(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zonder hennep had Columbus Amerika waarschijnlijk nooit ontdekt, en was Darwin misschien nooit op zijn beroemde evolutietheorie gekomen. Eeuwenlang was hennep namelijk de essentiële grondstof voor de productie van onder meer zeilen en touwen die nodig waren om de wereldzeeën te bevaren. Het maken van die touwen was een arbeidsintensief proces, en een verloren ambacht die deze Spaanse touwmakers nog verstaan. Kijk maar!

Het is waar. Zonder hennep had de geschiedenis er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Voor de komst van synthetische vezels was hennep de belangrijkste grondstof voor linnen en touw. In koloniaal Amerika werden veel boeren zelfs verplicht om het te kweken, en ook in Europa was hennep de enige manier om touw en zeilen te maken die sterk genoeg waren voor de maandenlange zeetochten die van Nederland in de 17e eeuw een wereldmacht maakte.

Het verwerkingsproces van de stammen van hennepplanten tot dikke touwen was echter behoorlijk intensief maar erg interessant om eens te zien. Kijk zelf maar naar deze Spaanse ambachtslieden die hun vak nog steeds verstaan.

(advertentie)