(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Marly heeft zijn eerste binnenkweek in een tent er bijna op zitten. De toppen zijn alleen niet zo dik geworden als hij had gehoopt (formaatje druiventros) en hebben hier en daar ook wat schimmel. Marly wint daarom toch maar even een professioneel advies in van onze Lieve Muna voordat hij gaat oogsten. Lees je mee? Misschien steek je er dan zelf ook wel wat van op!

 

Naam
Marly
Onderwerp
Overtijds? Kleine toppen en schimmel
Bericht
Hallo Muna, dit is mijn eerste ervaring met Amnesia Autoflower plantjes in een kweektent, onder een kweeklamp. En een deel hiervan heeft schimmel gekregen.

Ik dacht twee weken geleden dat ik iets fout had gedaan, omdat ik kleine toppen had en iemand anders zei dat zijn toppen zo groot als druiventrossen waren. Ik las daarna hier en daar over te kleine toppen problemen, en heb toen het licht weer op 14/10 gezet. Het stond daarvoor op 12/12 en de eerste twee weken had ik het lichtschema op 16/8.

Ik heb de zaadjes eind februari twee weken in de aarde gedaan. De volgende keer laat ik ze eerst even apart ontkiemen. Halverwege maart waren het kleine plantjes, en ongeveer twee, drie weken geleden werd me verteld dat ik al kon/moest oogsten terwijl de haren nog wit waren.

Op dit moment zijn de haren al van alle toppen bruin. Ook omdat het een autoflower is, zou het nooit zo lang moeten duren. Klopt dit allemaal wel? ‍♂️

Zelf dacht ik nog twee weken toppen-bloei te doen of zo Kan je mij helpen?

Groet, Marly

Bijlagen

 

Hoi Marly, bedankt voor je vragen en de foto’s. Leuk te horen dat je met binnen kweken bent begonnen, al moet ik wel zeggen dat je je een beetje beter had kunnen inlezen. Ik wil je zeker niet afvallen hoor, want het is je eerste kweekje en die ging bij mij ook helemaal niet goed. Er is dan ook veel wat beter kan, en ik twijfel een beetje waar ik zal beginnen.

Nou ja, laat me beginnen te zeggen dat het niet erg is. Als er veel te verbeteren valt betekent dat namelijk ook dat er veel meer te oogsten valt de volgende keer En over oogsten gesproken; dat kan of moet echt nog niet als de bloeihaartjes nog wit zijn.

Wanneer kun je oogsten?

Qua bloeiharen moet je echt wel wachten met oogsten tot die nagenoeg allemaal bruin zijn. Maar eigenlijk kun je beter naar de trichomen kijken, en naar de calyxen.

De trichomen zijn, zoals je misschien weet, de minuscuul kleine en plakkerige harskristalletjes op de toppen. Je hebt een klein zakmicroscoopje nodig om ze goed te kunnen bekijken. Als je een goede camera hebt, dan kun je ze ook fotograferen, en dan op je computer inzoomen op de gemaakte foto. De calyxen zijn de druppelvormige bloemknopjes die samen de top vormen. Uit elke calyx groeien twee bloeiharen.

Ongeveer vanaf halverwege de bloeifase beginnen de bloeiharen te verschrompelen en worden ze bruin. Dit begint met enkele haartjes hier en daar, en worden er steeds meer. Tegen het einde van de bloeifase zijn ze bijna allemaal bruin en verschrompeld, en zie je tegelijk dat de calyxen opzwellen. Hierdoor neemt het volume van de hele top in zijn geheel ook ineens toe.

Als dit gebeurt is de wiet oogstbaar. Nu hangt het van de kleur van de trichomen, en van jouw persoonlijke voorkeur af wanneer je met oogsten begint. De trichomen zijn eerst namelijk nog transparant als ze nog niet veel THC bevatten. Als ze er helemaal vol mee zitten worden ze wit van kleur en als ze vervolgens overrijp zijn dan worden ze weer bruin van kleur.

De wiet is het sterkst qua THC wanneer de meeste trichomen wit zijn. Het is eigenlijk meer een troebele en melkachtige kleur. Een klein deel van de trichomen is dan al overrijp waarschijnlijk, en dus bruin van kleur. Een vroege oogst (nog veel transparante trichomen) geeft een actiever effect, terwijl een late oogst (al veel bruine trichomen) juist een meer sedatief, dus lomer en slaperiger effect geeft. De meeste kwekers oogsten als ze bijna geen transparante trichomen meer zien, en de meeste trichomen wittig zijn met hier en daar ook al wat bruine trichomen.

