. En dat geldt echt niet alleen voor wietplanten als jullie begrijpen wat ik bedoel.

20150902_100808

Geloof het of niet maar dit is droog gezeefde hasj

Wanneer ik de vriendelijke bardame vraag of ik de rookwaar even uit de verpakking mag halen voor een foto, mag dat alleen bij hoge uitzondering en alleen voor deze ene keer. Gelukkig heb ik mijn RollingStoned shirt aan, anders had ik deze privilege zeker niet gehad. Ab legt het me later uit. ‘We gaan hier heel zorgvuldig met onze wiet en hasj om. De grower die het gekweekt heeft, heeft ook een paar maanden zijn uiterste best gedaan om de wiet zo min mogelijk aan te raken, dus dat doen wij in de shop ook niet. Als we iedereen met zijn vingers aan de wiet laten zitten, zit er straks geen trichoom meer op, en dan wil jij het ook niet meer hebben.’ Natuurlijk heeft hij daarin gelijk, bedenk ik me. Ook ik wil het liefst dat mijn wiet zo schoon mogelijk is.

DSC_0811De Verdamper

Coffeeshop Katsu is trouwens een heerlijke plek om eens een verdamper te proberen. En dan geen lullig meeneem-modelletje maar direct de beste verdamper die bestaat: dé Verdamper dus, van Evert – Nederlandse topkwaliteit. Aan een tafeltje naast de bar staat hij klaar voor een ieder om te proberen. En mocht ie je bevallen dan kun je er meteen een meenemen want Katsu is ook verkooppunt van de Verdamper. ‘Maar daar verdienen we eigenlijk niets aan, we doen het om Evert en het verdampen in het algemeen te stimuleren’ vertelt Ab. ‘Het is toch een veel gezondere manier om high te worden van wiet dan wanneer je het combineert met tabak in een joint.’

Mocht ie je bevallen dan kun je er meteen een meenemen want Katsu is ook verkooppunt van de Verdamper

Over tabak gesproken: het roken daarvan is in Katsu alleen toegestaan wanneer het vermengd in een joint wordt gedaan, verder willen de eigenaren van de winkel eigenlijk niets met het ongezonde middel te maken hebben. ‘Tabak is ongezond en slecht voor mensen, je krijgt er kanker van en schiet er niets mee op, ik bedoel, je wordt er ook niet eens high van! Het is dat de Amsterdamse blowers het zo gewend zijn in hun jointjes, en dat krijg je er bijna niet uit. Anders zouden we het liever helemaal niet toestaan.’

20150831_181832Silver Haze

Zelf rookt Ab natuurlijk helemaal geen tabak, zijn joints zijn puur natuur – alleen wiet dus – , en dan het liefst Haze. ‘We hebben altijd een aantal heerlijke Haze-soorten te koop’, vertelt hij terwijl hij een dikke pure Silver Haze joint dichtdraait. ‘Echte Amsterdamse soortjes met die typische exotische smaak’. Dat de Silver Haze niet alleen lekker smaakt, leer ik later wanneer ik de joint krijg aangereikt. Ik neem twee haaltjes en ben meteen op de juiste hoogte. Lekker actief en sociaal mondig dus, een heerlijke joint!

Graffiti art

Ik maak een rondje met mijn camera om te kijken wat de cannabiswinkel nog meer te bieden heeft. Achterin de zaak is een kleine binnenplaats met een blauw betegelde fontein. Het is prachtig om te zien, niet in de laatste plaats omdat de muren rond de fontein, beschilderd zijn door graffiti slash (/) stencilkunstenaar Hugo Kaagman. Het doet een beetje des Banksy’s aan en ik weet zeker dat je hier ’s avonds, na nog een paar hijsjes van die Haze, geweldig in kan verdwalen want er is van alles te zien op het buitenkunstwerk van Kaagman. Zijn muurschilderingen zijn trouwens niet het enige dat er in Katsu aan kunst te zien is. De wanden hangen vol met cannabis-, en niet-cannabis-kunstwerken. Tegenover de bar hangen prachtige tekeningen van The Stones en er zijn vitrinekasten vol glaswerk. Genoeg om naar te kijken in ieder geval als je even niemand hebt om mee te kleppen hier. Al zal dat volgens mij niet zo snel gebeuren want doorgaans zit Katsu vol met gezellige mensen. Zelfs nu al, om 10 uur ’s ochtends.

DSC_0812

Graffiti art van Hugo Kaagman siert de binnenplaats van coffeeshop Katsu

Voor stoners met een vreetkick is er naast de gewoonlijke zoete snacks, volop vers fruit aanwezig zodat je niet aan de vette tosti’s en uitsmijters hoeft. Zelf heb ik ook wel zin in iets en dus bestel ik een lekker zoet perensapje, altijd een van mijn favoriete drankjes wanneer ik met een jointje in de coffeeshop zit. Ik zeg Ab en Harry, een van de andere eigenaren van Katsu die inmiddels ook is aangeschoven, gedag, en ga nog even de Albert Cuypmarkt op voor ik mijn weg verder vervolg. Hier kom ik zeker nog eens terug, al was het alleen maar elke keer dat mijn vriendin hier weer langs de marktkraampjes wil struinen…

Sanne – RollingStoned

 

Ook eens naar coffeeshop Katsu? Het is gelegen aan de Eerste van der Helststraat 70, een zijstraat ongeveer halverwege de Albert Cuypmarkt. De APCOA parkeergarage ligt op loopafstand, je kunt er in het weekend voor 10 euro een hele dag parkeren. Vlakbij is ook het Heinekenplein waar je een rondleiding kunt krijgen in de bekende bierbrouwerij, mocht je dat leuk vinden.

(advertenties)