(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Herinneren jullie je Ivo Opstelten nog, de allerslechtste minister van justitie ooit? De VVD’er die o.a. verantwoordelijk is voor de wietpas en growshopwet, en ook pleitte voor een maximum gehalte aan THC in cannabis. Helaas blijkt dat laatste waanidee jaren later nieuw leven ingeblazen te krijgen door coffeeshop-gemeenten die mee willen doen met het kabinetsexperiment met gereguleerde wietteelt.

Oude wijn in nieuwe Opstelten-zak

Zucht. Opnieuw is de discussie opgerakeld over het instellen van een maximum percentage THC – de psychoactieve stof – in wiet en hasj. Dachten we daar eindelijk vanaf te zijn na het aftreden van VVD justitieminister Ivo Opstelten in het voorjaar van 2015 (n.a.v. een cannabis-bonnetjesrel, haha), rakelen de gemeenten de THC-grens opnieuw op.

In het Algemeen Dagblad van maandag 4 december pleiten diverse gemeenten die mee willen doen met het wietteelt-experiment voor het instellen van zo’n bovengrens: ‘Geef staatswiet een maximale sterkte‘. Uit een rondgang van de krant bij diverse gemeenten zou de vermaledijde 15% THC-grens opnieuw de voorkeur krijgen. O.a. Utrecht, Breda, Terneuzen, Hengelo en Wageningen zouden al voor een limiet zijn en Floor Bakker van Jellinek noemt 15% ook al ‘een waarschijnlijk maximum’. Overigens is het Jellinek zelf bepaald geen voorstander van deze grens, zo laat Floor Bakker ons weten.

Komen we dan nooit van de waanideeën van (oud-)minister Ivo Opstelten af? [foto: Door hipproductions/Shutterstock]

Fake discussie over sterkte van wiet

Natuurlijk, de wiet is veel sterker geworden sinds de hippietijd. Volgens het laatste onderzoek van het Trimbos-instituut ‘THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops 2016-2017‘, blijkt dat er nu gemiddeld 16,9% THC in de nederwiet zit. Als je alleen naar de sterkste soortjes in de shops kijkt bevatten die gemiddeld zelfs 18,9% THC in het afgelopen jaar, terwijl ook de buitenlandse hasj met 20,8% THC gemiddeld ruim boven die onzinnige 15%-limiet uitkomt.

Maar om dan maar zoals het AD te schrijven dat ‘de softdrugs door Nederlandse kwekers zo sterk is gemaakt dat wiet met meer dan 15 procent THC inmiddels wordt gezien als harddrug’? Dat is pure volksverlakkerij. Niemand ziet wiet en hasj als harddrugs en al helemaal niet op basis van een volstrekt willekeurig – want geen enkel wetenschappelijk bewijs – gekozen grens van 15%. In de VS, waar ze toch aardig gas geven met legale wiet, is het gemiddelde THC nog veel hoger, soms wel tegen de 30%, maar in geen enkele staat met legale wiet worden meer gezondheidsproblemen gesignaleerd, integendeel zelfs.

Maar goed, een probleem dus, althans volgens die gemeenten die nu Ivo Opsteltens oude idee van stal halen. Een regelrecht waanidee eigenlijk, omdat de redenering dat je door sterkere wiet meer problemen krijgt/veroorzaakt simpelweg niet klopt. Het is net als met alcohol. Van bier kan je ook veel meer wegtanken dan van wijn en van wijn weer meer dan van whiskey, nietwaar? En toch zal niemand het in zijn hoofd halen om die laatste twee categorieën alcoholhoudende dranken te verbieden, ondanks dat het vaststaat dat alcohol veel en veel meer gezondheidsschade (en sociaal-maatschappelijke ellende) aanricht dan cannabis ooit zou kunnen!

THC-limiet garantie voor bloeiende zwarte markt

Nee, het is heel simpel: van sterke wiet of hasj heb je minder nodig om hetzelfde effect te genereren als van ‘slappere’ wiet of hasj. Als je aan je natuurlijke tax zit zal je de joint zeer waarschijnlijk even terzijde leggen en als je toch doorrookt word je ook niet ineens twee keer zo stoned… (probeer dat eens met whiskey trouwens). De gezondheidsproblemen waarnaar bezorgde gemeenten en verslavingsdeskundigen verwijzen betreffen eigenlijk hoofdzakelijk ontsporingen door MINDERJARIGEN, en bij ons weten mogen die nu en straks sowieso niet aan de wiet, staatswiet of gewone wiet.

Los daarvan is het instellen van een THC-grens die voor praktisch alle (!) bestaande gevallen boven die 15 procent THC uitkomt een recept voor het falen van het door diezelfde gemeenten zo vurig gewenste experiment met gereguleerde wietteelt. Immers, als de staatswiet straks maximaal 15% THC heeft en buitenlandse hasj helemaal niet op het coffeeshopmenu prijkt (want teveel THC én illegaal geïmporteerd), dan kan je er vergif op innemen dat de zwarte markt floreert.

Een pure wietjoint die nog even gedipt wordt in olie/wax en daarna met kief wordt besprenkeld… onmogelijk volgens de gemeenten die een 15% THC-limiet eisen! [foto: The Adaptive/shutterstock]

Cannabis consument eist keuzemogelijkheden

Nu kunnen cannabis consumenten in een beetje fatsoenlijke coffeeshop terecht voor zeker 10 wietsoortjes en diverse hasjvarianten uit Noord-Afrika en Azië. Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) zegt het onomwonden in het AD, bij monde van Green House topman Joachim Helms. ‘Klanten hebben behoefte aan variëteit in sterkte en soorten. Doordat er nu maar 500 gram op voorraad mag zijn in een coffeeshop is de keuze beperkt, terwijl er honderden soorten zijn. Als er niets te kiezen valt dan zal de consument zich weer wenden tot de illegale markt.’

En ook één van de columnisten hier op CNNBS mag er in de krant zijn zegje over doen. Mauro Picavet, o.a. van het VOC en de afgelopen weekend gehouden HomeGrown Cup: ‘Natuurlijk gaan wiet- of hasjgebruikers straks bij een illegale coffeeshop hun blowtje halen als ze wat sterkers willen. Door een percentage af te spreken, laten de gemeenten zien dat ze niet goed hebben nagedacht over dit plan.’

Mislukking dreigt

Of de mening van echte kenners echter enig gewicht in de schaal legt, is zeer de vraag. Het AD: ‘De gemeenten stellen echter dat de volksgezondheid voorop staat. Die is onlosmakelijk verbonden met de sterkte, vinden zij.’

Tja, dat dreigt dus al bij voorbaat een grandioze mislukking te worden zo dat wietteelt experiment. Ivo ‘ik zal niet de geschiedenis ingaan als de minister die cannabis legaliseerde’ Opstelten zal wel spinnen van tevredenheid als hij ziet hoe er met zijn hallucinaties van enige jaren gelden wordt omgegaan…

[openingsfoto:  Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)