Schimmel

De schimmel in je toppen had je gelukkig zelf al gezien maar misschien heb je toch niet alle schimmel opgemerkt. De top op de foto die je hebt meegestuurd is namelijk ook al beschimmeld, of had je die foto juist meegestuurd om dat te laten zien? Rechtsboven op de collage hierboven heb ik op die foto ingezoomd, zodat je de schimmelpluis duidelijk kunt zien.

Het is heel ongezond om wiet met schimmel te roken, dus je moet de toppen echt goed controleren . Zeker als je weet dat er schimmel in kan zitten. Ook hiervoor helpt het om de toppen eens goed onder de loep te leggen. Zoals je merkt kijk je snel over schimmels heen, en het feit dat toprot (botrytis) in het midden van wiettoppen ontstaat maakt het nog lastiger om ze op te merken. Ik raad je daarom aan om dit artikel op CNNBS over toprot even goed te lezen, en daarna al je toppen te inspecteren. Gooi alle beschimmelde wiet weg, en wees meedogenloos: je wil echt geen schimmelwiet roken!

Kleine toppen?

Dat iemand anders druiventrossen van toppen heeft, zegt niets over hoe dik of groot jouw toppen zouden moeten worden. Het formaat van wiettoppen hangt namelijk van van alles af. De kweeklamp, dus het licht is hierin de belangrijkste factor maar ook de klimaatomstandigheden in je tent, de wietsoort en het specifieke fenotype (de specifieke plant dus) bepalen hoe dik een top kan worden.

In dit geval kan ik aan de foto zien dat de stammen van jouw planten vrij lang zijn tussen de toppen in. Dit vertelt me dat de planten naar het licht toe gestrekt zijn. Dat doen ze om meer licht op te kunnen vangen (hoe dichter bij de lamp immers, hoe sterker het licht), en betekent dat ze wat licht tekort hebben, voor het goede. De toppen kunnen met andere woorden veel dikker worden de volgende keer, als je er een sterkere kweeklamp boven hangt.

Lichtschema

Het lichtschema bepaalt bij wietplanten wanneer ze in bloei gaan, en kan eventueel de bloeifase verlengen of verkorten, en dat komt omdat wietplanten zogenaamde korte-dagplanten zijn. Ze gaan met andere woorden bloeien als de dagen korter worden. Normaal gesproken is dit in de natuur in het najaar.

Binnen laten we wietplanten over het algemeen groeien op een lichtschema van 18/6 (dus niet 16/8). Met dagen van 18 uur en nachten van 6 uur bootsen we het voorjaar na, en krijgen je planten lekker lang licht om te groeien. Wil je wietplanten laten bloeien dan schakel je over op 12/12. De langere donkere periode van 12 uur, zorgt ervoor dat de bloeifase na ongeveer twee weken op 12/12 begint.

In jouw geval heb je autoflower wietplanten, en die hoef je niet op 12/12 te zetten. Je kunt ze op 18/6 laten staan, of 16/8 of zelfs 24/0 als je wil, want de bloeifase begint toch vanzelf. In jouw geval had je het licht dus gewoon op 18/6 kunnen laten staan om de grootste toppen te krijgen. Langer licht is in het geval van autoflower wietplanten immers ook gewoon meer licht (en dus meer wiet).

De complete levenscyclus van een autoflower duurt meestal een week of 12. Als je eind februari begonnen bent dan zou je dus ongeveer eind mei kunnen oogsten. Maar ga zogezegd dus maar niet af op een bepaald aantal weken, maar kijk liever naar de toppen zoals ik in het eerste deel van m’n antwoord heb uitgelegd.

Als het goed is kun je nu zelf hopelijk wat beter inschatten wanneer je kunt oogsten. Ik raad je wel aan om ook even naar de luchtvochtigheid te kijken in je tent. Die schimmel ontstaat namelijk bij een te hoge luchtvochtigheid, en helemaal als je grote en dikke toppen hebt. Dat moet je dus wel even onder controle krijgen voordat je weer wat zaadjes laat ontkiemen. Zeker als je van plan bent om toppen te kweken die als druiventrossen zo groot zijn

-xxx- Muna

(advertentie)