- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
Meerderheid van Duitsers wil nu geen legale cannabis
Hoe zou het toch bij de Oosterburen zijn? Al enige jaren wordt er in allerlei zakelijke voorspellingen gesteld dat Duitsland de grootste afzetmarkt voor wiet in Europa is. Maar voorlopig lijkt een legaal cannabisparadijs naast de deur nog een utopie. Enkele maanden geleden nog wees het parlement een voorstel tot legalisering af. En uit een recente opiniepeiling blijkt bovendien dat er ook nog geen meerderheid voor is onder de bevolking.
Recreatief is niet medicinaal
Wie in Nederland zijn hoop op de Duitsers had gevestigd als lichtend voorbeeld voor de legalisering van recreatieve cannabis, kan beter een ander voorbeeldland gaan zoeken. Ze hebben er weliswaar al een redelijk vooruitstrevend medicinaal cannabisbeleid – inclusief vergoeding door zorgverzekeraars, iets wat Nederland enkele jaren geleden juist afschafte – maar gewoon voor de lol legaal blowen… nee, dat zien de Duitsers niet zitten.
Nog niet althans. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Infratest dimap in opdracht van lobbygroep Hanfverband, zeg maar de VOC van Duitsland.
Weinig blowers in voormalig Oost-Duitsland…
Op de vraag of cannabis legaal zou moeten zijn en gereguleerd à la landen als Canada, zei slechts 46 procent ja en 51% van de ondervraagden nee. Overigens is het aantal voorstanders daarmee wel weer licht gestegen ten opzichte van 2019, voor wat dat waard is.
Uit de peiling in december kan ook waardevolle informatie worden getrokken over welke mensen er nog overtuigd moeten worden voordat legalisering van cannabis realiteit kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld meer vrouwen dan mannen tegen legale wiet en zijn inwoners in het voormalige Oost-Duitsland ook minder geneigd om legalisering toe te staan.
Minder verrassend is de constatering dat ouderen minder voor wetsverandering zijn ten aanzien van funwiet. En dat linkse partijen zoals de Grüne en de Linke meer wietfans herbergen dan conservatieve clubjes als het CDU is helemaal logisch. Zo is het bij ons ook namelijk.
Middenpartij SPD draait en is voor wietexperimenten
Het zal dus – in de hopelijk nabije toekomst – moeten komen van de politieke partijen in het midden. Een van de grote middenpartijen, de SPD (zeg maar de Duitse PvdA), haalde niet al te lang geleden nog de media met het nieuws dat de steun voor legale wiet er een reeële optie is geworden.
‘Wij zien de gereguleerde distributie van cannabis aan volwassenen in Duitsland als een goede mogelijkheid voor een succesvol beleid. Idealiter ondersteund door gelijktijdige preventie en snelle interventie evenals voorlichting en behandeling’, staat er in het SPD-rapport van vorig jaar. ‘Proefprojecten waarin verschillende vormen van gereguleerde cannabisdistributie worden toegestaan voorbij het medicinale gebruik, kunnen ons helpen om het juiste pad te vinden.’
Tja, er broeit dus wel iets bij de buren. En vergeet niet dat Duitsland er vrij laat bij was met medicinale cannabis: pas vanaf 2017 is er een fatsoenlijk programma opgetuigd. Ter vergelijking; in Nederland ging al in 2003 het Bureau Medicinale Cannabis van start.
Nemen de deelstaten het voortouw qua legalisering?
Een voorstel in oktober 2020 in het Duitse parlement om wiet te legaliseren, haalde het niet. Misschien mede omdat de hoogste ‘drugsbaas’ bij de overheid, Daniela Ludwig, al gezegd heeft dat er tijdens haar bewind absoluut géén verandering zal komen in de cannabiswetgeving. Doet ons dan weer aan onze eigen VVD-mastodont Ivo Opstelten denken…
Maar net als de VS is Duitsland een land waarin de afzonderlijke deelstaten behoorlijk veel macht hebben. Het zou dus zomaar kunnen dat een of meerdere regio’s wiet legaal maken voordat dit op federaal niveau gebeurt. De SPD juicht dit idee in ieder geval toe: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat lokale autoriteiten vrij moeten zijn om te beslissen of ze zulke modelprojecten toestaan of niet’.
En toeval of niet, ook in Duitsland zijn er later dit jaar parlementsverkiezingen…