(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om een beeld te krijgen bij de term ‘War on Drugs’ – die wij dan vertalen (one-track cannabis pony’s als we zijn) met ‘oorlog tegen wiet’, zijn foto’s heel geschikt. Je ziet er de waanzin van deze nu al tientallen jaren durende strijd in en bovendien is het doodzonde om alles te vernietigen. Noem het gerust een protest, deze 5 actuele beelden van de anti-cannabis brigades!

Wietfoto 1 – Antwerpen, België

In Antwerpen woedt dankzij burgemeester en ultra-rechts politicus Bart de Wever een stevige oorlog tegen wiet. Een automobilist (39) was zodoende vrijdag de Sjaak met verboden waren aan boord. We noemen 3 kilo wiet en een ons hasj. Zoals gebruikelijk werd daarna ook het kot van de man ondersteboven gehaald door de flikken en dat leverde nóg meer wiet, hasj en een berg gladgestreken eurobiljetten ter waarde van 5.860 euro op. 

Wietfoto 2 – Pedernales, Dominicaanse Republiek

Lachen met dit bericht op Dominican Today, die het consequent over ‘groente’ heeft als ze wiet bedoelen. En die groenten hangen dan ook nog te drogen in een pand dat tevens dienst doet als… kinderopvang! Even opmerkelijk, gezien het toch best aardige klimaat in de Cariben, is dat het een binnenkwekerij was die eraan ging. Behalve 124 potten en 63 “vermoedelijke wietplanten” trof de politie “151 gram van dezelfde groente” aan in een vriezer. Nou ja, voor Pablo en Joel García is het feest hiermee voorbij.

Wietfoto 3 – Brooklyn, Verenigde Staten

In de VS doen ze alles in het groot en dus ook handelen in illegale cannabisproducten. In dit geval het werk van drie mannen die hun koopwaar vanuit het buitenland importeerden en vervolgens verpatsten “to illegal pot shops throughout the Big Apple”, aldus de sheriff in New York. Volgens het stadsbestuur is dit zelfs een van de grootste illegale wietzaken die ze tot nu toe gezien hebben. Vapes, voorgedraaide joints, ‘gewone wiet’ en edibles… het was er allemaal en volgens de autoriteiten goed voor “millions of dollars “.

Wietfoto 4 – Patin-ay, Filipijnen

Ceremonieel in beslag genomen wiet verbranden, het is een favoriete bezigheid van autoriteiten in landen waar ze verder een broertje dood hebben aan democratie. Hier staat er een menigte politiemensen en andere ambtenaartjes klaar om enkele (bijzonder schamele) planten in de fik te steken. Leuk fotomoment op het dorpsplein, hier in de Filipijnse provincie Agusan del Sur. Bij het ritueel roept de überbobo al even ceremonieel: “This is really a big accomplishment in the part of our all-out campaign against illegal drugs.” 

Wietfoto 5 – Brussel, België

We begonnen in België en daar eindigen we ook. Vorige donderdag pakte de Politiezone Zuid daar eens flink uit met “6 versterkte huiszoekingen”. Twee wietplantages en zo’n 100 kilo kant-en-klaar eindproduct werden daarbij gevonden en gesloopt. Dat laatste zullen de agenten wel niet doen met de 115.000 euro (!) die ook werd aangetroffen. Het aantal slachtoffers in mensen is trouwens 11, dus met die overbevolking in Belgische gevangenissen is het voorlopig niet gedaan.

(advertentie)