(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft tijdens een tv-interview aangekondigd dat vanaf september Fransen die betrapt worden op wiet niet langer vervolgd worden. Deze decriminalisering is in lijn met de ideeën van Emmanuel Macron die deze maand tot nieuwe president is gekozen.

‘Binnen drie tot vier maanden kunnen de nieuwe cannabisregels geïmplementeerd worden’, verklaarde Collomb tegenover nieuwszender BFMTV. Persoonlijk bezit van wiet wordt dan voortaan gezien als een ‘contravention’, de lichtste van de drie categorieën in het Franse strafrecht. En dat betekent dan ook dat je niet langer gevaar loopt op vervolging en gevangenisstraf maar er voortaan met een geldboete vanaf komt als je betrapt wordt. Tegelijkertijd worden drugshandelaren echter veel harder aangepakt als het aan de nieuwe Franse regering ligt.

Frankrijk heeft keiharde cannabiswet

Eerder liet president Emmanuel Macron, die op 14 mei werd beëdigd, al doorschemeren dat die boete voor wietbezit ongeveer 100 euro zal bedragen. Volgens de 39-jarige Macron is een ‘contravention’ voldoende om cannabisgebruik te sanctioneren, hij omschrijft het verbod op wiet als ‘een potentieel veiligheidsprobleem’ en de legale regulering van de drugs als ‘potentieel efficiënt’.

In Frankrijk wordt volop geblowd, maar de straffen op wietbezit zijn er bijzonder streng… [beeld: Per Bengtsson/Shutterstock]

Een soepeler wietbeleid in Frankrijk zou ook geen dag te laat komen, want het land telt 550.000 dagelijkse blowers. Desondanks gelden er zo’n beetje de strengste cannabiswetten van de EU volgens het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Armen en immigranten de pineut

Op dit moment kan het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik namelijk bestraft worden met een celstraf van maximaal 10 jaar of met een geldboete van maximaal 7,5 miljoen euro (!). Natuurlijk zijn de maximum straffen zeldzaam, maar een probleem is ook dat de aanklagers zelf mogen bepalen hoe ze een blower straffen en dat de politie veel wordt beschuldigd van discriminerende tactieken.

Het zijn vaak immigranten en arme(re) mensen die nu te lijden hebben onder de strenge drugswetten. Activisten denken dan ook dat de nu aangekondigde versoepeling nog niet ver genoeg gaat, omdat genoemde groepen ook moeite zullen hebben met een geldboete van 100 euro…

Gebiedsverbod voor veroordeelde dealers

Collomb kondigde ook aan dat het terugschalen van de war on drugs ten aanzien van wietbezit samen zal vallen met een veel hardere aanpak van de bewegingsvrijheid van drugsdealers en mensen met een drugsveroordeling wegens handel. ‘Het probleem vandaag de dag is dat er niets gebeurt als iemand wordt gearresteerd voor het verkopen van drugs. Twee dagen later keert hij naar zijn buurt terug en verkoopt opnieuw drugs.’

Om dit tegen te gaan wil de Franse regering mensen die veroordeeld zijn wegens dealen tijdelijk verbieden om naar hun lokale gebied terug te keren. Daarmee zou de drugssmokkel verminderen claimt Collomb, net als de kans dat de veroordeelde zich bezighoudt met (vergeldings)geweld of intimiderend gedrag. Hij suggereerde tot slot dat strengere maatregelen ook het terrorisme kunnen verminderen…

[openingsfoto:  Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock]
(advertentie)