(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag, dinsdag 12 november, is hij jarig en blaast ie toch mooi al 74 kaarsjes uit: Neil Young. De succesvolle Canadese muzikant wil dolgraag in 2020 zijn stem als kiezer uitbrengen in de VS, waar hij al tientallen jaren woont. Maar zijn aanvraag voor een dubbel paspoort is door de U.S.A. afgewezen en volgens Young zelf ligt dat aan zijn wietconsumptie!

Neil Young blijft rocken

Neil Young draait zijn rondjes in de muziekwereld al mee sinds de jaren zestig. De Canadees (74) die al 37 studioalbums uitbracht is tegenwoordig getrouwd met actrice Daryl Hannah (58). Die kent de oudere lezer nog wel als lekker wijf uit de jaren 80-film Splash en de wat jongere lezer als Elle Driver in beide Kill Bill-films van Quentin Tarantino. Neil Young woont al een eeuwigheid in de Amerikaanse staat Californië, waar zijn huis trouwens volledig af fikte in 2018 toen er daar net als nu ook al gigantische bosbranden waren.

Goed, deze beroemde singer-songwriter dus wil graag stemmen in de presidentsverkiezingen in zijn tweede vaderland, in november 2020. En niet op Donald Trump denken wij zomaar. Daarmee lag Young in 2015 overhoop, omdat de toen nog presidentskandidaat Trump zijn bekendste hit ‘Rockin in the Free World’ gebruikte voor zijn campagne. Mocht ie niet doen van Young.

Aanvraag Amerikaans paspoort

Vandaar dat Young recent maar eens een aanvraag deed om naast zijn Canadese paspoort ook een Amerikaans exemplaar te bemachtigen. Kan hij ook stemmen waar hij woont volgend jaar. Moet geen probleem zijn toch voor zo’n geweldige artiest, die bovendien al decennia lang belasting betaalt in de United States?

[hier een leuk filmpje met Neil Young die op een boerenprotest – hoe actueel – zakjes wiet het publiek in gooit:]

 

Eh, helaas.  Of het een  iets met het ander te maken heeft – wat je nooit mag uitsluiten bij de huidige president van de U.S.A. – weten we niet, wel dat de paspoort aanvraag van Neil Young is afgewezen.

En dat vindt de Canadese Amerikaan bepaald niet leuk, getuige deze verklaring op zijn website afgelopen week:

Aangescherpt Trump-beleid

In april van dit jaar bracht de U.S. Citizenship and Immigration Services een ‘beleidsnotitie‘ uit waarin stond dat ‘aanvragers die wiet bezitten, kweken of distribueren’ wel eens gebrek zouden kunnen hebben aan een ‘good moral character’. Zelfs als de activiteit legaal is in hun staat of land.

Ja, wiet is volkomen legaal in Californië. Maar wij vinden het toch vooral jammer dat er niet zo’n goede morele karaktertest is voor iedereen en zeker voor pak ‘m beet een Amerikaanse president…

[openingsfoto: s_bukley/Shutterstock]
(advertenties)