(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Canadese (medicinale) cannabisbedrijven blijven uitbreiden in Europa. Nu is het weer Aurora dat toeslaat: via een joint venture met een Deense tomatenkweker wordt de grootste legale wietkwekerij van Europa gebouwd. Jaarlijks moet daar liefst 120.000 kilo cannabis uit komen rollen!

Canada verovert Europese wietmarkt

Nadat de Canadezen eerder al deals sloten in Portugal, Spanje, Duitsland, Griekenland en Tsjechië is er nu ook een bruggenhoofd in Scandinavië geslagen. Het beursgenoteerde Aurora – één van de grotere spelers op de (inter)nationale cannabismarkt – richt samen met de Deense tomatenkweker Alfred Pedersen & Søn een wietkwekerij op. De joint venture gaat Aurora Nordic Cannabis A/S heten en is in eerste instantie bedoeld om mediwiet te leveren aan patiënten in Denemarken, Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland. Wat er overblijft wordt in de rest van de EU afgezet.

Odense episch centrum

Hoewel de grootste is het niet de eerste legale mediwietkwekerij die er in Denemarken komt. In december namelijk snoepte het eveneens Candese Canopy Growth de primeur af van Aurora door een plantage in Odense aan te kondigen, in samenwerking met de Deense phalaenopsis-kwekerij Spectrum. De Deense regering gaf pas een jaar geleden groen licht voor een 4 jaar durende proef met de verstrekking van cannabis aan patiënten. Op 1 januari kreeg Alfred Pedersen & Søn een kweeklicentie van het Deense medicijnagentschap Lægemiddelstyrelsen.

120.000 kilo mediwiet per jaar

Zoals gezegd, de wietfabriek van Aurora – die eveneens gevestigd wordt in Odense, de derde stad in Denemarken die ligt op het eiland Funen – wordt de allergrootste in heel Europa. De totale oppervlakte van de nieuwe plantage wordt 1 miljoen square feet, ofwel ruim 300.000 vierkante meter. Een vijfde deel daarvan moet al in het derde kwartaal van 2018 gereed zijn en volgende winter het resterende deel.

Volgens executive vice president Cam Battley van Aurora moet de superkwekerij jaarlijks 120.000 kilo medicinale cannabis opleveren. ‘Dit is enorm voor ons’, zegt hij dan ook. Overigens krijgt Aurora 51% van de aandelen in de joint venture, dus de uiteindelijke zeggenschap ligt in Canada. Ook de Denen zijn opgetogen over de wietdeal. Tomatenboer Mads Pedersen: ‘We zijn trots om met ’s werelds belangrijkste speler in de cannabis aan de slag te gaan. Aurora focust op kwaliteit en innovatie en dat past bij onze DNA.’

[openingsbeeld:  Oxlock/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)