(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat al een tijdje niet meer geweldig lekker met de legale cannabisbranche in Noord-Amerika. Uit een actueel onderzoek onder meer dan 400 cannabisproducenten in 8 Amerikaanse staten blijkt een ruime meerderheid (58%) de toekomst negatief of zelfs zeer negatief in te zien. 

Te veel wiet en overheidsregels bij te lage prijzen

Hoewel het politiek-juridisch voorspoedig gaat met de legaliseringsgolf in de VS (in ieder geval op statenniveau), is het sentiment onder de bestaande legale wiettelers ronduit negatief.

De afgelopen jaren heeft de industrie te maken gehad met issues met overaanbod, dalende prijzen, strenge regelgeving en distributieproblemen, die vaak extra zwaar aankomen voor de telers.

Nu laten nieuwe onderzoeksresultaten precies zien hoe deze werknemers het in het huidige klimaat doen. Volgens de derde editie van de U.S. Cannabis Cultivator survey van Wells Fargo ziet een meerderheid van de telers de huidige staat van de cannabismarkt somber in, zoals gerapporteerd door Green Market Report.

Uit het onderzoek, met antwoorden van meer dan 400 telers uit acht Amerikaanse staten, bleek dat 58% van de telers aangaf zich “slecht” of “verschrikkelijk” te voelen met betrekking tot de huidige cannabismarkt. Specifiek antwoordde 34% dat “ik me vreselijk voel. Het ziet er verschrikkelijk uit”, terwijl 24% zei “Ik voel me slecht. Het ziet er niet goed uit.”

2 procent van de wiettelers beschouwt markt als ‘geweldig’

Het aantal optimistische wiettelers in de VS is daardoor uiteraard klein. Een minderheid van 31% van de respondenten meldt dat ze zich “oké” voelden, terwijl slechts 9% van de telers zei dat ze zich “goed” voelden en 2% zei dat ze zich “geweldig” voelden over de huidige staat van de cannabismarkt.

De enquête bekeek ook de antwoorden per staat en stelde vast dat Californië (dat ook het grootste aantal telers heeft) zich het meest negatief voelde over de huidige markt, met 66% van de telers die een “slechte” of “vreselijke” kijk op de markt hadden.

Het grootste deel van de negativiteit was te wijten aan de dalende groothandelsprijzen, waarbij 34% van de respondenten dit als hun belangrijkste bron van stress noemde, gevolgd door beperkende regelgeving met 29% en een gebrek aan distributiemogelijkheden met 10%.

Veel kwekers verkopen hun wiet zelfs onder de break-even prijs

Als grootste cannabismarkt ter wereld zag Californië in 2022 een dip in de verkoop van cannabis, voor het eerst sinds de verkoop voor volwassenen in 2018 van start ging. Het verlies is waarschijnlijk te wijten aan een gedaalde prijs per pond cannabis in de hele staat.

Ongeveer 87% van de telers zei dat ze wiettoppen verkopen voor 1.138 euro per pond of minder, tegenover 83% en 74% op hetzelfde niveau in respectievelijk de herfst en lente van 2022.

Misschien nog schokkender is dat een meerderheid van de kwekers ook aangaf toppen te verkopen voor 683 euro per pond of minder, onder (!) de gemiddelde break-evenprijs van 728 euro per pond. Dit maakt winstgevendheid uiteindelijk een uitdaging voor veel telers.

Voorlopig blijft het slecht weer voor de cannabisproducent

Deze bewering weerspiegelt een recent onderzoek van Whitney Economics, waaruit bleek dat slechts 24,4% van de cannabiskwekers in de VS winstgevend is. Het advies- en onderzoeksbureau gaf ook aan dat er weinig verlichting in zicht is voor exploitanten en voorspelde zeven kwartalen van langzamere groei dan normaal in de toekomst.

Het onderzoek keek ook naar enkele van de zorgen van kwekers en merkte op dat het succes van cannabisbedrijven grotendeels afhankelijk is van de regelgevingsstructuur van de staten waarin ze actief zijn, naast andere factoren waar ze mogelijk geen invloed op hebben.

Het zijn dure lessen daar in de VS en Canada, waar landen als Nederland en Duitsland ook beter maar goed naar kunnen kijken voordat ze straks dezelfde fouten maken wanneer ze een legale cannabismarkt optuigen…

1 op de 5 legale wiettelers denkt na over stoppen

Hoewel de huidige vooruitzichten somber lijken, gaven kwekers in grote getale aan dat ze de branche niet snel zouden verlaten. Uit de enquête bleek dat slechts 19% van de telers van plan was om de sector geheel of gedeeltelijk te verlaten.

Deze ‘hardnekkigheid’ (wij zouden het toch liever ’toewijding’ willen noemen) kan problematisch blijken, waarschuwt Wells Fargo. ‘Het overaanbod kan verergeren en aanhoudende prijsdalingen veroorzaken.’

[openingsbeeld: Bigc Studio/Shutterstock]
(advertentie)