(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naarmate de bloeifase vordert neemt voor Willie Wietman ook de spanning wat toe. De twee Morning Glory planten klimmen namelijk nog wat dichter naar de lamp, terwijl de toppen langzaam vorm krijgen. De Sneeze planten in Willies andere kweekkast worden deze week dorstiger en Willie maakt zich lichte zorgen over enkele verkleurde bladeren. Tijd voor wat extra aandacht dus!

Deze week was week negen van de kweek (en week vier op 12/12) met de Morning Glory en de Sneeze planten. Ik heb deze week wat meer tijd besteed aan de dames. In plaats van één bezoekje per dag om alleen water te geven, heb ik ze dagelijks drie keer met een bezoekje verblijd.
Ik heb dit vooral gedaan omdat ik de Sneeze te veel water had gegeven. Eén keer te veel water geven is geen mega probleem maar als je het te vaak doet kan het de groei en bloei van de plant belemmeren.
Maar voordat we bij de Sneeze aankomen, nemen we uiteraard eerst even een kijkje bij de Morning Glory planten in de grote CNNBS G-Kit XL.

Spannende bloeifase

De Morning Glory aan de linkerkant heeft de zwanenhals die ik gebogen had, al weer redelijk weggewerkt door haar groei/strek. Na het buigen van de stam had ik er ook meteen één van de camera’s op gericht, in hoop op wat interessant beeldmateriaal.

De hoofdtop van deze Morning Glory is nog niet echt veel groter geworden deze week. Ik denk dat het komt door de moeite die ze heeft gedaan om los te komen. Ik ben van plan haar de komende week nog even onder handen te nemen. Toen ik haar wilde opmeten, zag ik namelijk dat ze niet meer recht in haar bloempot staat. Ze wordt opzij gedrukt door een paar takken aan de achterzijde.

De dame aan de rechterkant was wel goed te op te meten. Ze heeft een hoogte van 1 meter en 23 centimeter en is deze week maar een klein beetje de hoogte in gegaan. Dat betekent dat de dames hun energie zo langzamerhand in de bloei gaan steken. Dan komt ook de spannende periode er weer aan. Het wordt weer goed opletten want elk foutje kan immers iets van de oogst kosten. Ik heb deze ronde maar een paar planten en dat maakt het voor mij in ieder geval lekker spannend!

Ik heb de onderzijde van beide Morning Glory dames een kleine knipbeurt gegeven. Dat staat een stuk netter zo.

Klimaat in G-Kit XL

De 315 Watt CMH kweeklamp hangt 20 centimeter boven de Morning Glory planten in de G-Kit XL. Ik kreeg vorige week ook de vraag hoeveel ruimte ik nog over had, in verband met de verhogingsset op de kweekkast. Dat is inmiddels nog een goede 20 centimeter, en dat moet ruim voldoende zijn voor deze kweekronde.

Terug naar de cijfers: de gemiddelde temperatuur was afgelopen week 27,04 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid daarbij was 57,72 procent. De luchtvochtigheid is deze week erg opgelopen en dat heeft twee oorzaken waarvan het vochtige weer er een was. De tweede oorzaak is dat het watergebruik van de dames erg is toegenomen. En dat brengt me bij het volgende onderwerp: de bewatering.

De dames krijgen dagelijks 950 milliliter water met voeding van Plagron. Doordat ik de planten wat vaker heb bezocht kwam ik erachter dat ze al snel door hun 700 milliliter heen waren, en heb ik het in de loop van de week langzaam opgevoerd.

De tweede ronde

Oftewel de twee Sneeze planten in mijn kleinere kweekkast G-Kit met verhogingsset. Deze is inmiddels goed gevuld kan ik je vertellen. De dames groeien erg goed de hoogte in, nadat ik de G-Bars kweeklamp van 15 naar 20 centimeter boven de planten heb verhoogd. Ze zijn nu zo’n 80 centimeter hoog.

De hoofdtoppen van de twee Sneeze dames zien er op dit moment nog erg verschillend uit. De één is zoals we kunnen zien wat dikker dan de ander. Dat zal in de komende weken wel goed komen. Waar ik me wel wat zorgen over maak zijn de verkleurde bladeren bij linker Sneeze. Bij de vorige kweekronde had ik last van toprot gekregen. En dat startte op een punt waar de bladeren er ongeveer zo uit zagen. Dat kan natuurlijk toeval zijn geweest maar het is wel iets wat ik in de gaten ga houden de rest van deze kweekronde.

Ook de Sneeze hebben een knipbeurt gehad maar helaas is alleen de ‘vóór foto’ mislukt. De dames zaten aan de onderzijde vol met kleine takjes en blaadjes. Deze zaten steeds in de weg bij het bewateren maar dat probleem is opgelost zoals je kunt zien.

Deze week heb ik even geen sensor gegevens van de Sneeze; deze was er mee gestopt. De G-Bars van 150 Watt heb ik op een hoogte van 20 centimeter boven de toppen van de planten hangen. De bewatering van de dames gebeurt dagelijks en dan krijgen ze 500 milliliter water met voeding.

(K)weekvideo

Het is me deze week redelijk gelukt om de toppen goed in beeld te houden, en dat heeft wel wat bijzondere beelden opgeleverd. De Morning Glory probeert los te komen uit haar houtgreep maar de Sneeze groei helaas wel uit beeld.

Volgende week in mijn kweekavontuur: trainen van de Morning Glory, gaat het wel goed met de Sneeze? Zijn de toppen weer wat groter?

Willie Wietman

(advertentie)