(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het eten (of drinken) van cannabisproducten werkt anders dan het roken of verdampen van wiet. Niet via de longen maar via het spijsverteringskanaal. Maar het is natuurlijk wel de allergezondste manier van cannabis consumptie en stijgt dan ook snel in populariteit. Hoogste tijd voor deze 6 tips om op verantwoorde wijze je spijskanaal in te zetten voor THC-transport! En niet alleen in de decembermaand overigens…

Puur-natuur

Zoals gezegd stijgt de populariteit van het eten en drinken van cannabis(producten) snel, zeker in Noord-Amerika. Daar verkopen de dispensaries nu al jaarlijks voor miljoenen dollars aan edibles. De sectie eten & drinken is daarmee tot een volwaardige tak van de wietconsumptie uitgegroeid en ook in de Lage Landen merken we al een flinke belangstelling voor deze puur-natuur manier om stoned/high te worden, of simpelweg op een gezonde wijze je medicijn innemen…

Toch is het eten en drinken van cannabis producten niet helemaal hetzelfde als het roken of vaporizen ervan. Daarom deze 6 tips om in gedachten te houden als je je op de goed gevulde dis en glazen stort!

1.  Dosering is van belang

shutterstock_389824666

[beeld: Juliar Studio/Shutterstock]

In Noord-Amerika zijn ze – zoals je weet – al een stuk verder met de regulering/legalisering van de cannabismarkt, en dus gelden er daar ook al strikte regels voor eetbare cannabisproducten. Zo moeten medical edibles  (eet- en drinkbare producten die in de cannabis apotheken verkocht worden) op de verpakking vermelden hoeveel THC erin zit, het psychoactieve ingrediënt in wiet. Ook de aanbevolen dosis moet aangegeven worden.

In Colorado, de eerste staat waar cannabis volledig legaal werd, gaan ze voor dit laatste uit van 10 milligram. Maar omdat het altijd beter is om aan de voorzichtige kant te beginnen, is het raadzaam om de eerste keer 5 milligram aan te houden. Ja, ook als je een doorgewinterde roker van wiet bent!

2.  Edibles metaboliseren anders

Wanneer je wiet rookt of verdampt, kan je bijna direct erna al voelen hoe high/stoned je hiervan wordt. Dit is niet het geval bij het eten en drinken, dan moet de cannabis eerst gedigesteerd (afgebroken/verwerkt) worden en daarna gemetaboliseerd (chemische omzetting door het lichaam) voordat je het effect voelt.

Dure woorden, maar het komt erop neer dat je metabolisme ook bepaalt hoe snel de high optreedt, dus ga er niet te snel vanuit dat je te weinig hebt gegeten en/of gedronken!

Verder zorgen verschillende manieren van consumptie voor verschillen in absorbtie van de THC door je lichaam. Een mintsnoepje of zuigtabletje zal zijn werk dus eerder doen dan een plak cake die via de maag gaat… En een truffel bijvoorbeeld moet door de lever worden verwerkt voordat het effect geeft, dus dat gaat ook niet heel rap (bovendien verdwijnt er dan ook nog eens meer THC uit je lijf voordat het zijn werk heeft kunnen doen).

3.  Gebruik geen alcohol als je edibles doet

Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat alcohol het effect van wiet versterkt. Maar juich niet te vroeg, door de alcohol in je bloed neem je de THC wel sneller op en worden de effecten sterker, je loopt ook meer kans op een ‘black-out’. Duizeligheid en misselijkheid kunnen het gevolg zijn, wat vooral linke soep is als je nog moet autorijden. Ook is vastgesteld dat je door wiet moeilijker kunt overgeven, wat in uiterste gevallen tot alcoholvergiftiging kan leiden.

Al met al dus raadzaam om de drank te laten staan. In ieder geval tot je echt een goed idee hebt over jouw eigen tolerantie en hoe de edibles erin kicken bij jou. Volgens The Cannabist besluipen edibles de consument vaak en kan het tussen de 30 minuten en 2 uur (!) duren voordat je de effecten ervan merkt…

4.  Ga niet snacken op een lege maag

shutterstock_389824954

[beeld: Juliar Studio/Shutterstock]

Eet- en drinkbare cannabis producten zijn sterker als je ze op een lege maag inneemt. De manager van My 420 Tours  in Colorado, Dan Meinerz, heeft wel een goed advies: “Wij raden mensen altijd aan om edibles te behandelen zoals ze pijnstillers zouden behandelen – denk aan Vicodin en Percocet. Duie wil je nooit op een lege maag innemen, dus wellicht is het verstandig(er) om met een klein beetje te beginnen, en dat samen met wat eten te consumeren.”

5  Neem edibles op een veilige plek

Hoewel eetbare cannabisproducten als een gemakkelijke optie zouden kunnen dienen voor ‘stoned onderweg’, kan de high ervan dus krachtig en overweldigend zijn. Wanneer je nog een eet & drink THC-maagd bent is het slim om de lekkernijen eerst eens uit te proberen in de veilige omgeving van je eigen huis. Kan je ze daarna altijd nog meenemen naar de bioscoop, het concert of de party 😉

En kan je de verleiding toch niet weerstaan zorg dan dat je een taxi of het openbaar vervoer neemt, of zorg voor een wietvrije ‘Bob’ die je thuis kan brengen.

6  Raak niet in paniek

We hebben allemaal wel eens een horrorverhaal gehoord van iemand bij wie wiet eten verkeerd uitpakte. Toch is het goed om te weten dat je NIET dood kunt gaan van THC, het psychoactieve ingrediënt in wiet. Zelfs als je heel erg veel naar binnen hebt gewerkt en je ervan overtuigd bent dat je eraan gaat, is dit NIET HET GEVAL.

Volgens wetenschappelijke bronnen zou je duizend keer (!) de hoeveelheid THC van een joint moeten innemen voordat je kan loopt op een voortijdige dood. Om dat in perspectief te zetten: slechts 10 keer de aanbevolen hoeveelheid alcohol kan al fataal zijn.

Tot slot: de high kan gerust tussen de 6 en 10 uur duren, wat betekent dat mensen niet zelden in slaap vallen. Geef er gerust aan toe, drink wat water en geniet van je dutje. En mocht je toch onverhoopt last krijgen van paranoïde gevoelens, dan kan je die bestrijden met een ‘shotje’ CBD…

PS: op zoek naar lekker cannabis edibles recepten? HIER vind je er een aantal op ons zusje Mediwietsite!

[openingsfoto: mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)